Home Maatschappij Gezondheid De straffe eigenschappen van foliumzuur

De straffe eigenschappen van foliumzuur

Vrouwen met een kinderwens wordt vaak aangeraden om foliumzuur in te nemen. Maar wat is foliumzuur precies en welke positieve invloed heeft het op de zwangerschap? Michael Ceulemans, van het departement Klinische Farmacologie en Farmacotherapie van de KU Leuven, deed onderzoek naar het gebruik van geneesmiddelen en supplementen tijdens de preconceptie, zwangerschap en borstvoeding. Hij legt uit welke straffe eigenschappen foliumzuur heeft. 

Sinds het begin van de jaren 90 van vorige eeuw krijgen vrouwen die zwanger willen worden, of het al zijn, de raad om foliumzuur te slikken. “Rond die periode ontdekten onderzoekers dat foliumzuur helpt om het risico op bepaalde aangeboren afwijkingen drastisch te verminderen”, zegt Michael Ceulemans. “Vooral het risico op een open ruggetje of spina bifida wordt door de inname van foliumzuur een stuk kleiner.”

Aangeboren afwijkingen verminderen

Uit onderzoek blijkt dat foliumzuur onder meer een belangrijke rol speelt bij de celdeling, de kern van wat een zwangerschap in feite is. Het is wel zo dat de hoeveelheid foliumzuur die nodig is om de kans op aangeboren afwijkingen te verminderen, niet uit de voeding kan gehaald worden, zegt Ceulemans. “Dat betekent dus dat aan elke vrouw wordt aangeraden om een foliumzuursupplement in te nemen in het geval van een zwangerschapswens. Het is hierbij belangrijk om te benadrukken dat de inname van foliumzuur best minstens vier weken voor de zwangerschap gestart wordt. 

Tijdig innemen

De drie à vier weken na de bevruchting is immers een cruciale periode voor het vermijden van aangeboren afwijkingen, zoals het open ruggetje, en het is belangrijk om op dat moment voldoende foliumzuur in je lichaam te hebben. Als je pas start op het moment dat je weet dat je zwanger bent, is het mogelijk dat deze cruciale periode al achter de rug is, wat natuurlijk een gemiste kans is. Dit onderstreept dus duidelijk het belang om tijdig – en dus reeds vanaf zwangerschapswens – aan foliumzuur te denken. Verder wordt aangeraden om foliumzuur minstens te gebruiken tot twaalf weken zwangerschap.”

Foliumzuur

Wanneer starten met foliumzuur?

In de praktijk kun je daarom best beginnen met foliumzuur op het moment dat je stopt met anticonceptie, zegt de wetenschapper. Zeker omdat zwangere vrouwen vaak pas na acht weken zwangerschap voor de eerste keer een gynaecoloog zien die hen kan wijzen op de voordelen van de vitamine. “Foliumzuur is vrij verkrijgbaar bij de apotheek, wat de aankoop van de vitamine zeer toegankelijk maakt”, legt Ceulemans uit. “Toch blijkt uit recent onderzoek in België dat slechts de helft van de zwangere vrouwen tijdig met het gebruik van een foliumzuursupplement is gestart. Gezien het nut van foliumzuur om het risico op bepaalde aangeboren afwijkingen te verminderen, is het belangrijk om deze gezondheidsboodschap te verspreiden onder het grote publiek.”

De aanbevolen dosis

Voor wie met foliumzuur wil starten, is het natuurlijk belangrijk om te weten hoeveel ervan in te nemen. Wat is de normale dosis en wat is het risico als je er te veel van inneemt? “Je moet zeker niet zomaar in het wilde weg hoge doses foliumzuur nemen”, zegt Ceulemans. “De aanbevolen dagelijkse dosis voor zwangere vrouwen is 0,4 milligram (of 400 microgram) per dag. Wel is het zo dat sommige vrouwen best een hogere dosis foliumzuur nemen. Dit geldt bijvoorbeeld voor vrouwen die in het verleden bij zichzelf of in de familie te maken hebben gehad met een open ruggetje, of bij vrouwen die lijden aan suikerziekte of bepaalde darmaandoeningen. Ook vrouwen die bepaalde medicatie nemen, zoals geneesmiddelen tegen epilepsie, zijn gebaat bij hogere doses. Vraag hierover meer advies aan je arts, apotheker of vroedvrouw.”

