MVO
Milieu

MVO voor bedrijven

20.01.2023
door Fokus Online

MVO, ofwel Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, is iets wat meer en meer bedrijven hoog in het vaandel dragen. Door op deze manier te ondernemen, toont een bedrijf dat het rekening houdt met mens, milieu en maatschappij en de invloed die het daarop heeft met de bedrijfsactiviteiten. Wil jij met je bedrijf ook meer inzetten op duurzaam ondernemen? In dit artikel vind je enkele handige tips!

Waarom duurzaam ondernemen?

Je vraagt je misschien af waarom je MVO zou integreren in je bedrijf. Kost dat niet alleen maar geld? Akkoord, duurzaam ondernemen zal wellicht wat investeringen vragen, maar dat zal op lange termijn alleen maar renderen. Duurzaam ondernemen is in de eerste plaats bewust bezig zijn met je energieverbruik. Elektriciteit is duur, dus waarom zou je niet investeren in duurzame energiebronnen. Zonnepanelen op het dak van het bedrijf leggen, is een zeer nuttige en interessante investering die zichzelf op vrij korte termijn terugbetaalt. Trouwens, klanten hechten steeds meer belang aan duurzaamheid en vinden het bijgevolg belangrijk dat het bedrijf waarvan ze een product kopen ook duurzaam is. Tegenwoordig willen klanten gerust wat meer geld neertellen voor een product dat op een duurzame manier vervaardigd is. Duurzaamheid beslaat meer dan energie en een minimale impact op het milieu. Ook de arbeidsomstandigheden moeten goed zijn. Zeker bij bedrijven in de modebranche zijn klanten extra kritisch. Maak je een duurzaam product, dan is de kans groot dat je een milieuproductverklaring mag ontvangen. Dat is goed voor je reputatie.

Kleine inspanningen helpen

Als onderneming wil je je voetafdruk verkleinen. Dat is niet altijd zo gemakkelijk. Waar moet je beginnen? En wat als je niet het budget hebt om te investeren in zonnepanelen? Ook kleine inspanningen kunnen helpen. Wil je de impact van je product verminderen en de voetafdruk van je gebouw beperken, maar weet je niet welke regeltjes je daarvoor moet volgen? Vraag dan een EPD offerte aan om een concreet advies te krijgen voor het land van waaruit je opereert. Wil je nog een aantal concrete tips om op zeer korte termijn de ecologisch impact van je onderneming te verkleinen? Schenk je werknemers een abonnement voor het openbaar vervoer of geef hen de mogelijkheid om een elektrische fiets te leasen. Op die manier spoor je je werknemers aan de auto thuis te laten. Probeer ook zoveel mogelijk documenten te digitaliseren, zo hoef je geen overbodig papier te gebruiken. De bomen zullen je dankbaar zijn.

Vorig artikel
Volgend artikel