spaarrekening
Finance

Spaar je rijk

28.04.2023
door Fokus Online

Je hebt onvoorziene kosten aan je auto, je wil graag een huis kopen of je hebt grote verbouwingen in het vooruitzicht? Een spaarrekening geeft je in tijden van stress en onzekerheid een houvast. Hoe minder je namelijk moet lenen, hoe beter! Er zijn echter verschillende mogelijkheden om te sparen. Zie je door de bomen het bos niet meer? Dan ben je hier aan het juiste adres.  

Voor elk wat wils  

Er bestaan verschillende soorten spaarrekeningen in België. Om je te helpen kiezen, kan je online gemakkelijk een overzicht van de beste spaarrekeningen vinden. Welke je kiest, hangt af van je persoonlijke noden. Als je bijvoorbeeld van plan bent om regelmatig geld van je spaarrekening te halen, kies je best een spaarrekening met een hoge basisrente. Als je je geld lang kan missen, kan je kiezen voor een spaarrekening met een getrouwheidspremie of voor een termijnrekening. Als je in het eerste geval je geld toch vroeger afhaalt, riskeer je een boete. In het tweede geval kan je niet aan je geld binnen een bepaalde termijn. Je krijgt je oorspronkelijke bedrag samen met de interest op de eindvervaldatum terug.  

Online 

Beslist? Dan kan je je spaarrekening openen! Hoe doe je dat? Tegenwoordig kan dat heel gemakkelijk online. Je hoeft meestal slechts een formulier in te vullen en te wachten op de bevestiging van de bank. En dan ben je er klaar voor. Je kan ook heel gemakkelijk online bedragen storten, afhalen of je kapitaal bekijken. Geen wonder dat online sparen steeds populairder wordt! Bovendien hebben online spaarrekeningen vaak aantrekkelijke premies en rentes. En of het wel veilig is? Zeker en vast! Net zoals bij de klassieke banken, valt je geld onder de Belgische depositogarantie. Dat betekent dat je tot 100.000 euro beschermd bent.  

Beleggen  

Het is wel zo dat de rente op een spaarrekening vrij laag is. Zelfs lager dan de inflatie. Dat wil dus zeggen dat je geld eigenlijk minder waard wordt als het op een spaarrekening staat. Als je je kapitaal groter wil maken, is het dus beter om je geld te beleggen in plaats van het allemaal op een spaarrekening te zetten. Natuurlijk moet je er wel rekening mee houden dat beleggen meer risico inhoudt dan sparen. Let er dus op dat je het bedrag dat je belegt, in het ergste geval, kwijt kunt raken. Wees verstandig en beleg dus altijd maar een deel van je geld. En laat de rest maar veilig op een spaarrekening staan. 

Vorig artikel
Volgend artikel