identiteit
Smart Partner

Beheer je eigen identiteit online

04.11.2019
door Fokus-online.be

Tegenwoordig is het niet meer mogelijk om volledig ontraceerbaar over het internet te struinen. Overal verzamelt men data. Dat vormt niet direct een probleem, maar menig internetgebruiker vindt het daarbij wel belangrijk dat men de digitale identiteit waarborgt. Hoe kunnen we hiervoor zorgen?

Je hoort steeds vaker verhalen van mensen wiens identiteit online is misbruikt. Neem ex-NOS-journaliste Dionne Stax bijvoorbeeld: zij werd het slachtoffer van deep fake technologie. Dat is een technologie gemaakt met kunstmatige intelligentie die met een enkele foto een bewegend beeld kan creëren. Dionne leek daardoor plots in een Chinese pornofilm mee te spelen, al wist zij hier zelf helemaal niets van. Het aantal soortgelijke incidenten neemt toe, maar wat kan men doen om onze identiteit te beschermen?

Self-sovereign identity

In deze elektronische wereld is het duidelijk dat niemand op het internet kan manoeuvreren zonder dat men een elektronische identiteit creëert of dat men informatie over hem of haar deelt met anderen. Niemand weet precies hoe vaak en waarom men onze data deelt met derde partijen. Daarom is het niet vreemd dat de term ‘self sovereign identity’ steeds vaker de revue passeert. Hierbij is de gebruiker het middelpunt, die ook zelf beslist welke extra informatie men deelt met derden. De essentie van een online identiteit ziet men inmiddels sneller in, maar het creëren van een online identiteit kan niet geheel zonder de hulp van de overheid.

De online wereld is niet meer weg te denken uit ons leven, maar we moeten er wel goed mee omgaan.

Velen spreken over een officieel online paspoort: de mogelijkheid van de bevestiging van leeftijd of ter verificatie van de persoon in kwestie. In sommige gevallen is het essentieel om te weten wanneer een consument 18+ is of niet. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de consumptie van alcohol of het regelen van een lening of hypotheek. Veel Europese landen hebben al enige vorm van een online-ID, maar alle gewenste functies heeft deze vaak nog niet.

Beveiliging van onze identiteit

De beveiliging van deze data is daarnaast een groot onderwerp. Wat wordt geaccepteerd in het bewaren van onze data? Wanneer wordt die gedeeld, en overschrijdt het ergens dan onze privacygrens? Het hebben van een officiële online identiteit kan veel voordelen opleveren, maar wat als bepaalde organisaties te veel van jouw persoonlijke data bezitten en door jouw zoek- en consumptiegedrag online niet meer hun services willen aanbieden? Het is aan de overheid – en in het geval van Europa ook de Europese Commissie – om dit onderwerp goed uit te werken. De online wereld is niet meer weg te denken uit ons leven, maar we moeten er wel goed mee omgaan.


Meer over… 

Wil jij meer over deze onderwerpen weten? Tijdens het Digital Identity & Trust Summit 2019 zullen de Europese Commissie en Mastercard in twee interessante keynotes meer vertellen over Self-Sovereign Identity, e-identity en veel meer. Dat kan ook interessant zijn voor jouw organisatie! Maak het mee op 19 november in Square (naast Brussel-centraal). Klik hier voor meer informatie en om je direct aan te melden.

Vorig artikel
Volgend artikel