glas
Maatschappij

Zes trends in glas

Zo snel als bijvoorbeeld in de mode gaat het nog niet, maar ook in wereld van het glas komen en gaan trends, hypes en rages. Wat verwachten kopers van glas vandaag de dag? Wij lichtten er zes tendensen uit die nu helemaal ‘in’ zijn.

Onze gids in glasland is Gerhard Lugtigheid, CEO van Solver Solutions. Solver Solutions is een van de grotere spelers uit de glasbranche en bestaat uit drie entiteiten. Solver zelf zet zich als groothandel in de markt. Zij kopen glas in bij grote fabrikanten uit heel de EU en Turkije en leveren dat aan glashandels, schrijnwerkers, metaalverwerkers en installateurs. Het gamma gaat van glazen balustrades over glazen trappen tot beloopbaar glas, van gebogen glas over keuken- en badkamerwanden tot doucheglas. Dochter Econglas uit Zottegem is vooral gespecialiseerd in interieurglas. En de andere dochter, Vitrerie Landrieux uit Froyennes, houdt zich vooral bezig met het plaatsen van glas bij bedrijven.

Almaar dunner glas

Een eerste belangrijke trend is dat bijvoorbeeld glazen balkons gemaakt worden met almaar dunner glas. Dat kan omdat er nieuwe folies ontwikkeld werden die stijver zijn dan de traditionele PVB-folies die vroeger tussen de glasplaten werd gekleefd. Op die manier kan er dunner glas gebruikt worden wat vooral op esthetisch vlak natuurlijk een vooruitgang is. Qua veiligheid hoef je je hierover geen zorgen te maken: dit is allemaal tot in het kleinste detail getest voor het op de markt komt.

Extra helder glas

Er is ook een trend naar extra heldere beglazing voor scheidingswanden zoals die vaak in kantoorruimtes worden gebruikt. Zeker na de coronapandemie is er een enorme rush geweest op dat soort producten en die worden nu verder ontwikkeld en geperfectioneerd. Vaak plaatst men nog een extra geluidswerende folie op de schermen, zodat ook werknemers in open kantoren rustig en zonder veel hinder kunnen werken. Dit soort producten blijven trouwens ook in het post-coronatijdperk erg gegeerd. Meer en meer bedrijven staan erop dat hun mensen – minstens enkele dagen per week – terug naar kantoor komen.

Zwarte profielen

Op de particuliere markt is er momenteel een enorme vraag naar deur-, raam- en balkonprofielen in zwart staal. Die industriële look is bijzonder populair vandaag. Je kunt geen interieurtijdschrift openslaan tegenwoordig of je wordt om de oren geslagen met woonkamers met stalen, zwarte deurkaders. En dat geldt niet alleen voor interieurs. Meer en meer duikt deze trend ook op in buitendeuren.

Volledig ontspiegeld glas

Wat nog een jonge, opkomende tendens is, is volledig ontspiegeld glas zonder enige reflectie. Om dat effect te bereiken, wordt het in de fabriek heel fijn gezandstraald of geschuurd. Door het oppervlak wat ruwer te maken, kan de lichtgolf niet recht doorheen het glas stralen en wordt ze opgebroken. Zo elimineer je de spiegeling. Vooral in winkels en musea zie je dit glas steeds vaker opduiken. Het ziet er heel strak en mooi uit, maar het is soms ook wel een beetje bedrieglijk, omdat klanten of bezoekers vaak niet zien dat ze voor een glazen wand staan en er pardoes tegenlopen.

Steeds grotere glaspartijen

Een andere trend is dat klanten (en zeker professionele klanten) steeds vaker voor heel grote glaspartijen kiezen. Autoshowrooms bijvoorbeeld met enorme glazen wanden die bijna tot in de hemel reiken worden almaar meer gemeengoed. Veel heeft natuurlijk te maken met de technische mogelijkheden van de glasfabrikanten. Met nieuwe machines en productietechnieken zijn zij in staat om steeds grotere glasplaten uit één stuk te maken.

Glazen trappen

Een laatste glastrend zijn volledig uit glas gemaakte trappen, dus zowel de trapleuningen als de -treden. De grote gangmaker daarin was natuurlijk Apple. In bijna al hun Apple Stores zit immers wel zo’n grote, volledig glazen trap verwerkt als een soort blikvanger. Zo’n trap is best wel een technisch huzarenstukje, dus ook dit is weer gelinkt aan de technische mogelijkheden bij de glasfabrikanten die er de laatste jaren stevig op vooruit gegaan zijn.

31.03.2023
door Frederic Petitjean

In samenwerking met

Solver Solutions uit Sint-Stevens-Woluwe werd in 2013 opgericht. Er werken een vijfentwintigtal mensen. Solver richt zich op het leveren van alle types en soorten glas. Van net dat ene specifieke type figuurglas wat niet meer te vinden is of een complexe gelaagde geharde glazen opbouw tot veelzijdig isolatieglas in de allergrootste maten. De levering gebeurt waar de klant het ook maar wenst. 

Ontdek meer

Vorig artikel
Volgend artikel