franchising
Business

Franchising, een duurzaam fundament 
voor startende ondernemers

12.10.2022
door Fokus Online

Binnen de franchisemarkt bestaan er verschillende formules. Vaak gekozen concepten zijn soft en hard franchising. Dat laatste is een ideaal traject voor starters die op zoek zijn naar allround begeleiding, met de mogelijkheid om zelf een zaak uit te bouwen. 

Iemand die zelfstandig wil worden en dat doet binnen franchising, start een eigen onderneming op basis van een bestaand concept dat een bewezen succes is. “De franchisenemer stapt dan in een traject waar alles al is uitgedokterd”, begint Annick Slos, Country Retail Manager bij Heytens. De raamdecoratieketen is franchisegever, met winkels in binnen- en buitenland. “Stap je bijvoorbeeld bij ons in, dan krijg je alle mogelijke kennis en ervaring onmiddellijk mee: marktkennis, klantnoden, economische voordelen…” 

Het verloopt ongeveer zo: je wilt graag een eigen zaak uitbouwen, maar je hebt eigenlijk geen idee van wat daar allemaal bij komt kijken. “De kandidaat-franchisenemer krijgt dan begeleiding van bij de opstart”, vervolgt Slos. Er wordt onder meer naar een pand gezocht, een financieel plan wordt opgemaakt en de ondernemer in spe krijgt alle mogelijke informatie om aan de slag te gaan als franchisenemer. “Opleiding speelt eveneens een grote rol. Wij bieden bijvoorbeeld een opleidingsperiode van twee tot vier maanden aan. De duur is afhankelijk van ervaring in de verkoop, het runnen van een winkel en in ons geval ook van kennis van decoratie. Zo leert de franchisenemer op een duidelijke en realistische manier de dagelijkse werking kennen en geraakt hij of zij vertrouwd met de producten en een passende klantenbinding.” Via franchising ken je dus een veel kortere opstart dan wanneer je alles zelf moet uitpluizen en opzetten. “Bovendien is rentabiliteit verzekerd en maakt de franchisenemer onmiddellijk winst.” 

Binnen een franchiseformule is rentabiliteit verzekerd en maakt de franchisenemer onmiddellijk winst.

Wanneer de drive om te ondernemen er al is, wat heeft een franchisenemer dan nog nodig? “Het is belangrijk om de verantwoordelijkheid voor je eigen bedrijf in handen te nemen”, aldus Slos. “Motivatie en een persoonlijke inzet moeten zeer aanwezig zijn, net als het kunnen onderhouden van persoonlijke contacten en verbindende klantenrelaties.” 

In een franchiseconcept stappen vraagt bovendien geen grote investeringen. Wat het heel toegankelijk maakt voor vrouwen, voor wie het soms nog moeilijk is om een onderneming te starten. Slos: “De wil en motivatie zijn er, maar vrouwen botsen vaak nog op moeilijkheden bij het verkrijgen van een lening of om een deel van hun eigen budget te investeren.” Heytens biedt daarom een extra incentive aan via het zogenaamde huurmanagement. Dat is een uitbatingsmethode op basis van leasing, waarbij je een handelspand huurt. “Wij financieren de volledige winkeloprichting zodat de franchisenemer kennis en winst vergaart en gedurende een tweetal jaar een positieve balans kan creëren. Dit eigen kapitaal leg je vervolgens voor bij de bank om gemakkelijk een lening te verkrijgen. Steeds meer vrouwelijke ondernemers in franchising maken hiervan gebruik.” 

Dankzij deze fullfranchisingformule start je gemakkelijk aan je ondernemersavontuur, zonder grote investeringen en ondersteund door één grote franchisefamilie. Hierdoor kun jij je volledig focussen op de verkoop, met een hoge klanttevredenheid tot gevolg.

Vorig artikel
Volgend artikel