duurzaam
Milieu

Hoe maak je je huis duurzamer met kleine ingrepen?

27.02.2023
door Fokus Online

Een duurzaam huis is populairder dan ooit. Met de huidige energieprijzen en de steeds grotere impact van de klimaatverandering, is duurzaamheid niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Dus ook jij kan niet achterblijven. Steek je handen uit de mouwen en verbouw eigenhandig je huis. Al met een paar kleine ingrepen zul je een wereld van verschil maken. 

Spelen met licht 

Iedereen heeft graag een lichtrijk huis met veel ramen. Maar wat we soms vergeten, is dat er veel warmte en energie verloren gaat via die ramen. Met de juiste raamdecoratie kan je tot wel 50% van je warmte binnenhouden. Vind je het moeilijk om de juiste raamdecoratie te kiezen bij jouw interieur?  Dan zou ik je aanraden om te gaan voor raamdecoratie zonder boren. Het is heel gebruiksvriendelijk om te installeren en je loopt geen gevaar om je raamkozijnen te beschadigen. 

Duurzaam materiaal   

Raamdecoratie heeft dus niet alleen een isolerende functie, het is ook een meerwaarde voor je interieur. Zonder grote ingrepen, kan je door slim te investeren wel een groot verschil maken. Probeer bij de keuze van je raamdecoratie niet alleen op het installeringsgemak te letten, maar ook op de duurzame kwaliteit én de uitstraling van het materiaal. Wil je bijvoorbeeld al heel lang isolerende velours gordijnen? Kijk dan ook naar de kwaliteit van de stof. Je wil toch liefst dat je stoffen een paar jaar goed blijven. Anders moet je weer opnieuw aan je zoektocht beginnen.   

Huishoudapparaten

Een doorsnee gezin gebruikt een heleboel huishoudelijke apparaten om het leven een pak gemakkelijker te maken. En terecht! Maar wees je er wel van bewust dat het echte energievreters zijn. Volgens Luminus verbruikt een koel-vriescombinatie van vijftien jaar oud ongeveer 400 kWh per jaar. Met hetzelfde nieuwe toestel van klasse A+++ verbruik je bijna vier keer minder. Het overwegen waard dus. En vergeet ook niet al die sluimerverbruikers uit te zetten. Haal de stekker van je koffiemachine, je elektrische tandenborstel of je nachtlampje uit als je ze niet gebruikt. Het is een kleine moeite, maar het kan je toch wat besparen. 

Eigen kweek  

Als je tijd én groene vingers hebt, kan je ook je tuin in een duurzaam paradijs omtoveren en je eigen moestuin aanleggen. Nog maar een beginner? Bonen, tomaten of wortels zijn dan ideaal voor jou.  En vergeet niet, er bestaan genoeg boeken over tuinieren om je weer op weg te helpen als je het even niet meer ziet zitten. Succes! 

Vorig artikel
Volgend artikel