5.8 C
Antwerp
10 december 2018

‘Sociaal contact is even belangrijk als eten en drinken’
&
.

Eens je de 50 nadert, denk je meer na over ‘later’. Hoe zal het je verder vergaan? Is je pensioensparen van nut geweest? Hoe bereid je je voor op de ‘oude dag’, en kun je de dingen blijven doen die je graag doet?

Ouder worden brengt vragen met zich mee, maar gelukkig zijn er ook veel antwoorden. De kaap van 50 is verre van ‘oud’, maar die middelbare leeftijd doet ons wel nadenken over bepaalde beslissingen, zoals bijvoorbeeld over het huis en de omgeving. Van deze vaste waarden kan vaak maar moeilijk afscheid worden genomen. Eens boven de 50 willen mensen hun woning upgraden qua comfort zodat ze zo lang mogelijk thuis kunnen blijven. De helft van de 50-plussers denkt aan verbouwen. Zo blijkt uit een studie van SeniorenNet en Senior Agency. “We hadden niet verwacht dat dit zoveel zou zijn”, vertelt Jean-Pierre Vyncke, woordvoerder van SeniorenNet. “Het ging hier vooral om verbouwingswerken die bedoeld zijn om het alledaagse leven te vergemakkelijken waardoor senioren langer zelfstandig kunnen leven. Comfort en gemak staan centraal bij de verbouwingswerken.”

Het onderzoek leerde ook dat mensen tussen 50 en 60 jaar vooral de living en de keuken aanpakken. Eens boven de 60 wordt vooral het comfort in de badkamer vergroot. “Ouderen die minder goed te been zijn, investeren vooral in de veiligheid in de badkamer”, bevestigt Vyncke. “Wie wat ouder wordt, wil zich niet langer aanpassen aan de badkamer, dus wordt de badkamer aangepast aan de mens zelf. Dat kan gaan van het plaatsen van een ondersteuningsbeugel, die helpt om in en uit het bad te stappen, tot het vervangen van het bad door een inloopdouche met douchestoel.”

Het financiële aspect is ook niet onbelangrijk. De 50-plussers hebben meestal een fraai budget. Flink gespaard en nog wat centen van het pensioensparen als back-up. Uit die studie bleek ook dat het budget van de 50- tot 60-jarigen relatief hoog is. “Logisch, want deze leeftijdsgroep is nog actief en dynamisch en staat ook nog open om een lening aan te gaan.” Eens de 60 voorbij, daalt het budget fors. “Eens met pensioen, zijn we minder snel geneigd om nog te gaan lenen. Als er dan nog verbouwd of geïnvesteerd wordt, is het meestal met spaarcenten, want deze groep heeft meestal een flink appeltje voor de dorst.”

Het financiële plaatje en de woonst bepalen vaak ook de aard van de omgeving. En de omgeving bepaalt vervolgens het sociale contact. Dat vertelt Jurgen Vansteenkiste, zaakvoerder van de Vlaamse Seniorensite: “Sociaal contact is voor 50-plussers even belangrijk als eten en drinken. Zeker voor alleenstaanden.” Om aan die nood te voldoen, wordt momenteel in samenwerking met de Universiteit Gent een platform ontwikkeld om 50-plussers met elkaar in verbinding te brengen. “Momenteel staat er een enquête op onze website”, vertelt Vansteenkiste. “Daarmee willen we de behoeften van die doelgroep in kaart brengen. Het is niet de bedoeling om een datingsite te creëren, maar wel een platform waarop mensen verenigd worden op basis van interesses.” Op die manier kunnen mensen dus connecties vinden met anderen die graag een museum, een bioscoop of een concert bezoeken. “Het internet is ook voor ouderen een zegen. Het bindt en verbindt mensen en je kunt met weinig moeite contacten leggen.”

Ook steden en gemeenten spelen momenteel gretig in op de vraag van die doelgroep om samen activiteiten uit te oefenen. “Kijk maar eens naar het aanbod van aquayoga of groepsfitness. Ook de overheid wil die 50-plussers achter de televisie vandaan halen en naar buiten lokken, en dat werkt. Die mensen komen graag buiten. Zodra de zon schijnt, wordt er gefietst en gewandeld.”

En als het regent, wordt de reisbestemming geboekt? “Klopt”, lacht Vansteenkiste. “Korte reisbestemmingen zijn echt populair. Lang op voorhand boeken, hoort er echt niet meer bij. Er wordt gekeken wanneer het weer goed zit, last minute aanbiedingen zijn erg populair. Net als dichtbijvakanties met vrienden. De 50-plussers leven echt in een mindset waar ze optimaal profiteren en genieten. Carpe Diem dus.”

tekst DAAN VANSLEMBROUCK

Lees meer.

Gert De Mangeleer: ‘We koken op het ritme van de seizoenen’

Een restaurant met een eigen tuin en serres. Het lijkt zo vanzelfsprekend, maar ze zijn eigenlijk best wel zeldzaam. Driesterrenrestaurant Hertog Jan in Zedelgem is een van die uitzonderingen. “Ik denk dat we zeker 85 à 90 procent zelfbedruipend zijn.”

Obesitas in België

De wereld wordt dikker. Letterlijk. Vandaag kampen 2,2 miljard mensen met overgewicht, dat is een derde van de totale bevolking. In België is de situatie nog schrijnender: hier is de helft van de bevolking te zwaar. Hoe is dat te verklaren en wat kunnen we eraan doen?

6 redenen waarom je een jacuzzi moet hebben

De tijd dat een jacuzzi was weggelegd voor de happy few, is voorgoed voorbij. Me-time na een drukke werkdag, een romantische avond met z’n tweetjes of een spetterende afsluiter van een zomers tuinfeest? In de jacuzzi!

De revival van de cowboy

Als we dan toch door de koude of regen moeten, dan liefst in stijl. ’s Avonds kunnen we misschien in onze sponsen pyjama onder een dekentje voor de televisie kruipen maar als we buitenkomen, mag het toch iets meer zijn. Ieder seizoen heeft zijn contouren, zijn modeverschijnselen waar we – willen of niet – genoodzaakt zijn om in mee te gaan.

Adriaan Van Den Hoof: Viert vader! Of was het vader viert?

‘Vaderdag is een feestdag ter ere van vaders. Hun vaderschap, vaderlijke plichten en invloed op de samenleving wordt gevierd. Het feest komt voort uit Moederdag’. Dat is het eerste dat ik te zien krijg bij het googelen van het woord ‘Vaderdag’. Een heldere omschrijving, duidelijke taal. Er moet blijkbaar zeker gevierd worden.

Een fact-uur te laat!

Eén van de grootste frustraties van ondernemers? De te laat of zelfs helemaal niet betaalde factuur. Hoe die centen incasseren zonder kwaad bloed te zetten bij je klant? En hoe vermijden dat dit opnieuw gebeurt? Enkele vaststellingen en richtlijnen op een rijtje.

Archief.

Griet Deceuster:‘Onze visie op mobiliteit verandert’

Eeuwenlang zijn steden drukke plaatsen geweest, en ongetwijfeld zullen ze dat ook in de toekomst blijven. Maar de mobiliteitsoplossingen van morgen zullen verschillend zijn van die van vandaag. Griet Deceuster, directeur TM Leuven: “We gaan minder en minder zelf rijden, en meer en meer van diensten gebruik maken.”