Internet of Things
Smart Partner

Hoe Internet of Things het werk van uw bedrijf kan vergemakkelijken

11.12.2018
door Fokus-online.be

Internet of Things (IoT), de term is tegenwoordig overal terug te vinden. Voorlopig nog (te) vaak als leuke toevoeging voor digitale toepassingen, een leuk gadget zeg maar. Maar IoT zal steeds belangrijker worden voor bedrijven.

Steeds meer voorwerpen zullen via sensoren verbonden worden met het internet – denk maar aan slimme vuilnisbakken, verkeerslichten of vergaderzalen. Ericsson en Gartner verwachten tegen 2020 zo ruim 20 miljard geconnecteerde apparaten. Toch staan veel Belgische bedrijven nog niet te springen om op de IoT-trein te stappen en geconnecteerde toestellen of processen op de markt te brengen. Nochtans bestaan er al heel wat concrete voorbeelden die de efficiëntie van IoT aantonen.

Verkeer optimaliseren

Smart cities, nog zo’n term die je overal hoort. En dat is geen toeval. Volgens de Wereldbank zal tegen 2050 66 procent van de bevolking in steden leven. Dat betekent: meer inwoners in een stad die qua oppervlakte amper zal toenemen. Het verkeer beter optimaliseren om files in de stad te vermijden wordt daardoor almaar belangrijker.

Of in te zetten op slimme parkeerplaatsen met sensoren, zodat autobestuurders snel en gemakkelijk een parkeerplaats kunnen vinden. Technologie die Internet of Things mogelijk maakt. Waarom bijvoorbeeld geen parkeerplaatsen die overdag door bedrijven worden gehuurd ‘s avonds via een app aanbieden aan bewoners in de buurt. Dankzij een sensor wordt dan op een gemakkelijke manier aangeduid wanneer de parkeerplaats vrij komt. Een win-win situatie, waarbij het beperkt aantal parkeerplaatsen in de stad optimaal gebruikt worden.

Sensoren en voedselproductie

Sensoren kunnen ook gebruikt worden in de productie van voedsel. Volgens cijfers van het voedselagentschap van de Verenigde Naties (FAO) gaat een derde van ons voedsel verloren, op weg naar de consumentenketen. Voor ons land is dat jaarlijks 3,6 miljoen ton. Internet of Things kan helpen om die verspilling te beperken. Boeren kunnen dankzij temperatuursensoren, vochtmeters en weersvoorspellingen makkelijker inspelen op mogelijke problemen.

Bedrijven en consumenten zullen steeds de afweging moeten maken in welke mate ze verbonden willen zijn

Maar IoT kan ook iets betekenen voor het transport van die groenten. Waar moet de vrachtwagen de goederen komen ophalen? Hoeveel goederen zijn er? Waar moeten die naartoe? Is de temperatuur niet boven of onder een bepaalde grens gegaan om de kwaliteit van het voedsel te waarborgen? Allemaal processen die via sensoren vergemakkelijkt kunnen worden.

Enorme hulp

Ook voor een groot tot middelgroot bouwbedrijf met meerdere werven kan IoT een enorme hulp zijn. Met een app kan je bijvoorbeeld gemakkelijk zien waar werkmateriaal of bouwmachines staan. Stel dat een graafmachine op de ene werf staat, maar je die snel op een andere werf nodig hebt? Dankzij track-and-trace systemen weet je in een oogopslag waar iets zich bevindt – en hoef je niet rond te bellen naar je medewerkers.

Ook op de werkvloer slaan IoT en Artificiële Intelligentie (AI) de handen in elkaar. Gebouwen worden dankzij die technologieën slimmer. Dankzij sensoren “weet” het gebouw wanneer de werknemers vertrokken zijn. Een kantoor kan dus met andere woorden ‘s morgens tot leven komen – nog voor de werknemers toekomen en ‘s avonds na het werk uitdoven. Gedaan met een koud bureau bij aankomst of een warm kantoor als iedereen al uren naar huis is.

Slimme vuilnisbakken

De slimme technologie kan ook gebruikt worden in vuilnisbakken, zodat die op tijd waarschuwen wanneer ze vol zijn; bij planten die aangeven wanneer ze water nodig hebben; of voor vergaderzalen die na een paar keer gebruikt te zijn geweest zelf vragen om proper gemaakt te worden. Kortom, de voorbeelden die ons leven dankzij IoT efficiënter maken zijn legio.

Veel bedrijven staan nog niet te springen om op de IoT-trein te stappen, terwijl er al heel wat concrete voorbeelden de efficiëntie van IoT aantonen

Controle?

Is dat wel allemaal veilig? Een vraag die veel bedrijven zich stellen. Omdat het aantal te beheren toestellen zodanig veel wordt, moeten wij een deel van onze controle uit handen geven en beroep doen op artificiële intelligentie om beslissingen te laten nemen in onze plaats. Op het eerste gezicht niet altijd even simpel. Want hoe betrouwbaar zijn die machines? Eerlijk? Voor bepaalde taken zijn ze vaak betrouwbaarder dan de mens, omdat ze nu eenmaal minder fouten maken en omdat alles nauwgezet wordt bijgehouden. Uiteraard wil dat niet zeggen dat ze voor alles geschikt zijn: erg complexe taken lost de mens nog altijd beter op.

Veiligheid primeert

Is er dan nog wel zoiets als privacy als alles en iedereen met elkaar verbonden is? Bedrijven en consumenten zullen steeds de afweging moeten maken in welke mate ze verbonden willen zijn en welke gegevens ze daarvoor prijs willen geven. Er zullen ook altijd mensen zijn die andere bedoelingen hebben met die data. Maar net daarom is het ontzettend belangrijk om voldoende te investeren in de veiligheid van je Internet of Things-oplossingen. Sinds dit jaar helpen we met Telenet Business via onze nieuwe IoT-oplossing Telenet Tinx om die duizenden verschillende sensoren met verschillende standaarden slim en handig te laten inspelen op elkaar. En cybersecurity is daar een essentieel onderdeel van, want veiligheid primeert.

Vorig artikel
Volgend artikel