reizen
Reizen

Hoe reizen ons kan helpen om onze eigen cultuur beter te begrijpen

08.06.2023
door Fokus Online

Reizen is een van de meest verrijkende ervaringen die je als mens kunt hebben. Een bekende gezegde luidt dan ook: “Reizen is het enige waar je geld aan uitgeeft, maar rijker van wordt”. Als je je openstelt aan nieuwe culturen en manieren van leven leer je niet alleen iets nieuws kennen, je zult uiteindelijk je eigen tradities, waarden en overtuigingen beter begrijpen en waarderen. In dit artikel gaan we verder in op hoe reizen ons kan helpen om onze eigen cultuur beter te begrijpen. 

Vergelijking van culturen

Ten eerste ervaar je met reizen andere culturen, wat ons de mogelijkheid geeft deze te vergelijken met onze eigen. Door te kijken hoe mensen in andere delen van de wereld leven en hun waarden en overtuigingen te begrijpen, kunnen we uiteindelijk ook beter begrijpen wat onze eigen cultuur uniek maakt. Daarnaast zie je ook hoe onze eigen cultuur verhoudt tot andere culturen over de wereld.

Je leert anderen kennen

Door te reizen zul je ook mensen van andere culturen leren kennen. Je komt in contact met de lokale bevolking, of andere reizigers, die hun kijk of perspectief van de wereld met je kunnen delen. Hierdoor kun je uiteindelijk onze eigen culturele achtergrond vanuit een ander perspectief bekijken. Je creëert een bredere kijk op de wereld en alle culturen en tradities die de wereld te bieden heeft. Want kijk eens naar een wereldbol, de wereld is natuurlijk vele malen groter dan ons eigen land.

Waardeer kunst

Een ander belangrijk aspect van reizen is het ervaren van verschillende kunst en cultuurvormen. Neem op vakantie een bezoek aan een museum, beluister de lokale muziek en ervaar andere vormen van culturele expressie zoals verschillende geloven. Hierdoor zul je zien hoe andere culturen hun identiteit en geschiedenis uitdrukken, maar ook hoe wij zelf onze eigen culturele erfgoed uitdrukken.

Reizen is meer dan een exotische bestemming

Het is belangrijk om te weten dat reizen niet alleen uitgestrekte witte stranden en een blauwe zee is. Er is veel meer dan alleen een exotische bestemming en verre landen. Zelfs in ons eigen land zijn er verschillende culturen en tradities te vinden die we kunnen ontdekken en begrijpen. Probeer jezelf open te stellen voor andere culturen, om zo uiteindelijk onze blik te verruimen, maar ook om onze eigen cultuur beter te leren begrijpen!

Door te reizen, in binnen- of buitenland, leer je andere culturen begrijpen. Door ons begrijp van andere culturen te vergroten geven we onszelf ook de ruimte om onze eigen cultuur in een nieuw licht te zien en beter te begrijpen. Reizen is dus niet alleen leuk en ontspannend, het draagt ook bij aan je persoonlijke ontwikkeling!

Vorig artikel
Volgend artikel