tuin
Smart Partner

Hoe je je tuin milieuvriendelijk kunt verbouwen

08.06.2023
door Fokus Online

Iedereen droomt ervan om een prachtige tuin te hebben vol bloeiende planten waar je helemaal tot rust kan komen. De een heeft het al kunnen verwezenlijken, terwijl de ander er nog aan moet beginnen. Behoor jij tot de laatste groep? Hoe mooi zou het dan zijn om je tuin op een milieuvriendelijke manier te verbouwen. Door je tuin op de juiste manier te verbouwen kun jij een positieve impact maken op het milieu.

Probeer gazon te beperken

Hoewel een mooi gazon voor velen een must-have in de tuin is, kun je deze het best beperken. Een gezonde gazon vergt veel water, meststoffen en energie om goed te onderhouden. Overweeg daarom om je gazonoppervlakte te verkleinen. Je kunt deze vervangen met allerlei andere alternatieven, zoals beplanting, bodembedekkers, houten vlonder of gewoon traditionele betegeling. Voor het laatste kun je het best een trilplaat huren om een strakke ondergrond te creëren.

Maak gebruik van de natuur

De natuur is sterker dan we allemaal denken. Door gebruik te maken van een composthoop kun je met je organisch afval, zoals bladeren, gemaaid gras en zelfs keukenresten hoogwaardige compost produceren. Als je grote bomen in de tuin hebt die je tijdens de verbouwing weg wilt doen, ga dan een hakselaar huren. De snippers kun je mooi gebruiken voor je composthoop!

Vermijd chemische middelen

Het is vrij vanzelfsprekend om chemische middelen in de tuin te vermijden als je op een milieuvriendelijke manier je tuin wilt verbouwen. Maar niet iedereen is zich daar helemaal bewust van. Chemische middelen zijn schadelijk voor de natuur en kunnen de biodiversiteit in je natuur flink verstoren! Ga in plaats van chemische middelen voor natuurlijke alternatieven om bijvoorbeeld plagen te bestrijden.

Bespaar water

Probeer zo min mogelijk water te gebruiken in de tuin en daar een balans in te vinden. Voor het water dat je nodig hebt in de tuin kun je het best een regenton installeren. Hierdoor kun je je tuin besproeien met water uit de natuur in plaats van leidingwater. Daarnaast zijn er voldoende planten die droog bestendig zijn en mulch gebruiken om vochtverlies te verminderen.

Ga voor duurzaam materiaal

Maak je gebruik van nieuw materiaal in de tuin? Kies dan voor duurzame en milieuvriendelijke materialen. Gebruik hout met het FSC-keurmerk of ga voor gerecyclede materialen. Vermijd hout wat chemisch behandeld is en kunststoffen. Hier doe je onze natuur een groot plezier mee!

Vorig artikel
Volgend artikel