Home Maatschappij Moderne Stad De elektrische motorfiets moet nog uit de startblokken schieten

De elektrische motorfiets moet nog uit de startblokken schieten

Ongeveer elke grote autoconstructeur de naam waardig is bezig met de ontwikkeling van elektrische modellen. Ook bij de motorfietsen beweegt wel een en ander, maar het tempo ligt er op het eerste zicht toch een stuk lager. Al probeert ook de Belgische wetgever de motor een stroomstoot te geven.

De LiveWire

Op de Consumer Electronics Show in Las Vegas die momenteel loopt, stelde de Amerikaanse motorenfabrikant Harley Davidson zopas zijn eerste elektrische model voor. De LiveWire, zoals hij door het leven gaat, sprint in ongeveer 3,5 seconden naar 100 kilometer per uur en heeft een prijskaartje van zo’n 30.000 dollar meegekregen. Vanaf augustus staat hij bij de dealers. Met een volledig opgeladen batterij raakt de motor net geen 180 kilometer ver, al hangt dat natuurlijk ook van de rijstijl en de wegomstandigheden af. Wie aan elk rood licht als een racepiloot wegsprint, mag daar gerust wat kilometertjes afdoen.

Geïntegreerde gps

De batterijen van de LiveWire kunnen zowel aan een snellaadstation als een normaal stopcontact opgeladen worden. Harley Davidson besteedt ook veel aandacht aan de connectiviteit van zijn nieuweling. De motorrijder kan via een app zijn smartphone met zijn tweewieler verbinden en dan ongeveer alle parameters over zijn brommer uitlezen. Er is ook een geïntegreerde gps voorzien, zodat een gestolen machine makkelijk weer kan opgespoord worden.

Qua rijsensatie hoeft een elektrische motor niet onder te doen voor zijn benzinebroertjes.

‘E’ blijft uit

Nu is Harley Davidson zeker niet de eerste motorfietsenfabrikant die een elektrisch model lanceert, maar echt doorgebroken is de e-bike zeker nog niet. Het lijkt er een beetje op dat de motorwereld een Tesla ontbeert, een fabrikant die zijn concurrenten op sleeptouw kan nemen en een compleet nieuwe markt kan creëren. Er zijn wel startups die het ijs probeerden te breken, zoals het Italiaanse Energica en het Amerikaanse Zero, maar de aantallen die ze in de Lage Landen weten te verkopen, verbleken bij de klassieke modellen met benzinemotor. Om een idee te geven: in België werden er vorig jaar welgeteld 121 elektrische motorfietsen ingeschreven. Ook gevestigde fabrikanten als Kawasaki of Suzuki zijn eerder terughoudend en doen niet veel meer dan even hun teen in het water steken, met bijvoorbeeld scooters of lichte brommers.

Brullende, dampende motor

Over hoe dat komt, zijn er wel wat theorieën. Een veel gehoorde uitleg is dat motorrijden nu eenmaal emotie is. Het staat, veel meer dan met de auto van punt A naar punt B rijden, synoniem voor vrijheid. En daar hoort een brullende, dampende motor bij. Qua rijsensatie hoeft een elektrische motor echter niet onder te doen voor zijn benzinebroertjes. De meeste e-bikes laten die in een sprintje met gemak achter zich.

Onderhoud zonder gevoel?

Ook de onderhoudskosten liggen een stuk lager, net zoals dat ook bij elektrische auto’s het geval is. Een elektrische motor heeft bijvoorbeeld geen bougies en luchtfilters nodig. Af en toe wat remolie wisselen, maar meer stelt het onderhoud eigenlijk niet voor. En naast het feit dat je het ‘echte’ motorgevoel mist, deelt de elektrische motor trouwens ook wel een ander stevig nadeel met de elektrische auto: de batterijen moeten nog een heel stuk krachtiger worden en meer rijbereik bieden vooraleer ze potentiële kopers van hun range anxiety afhelpen.

Dank u wel, fiscus

Als het zover komt, is de e-motor wel een gedroomd instrument om onze mobiliteitsproblemen mee op te lossen. Hij rijdt schoon, is snel en wendbaar, je vlamt er probleemloos de file mee voorbij en je kan hem bijna voor de deur van je kantoor parkeren. Ook de overheid heeft dat trouwens begrepen, want zij heeft een paar fiscale stimuli klaargestoomd die mensen naar de e-bike moeten lokken. Zo moeten elektrische motards vanaf dit jaar geen jaarlijkse verkeersbelasting meer betalen en ook de BIV (belasting op inverkeerstelling) is opgeheven. Er ligt voor de kopers ook nog altijd een zero emissiepremie van 1.500 euro klaar wanneer ze een elektrische brommer kopen.

MEER

Er is leven na de 50

Leven na de 50Het leven begint bij 40, als we menig koffiemok of grappig bedoelde verjaardagskaart mogen geloven. Maar stopt het dan op je vijftigste of breekt er wel degelijk een nieuwe levensfase aan? We vroegen het aan drie mensen in de categorie 50 tot 65 jaar.

Hoe ondernemen met oog voor de maatschappij in opmars...

MVOOndernemers hebben meer dan ooit oog voor de maatschappelijke, ecologische en economische impact van wat ze doen. Een paar maatschappelijke evoluties dwingt hen er ook lichtjes toe om waarde in te bakken in hun dna.

Het turbulente huwelijk van recht en IT

GDPRPrivacy, cybercriminaliteit, hacking… ICT-recht is een rechtstak die de laatste jaren voortdurend nieuwe uitdagingen op haar bord kreeg. Met de wet op het ethisch hacken en de GDPR-richtlijnen duiken opnieuw belangrijke dossiers op.

‘Onze visie op mobiliteit verandert’

Griet DeceusterEeuwenlang zijn steden drukke plaatsen geweest, en ongetwijfeld zullen ze dat ook in de toekomst blijven. Maar de mobiliteitsoplossingen van morgen zullen verschillend zijn van die van vandaag. Griet Deceuster, directeur TM Leuven: “We gaan minder en minder zelf rijden, en meer en meer van diensten gebruik maken.”

Wij willen dat onze medewerkers denken als eigenaren

Carlos BritoOnze Belgische biercultuur is als werelderfgoed erkend door Unesco, niet in de laatste plaats dankzij onze nationale trots AB InBev. Aan het hoofd van die tot een enorme multinational uitgegroeide brouwer staat een Braziliaan: Carlos Brito.

Een tijd in het buitenland brengt duidelijkheid

Bert Vanhalewyck Zit je in de knoop over de richting die je wilt uitgaan met je studies? Afstand – en dat mag je letterlijk nemen – kan de oplossing brengen.