Vermelden bij ieder bezoek

Ten slotte: het is een bijzonder goed idee om als vrouw steeds te vermelden dat je een zwangerschapswens hebt of reeds zwanger bent bij elk bezoek en bij elke gezondheidsmedewerker zoals een arts, apotheker… Ceulemans: “Dat is heel belangrijke informatie voor de zorgverstrekker om de keuze van de behandeling van je klachten te kunnen afstemmen op je zwangerschapswens of zwangerschap. Neem verder geen geneesmiddelen op eigen houtje tijdens de zwangerschap, maar stop anderzijds de inname van je chronische geneesmiddelen niet vooraleer je een arts hebt geraadpleegd wanneer je plots ontdekt zwanger te zijn.

Voor nog andere belangrijke tips om gezond zwanger te worden verwijs ik graag naar de website gezondzwangerworden.be.”


 

Kela Pharma, een farmaceutisch bedrijf, bouwt haar portfolio van geneesmiddelen en voedingssupplementen steeds meer uit rond foliumzuurhoudende specialiteiten.   Foliumzuur is van essentieel belang gedurende ons hele leven, meer bepaald voor een gezonde zwangerschap maar ook voor het algemeen welzijn in een latere levensfase. Wij streven ernaar vrouwen te overtuigen tijdig foliumzuur in te nemen alvorens zwanger te worden.

 

MEER

Prof. Dr. Mathieu Vandenbulcke: ‘Lang leven, gelukkig leven!’

Prof. Dr. Mathieu Vandenbulcke‘En ze leefden nog lang en gelukkig’. Zo eindigen de meeste sprookjes. Maar zijn mensen die lang leven ook gelukkig? Wanneer we het hen zelf vragen, blijkt dit meestal wel het geval.

Ook boontjes uit Kenia kunnen duurzaam zijn

Logistiek Goederentransport in Vlaanderen verloopt via de weg. Dit is natuurlijk niet goedkoop of duurzaam. In de huidige maatschappij is ook het nodig om te denken aan de duurzaamheid. Ondernemingen stappen niet over op binnenvaart en spoorverkeer. Waarom is dat?

‘Samen naar een klimaatrobuuste landbouw’

Sonja De BeckerWater is een onmisbare productiefactor voor de landbouw. De gevolgen van de extreme droogte deze zomer, voor het tweede jaar op rij, hakten er bij de land- en tuinbouwers stevig in… De erkenning van de uitzonderlijke zomerdroogte van 2018 als landbouwramp was dan ook welkom, maar dekt maar een klein deel van de opgelopen schade. Nog belangrijker is de vraag hoe we de land- en tuinbouw preventief beter kunnen wapenen tegen gelijkaardige weersextremen in de toekomst.

Digitalisering als motor voor innovatie

DigitaliseringMeer en meer chemiebedrijven ontdekken de voordelen van artificiële intelligentie, Internet of Things en cloud technology. Het effect daarvan is tot in de laboratoria voelbaar. Verwacht wordt dat onderzoekers in de toekomst sneller tot een doorbraak zullen komen. 

En nu voor echt (?)

CoachingPas afgestudeerd, dan ben je helemaal klaar om het echte werkleven in te duiken. Toch? Niet bepaald, zo blijkt, want liefst meer dan de helft van jonge starters zit met jobtwijfels. Gelukkig bestaan er enkele hulpmiddelen zoals loopbaanbegeleiding en traineeships die mee de weg banen naar een glansrijke toekomst… mét werk.

Hoe minder, hoe beter: de ecologie van de eenvoud

Stijn BruersHet leven in de stad kan gejaagd zijn. Je bestelt al eens een takeaway, online koop je cadeaus om het de volgende dag nog te krijgen en ’s avonds heb je oorsuizingen in de frequentie van autoclaxons. Wie heeft er nog tijd om aan de ecologische voetafdruk te denken?