Co-Libry
IT

Vind het huis dat aan jouw verwachtingen voldoet

07.06.2019
door Fokus-online.be

Je huis, je thuis. Maar een ‘thuis’ vind je natuurlijk niet zomaar. Want je wilt liefst niet te ver van je werk wonen, vlakbij het dorpscentrum en in het groen. Oh, en dat huis zou ook drie slaapkamers moeten hebben en in een rustige wijk liggen, als het even kan. Wendy Geeraert ontwikkelde met Co-Libry een computer engine die rekening houdt met wat je écht wilt.

“Ik ben ingenieur-architect van opleiding en specialiseerde me in computational design”, begint Geeraert over het ontstaan van Co-Libry. “Traditionele architecten tekenen een woning op papier of in een autocadprogramma. Maar intussen werken veel architecten met parameters. In een parametrisch ontwerp heeft elke lijn coördinaten.” Ze geeft een voorbeeld: “Stel dat ik een kantorencomplex wil uittekenen met 2000 ramen die 2 meter hoog zijn. Dan worden die ramen 2 meter hoog getekend. Als de klant beslist om zijn ramen last-minute hoger te maken, moet de architect gewoon de hoogteparameter aanpassen om de ramen te verhogen. Ik ga met computational design nog een stap verder.”

Betere zoekmachine voor huizen

Wil de klant bijvoorbeeld een huis met veel licht, dat toch koel blijft op een hete zomerdag? Dan stopt Geeraert die gegevens in haar engine en berekent het programma hoe hoog de ramen moeten zijn om optimaal aan de wensen van de klant te voldoen. “Dan kan het zijn dat een raam geen 2 meter hoog hoeft te zijn, maar ideaal gezien bijvoorbeeld 2,3 meter is, volgens het programma. Je ontwikkelt zo bij elk nieuw ontwerp ook een nieuw programma, aangepast aan de noden en wensen van de klant.”

Gebruiksvriendelijke search engine

Geeraert trok na haar studies naar Frankfurt en later naar Parijs, waar ze besefte hoe moeilijk het was om een woning te vinden. “In België ondervond ik hetzelfde probleem. Na een week intensief zoeken, was ik het beu. Ik bouwde de basis van een search engine die me enkel de woningen toonde die voldeden aan al mijn wensen: de maximale pendeltijd naar mijn werk, een groene omgeving, voldoende winkels in de buurt. Dat programma heeft een jaar op de harde schijf van mijn computer gestaan voor ik besefte dat ik er meer mee kon.”

In de zomer van 2015 nam Geeraert dan contact op met VLAIO. Bedrijfsadviseur Bert Reekmans zag de mogelijkheden voor Co-Libry en ging een samenwerking aan. “Via businessmodeling gaven we de ruwe versie van Co-Libry vorm. Een jaar later klopte Wendy opnieuw aan mijn deur. Ze had de markt onderzocht, haar huiswerk gemaakt en wilde Co-Libry verder uitwerken. Daarvoor deed ze een subsidieaanvraag voor een ontwikkelingsproject.”

Mijn doel: eindgebruikers zo goed mogelijk helpen. Door de technologie te verkopen, hebben we weldra impact over de hele wereld.

Van business modeling naar een innovatieproject

Geeraert heeft nog geen seconde spijt gehad van haar samenwerking met VLAIO. “Bert dacht mee na met ons, zag het grotere verhaal achter Co-Libry en, heel belangrijk, hij geloofde in het project. Op het moment dat ik de subsidie wilde aanvragen, werkte ik voltijds. Maar ik wilde wel zo snel mogelijk kunnen starten met het innovatieproject, dus besliste ik midden november 2016 om het dossier zelf te schrijven. Overdag werkte ik en ’s avonds schreef ik aan het dossier. Een hele klus. Maar toen ik mijn werkstuk aan Bert voorlegde, bleek het goed genoeg om in te dienen.” Er zouden nog wel wat opmerkingen zijn, maar niets fundamenteels. Tegen een tweede gesprek met VLAIO-adviseur Annelies De Maeyer was het dossier al bijgeschaafd. Reekmans: “De mondelinge verdediging van het dossier voor een panel van deskundigen was heel intens. Na afloop was het bijzonder moeilijk in te schatten of we wel een goeie beurt hadden gemaakt. Tot Annelies opnieuw contact nam met Wendy twee weken later.”

“Ik herinner me het nog heel goed,” lacht Wendy. “Ik stond aan te schuiven in de file, op weg naar de uitreiking van de award voor ICT Woman of the Year. Annelies klonk heel opgewekt, zoals altijd. Ik verwachtte slecht nieuws, maar blijkbaar was het dossier toch sterk genoeg en kregen we de subsidie. Een enorme opluchting.”

Dienstverlening aan grote portals

Wendy wilde eerst een portaalsite oprichten. Guide2Property, zoals Co-Libry toen nog heette, zou zo een concurrent worden voor de Immowebs van de wereld. Gaandeweg besliste Wendy om Co-Libry toch anders te positioneren. “Co-Libry bestaat wel nog als testwebsite, maar intussen verkopen we onze technologie aan de grote portaalsites. Immovlan is een klant van ons. En in Zwitserland en Spanje zullen we binnenkort samenwerken met soortgelijke portalen. Mijn doel: eindgebruikers zo goed mogelijk helpen. Door de technologie te verkopen, hebben we weldra impact over de hele wereld.”

Dankzij de artificiële intelligentie (AI) achter Co-Libry vind je snel een huis dat voldoet aan al je wensen. Je geeft alle parameters in die jij persoonlijk belangrijk vindt. De zoekresultaten die dan verschijnen, komen van de grote portaalsites, zoals Immoweb. Dankzij de AI-engine verruimt Co-Libry je blik. In een gewone portaalsite geef je de postcode in van de plaats waar je een woning zoekt. De huizen die je als resultaat krijgt, liggen dan allemaal binnen die postcode. Maar wat als er een kilometer verder een huis ligt dat echt aan al je wensen voldoet? Co-Libry toont je ook die resultaten.

België, Europa, de wereld

Na België en Europa wil Co-Libry zich ook op de rest van de wereld richten. Wendy zal daarom opnieuw een aanvraag indienen voor een kmo-groeisubsidie. Ook voor Horizon 2020, een onderzoeks- en innovatieprogramma van de EU, deed Geeraert in het verleden al een aanvraag en kreeg ze subsidies toegewezen. En eind februari diende ze een nieuw ontwikkelingsproject in bij VLAIO. “De bedrijfsadviseurs van VLAIO hebben dezelfde flexibiliteit en toewijding die ik als ondernemer heb. Ik raad elke starter aan om contact op te nemen. En ik adviseer hen ook om eerst altijd te proberen om subsidiedossiers zelf te schrijven. Je leer je echt heel goed na te denken over je marktpositie, je strategie en je meerjarenplan. En dat is waardevol voor elke start-up.”


Ook op zoek naar begeleiding op maat voor jouw plannen?De VLAIO- bedrijfsadviseurs ondersteunen en adviseren ondernemers om hun innovatieve plannen, groeiambities of bedrijfstransformatie waar te maken. Neem contact met hen op via deze website of mail naar info@vlaio.be.

 

Vorig artikel
Volgend artikel