Hoe bescherm je je digitale media?
Een dag zonder technologie en het gebruik van computer, tablet of smartphone is de laatste jaren ondenkbaar geworden. De digitale wereld kwam in een nog grotere stroomversnelling door enerzijds de coronacrisis en anderzijds de Oekraïnecrisis. Alles gebeurt tegenwoordig digitaal en op via de cloud en ook op de werkvloer zien we nog weinig mappen of papieren rondslingeren. Waarom zouden we ook als we alles kunnen opslaan op onze computer of in een cloud. Maar is dat wel zo veilig?
Privacywetgeving
De GDPR is een privacywet die in 2018 in het leven werd geroepen ter bescherming van persoonsgegevens. Deze wet geeft je meer zeggenschap over de gegevens die je deelt met derden en wat ze met die gegevens mogen doen.
Cloud
Niet alleen je eigen privacy en bescherming doet ertoe, ook die van je documenten en gegevens die je digitaal in de cloud opslaat. Waar we kluizen gebruiken om belangrijke papieren veilig op te bergen, kan je een datakluis gebruiken om belangrijke digitale gegevens veilig op te slaan. We doen het intussen steeds meer: documenten opslaan in een cloud, maar misschien heb je nog twijfels over de veiligheid ervan? Dan kan je op zeker spelen en je gegevens uploaden op een externe harde schijf en deze in een datakluis bewaren. Vind je een cloud toch handiger? Op zich is het veilig om je gegevens in een cloud op te slaan, maar cybercriminelen kunnen er alsnog in slagen om aan je gegevens te raken. Staan er zeer vertrouwelijk documenten in de cloud, dan doe je er goed aan deze extra te beveiligen met een wachtwoord of versleutelde encryptie.
Cybercriminaliteit
Een datakluis is een goed idee voor wie zijn online gegevens op een veilige plaats wil bewaren. In de cloud zijn je gegevens echter nog niet 100 procent beschermd tegen cybercriminelen. Enkele nuttige tips om je beter te beschermen tegen cybercriminaliteit:
- Kies een sterk wachtwoord. Hoe langer, hoe beter en een combinatie van letters, cijfers en andere tekens is altijd goed.
- Een goede firewall en virusbeveiliging op je computer installeren in cruciaal.
- Let op met publieke wifinetwerken. Wil je je bankapp checken, zet dan je mobiele gegevens aan in plaats van te surfen via publieke wifi.
- Versleutel je laptop zodat deze onleesbaar is in geval van diefstal. Enkel de eigenaar van deze pc kan ermee overweg.
Ook phishingaanvallen zijn schering en inslag. Krijg je een mail binnen waarin om een geldtransactie wordt gevraagd? Check dan goed of deze mail van een legitieme afzender komt en of de mail er niet verdacht uitziet. Veel spelfouten of een logo van een onderneming dat er wat raar uitziet? Stuur je de mail door naar verdacht@safeonweb.be en geef nooit je persoonlijke (bank)gegevens door.