maternité
Diversiteit

Ouderschap en studeren: een combinatie met slaagkans

31.08.2021
door Fokus Online

Het afgelopen jaar was voor ons allemaal een uitdaging. De coronapandemie verstoorde abrupt onze sociale omgang met anderen en het leek erop dat ook ons leven tot stilstand zou komen. Maar niets bleek minder waar: streefdoelen, dromen en persoonlijke ontwikkeling hoeven niet noodzakelijk in het gedrang te komen als de omstandigheden niet meezitten. 

Omgeving met gelijke kansen

Zo zagen ze op Solvay Brussels School uit eerste hand hoe hun studenten erin slaagden hun opleiding tot een goed einde te brengen. Sofia, die onlangs haar diploma Advanced Master behaalde, had heel wat hooi op haar vork genomen in haar voornemen om professioneel te groeien. Haar veerkracht in een dergelijk veeleisend jaar als dat waarin corona de kop opstak was inspirerend, en toont aan hoe belangrijk het is om een omgeving met gelijke kansen te creëren waarin alle studenten zich kunnen ontplooien. 

In een recente post op LinkedIn beaamt Sofia dat het tweede jaar van haar AM-opleiding gedoemd was om – op zijn zachtst gezegd – allesbehalve optimaal te verlopen: “Mijn familie twijfelde aan mijn wilskracht om de opleiding af te maken. Ik ook. Een fulltimebaan combineren met het moederschap en een master is niet vanzelfsprekend, zeker als je in een vreemd land woont zonder de steun van je familie. De lat kwam zelfs nog hoger te liggen na de geboorte van mijn zoontje Vasco.” 

maternité

Obstakels

De obstakels waar Sofia tegenover stond, zouden op zich al zwaar genoeg zijn geweest om eenieder af te schrikken. Laat staan ze allemaal tegelijk te moeten trotseren. Toch liet de jonge moeder zich niet van haar stuk brengen. Met de geruststelling van academisch directeur Pierre Francotte, was ze 2,5 maand na de geboorte van haar kindje alweer op de campus. “De directeur zei dat ik me geen zorgen hoefde te maken: ik mocht Vasco meenemen. Als moeder die borstvoeding geeft, was dat heel belangrijk. Voor zover ik weet heeft Solvay Brussels School geen borstvoedingsruimte, maar de instelling heeft geweldige docenten die het niet erg vinden als je jouw baby de borst geeft of als hij huilt tijdens hun lezing of begeleiding.”

Gelijke en duurzame kansen voor iedereen

De ervaring van Sofia is een toonvoorbeeld van gelijke en duurzame kansen voor iedereen. In overeenstemming met de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de VN. SBS heeft zich prominent achter deze doelstellingen geschaard en de Solvay Executive MBA erop afgestemd. Zo moeten alle studenten een duurzaamheidsproject afmaken. Maar het is niet ethisch om duurzame praktijken te verwachten van studenten en deelnemers aan opleidingen alleen. Ook de organisatie moet van binnenuit normen stellen om hen daarin bij te staan. Die zijn cruciaal voor de gelijke behandeling van studenten en het succes dat daaruit voortvloeit. Zoals bij ambitieuze en toegewijde mensen als Sofia.

“Of het makkelijk was? Helemaal niet. Sommige opdrachten heb ik op mijn smartphone afgewerkt terwijl ik Vasco in slaap suste. Ik heb een presentatie gedaan terwijl ik de borst gaf… Ik ben achteraf gezakt voor dat herexamen, maar na hard studeren dan toch geslaagd. Ik heb meer lessen gemist dan me lief was en geen hoge cijfers gehaald. Ook goed. Ik ben maar een mens, geen supervrouw… We blijven bijleren.”

Vorig artikel
Volgend artikel