verwarmingssysteem
Bouwen & Wonen

Efficiëntie en comfort: de voordelen van een hybride woning

18.09.2023
door Fokus Online

Ben je een huiseigenaar en nog niet bekend met het concept van ‘hybride energie’? Lees dan vooral verder. Deze combinatie van een klassieke ketel en een hybride warmtepomp zal je renovatieproject ingrijpend veranderen, met aandacht voor je budget.

De omslag naar hybride energie is al enkele jaren aan de gang, maar werd nog versneld door de wereldwijde coronapandemie. Van (deels) thuiswerken tot de opkomst van hybride voertuigen, onze levensstijl evolueert in lijn met maatschappelijke waarden die meer belang hechten aan welzijn op het werk en thuis, milieubewustzijn en het optimaal gebruik van grondstoffen.

In een economische context van hoge inflatie is ook het kiezen van het ideale verwarmingssysteem een belangrijk gespreksonderwerp geworden. Toch lijkt het nooit het juiste moment om je gasketel te vervangen door een warmtepomp. Wanneer de energierekeningen in de winter de hoogte ingaan of een storing in je huidige verwarmingsinstallatie snel verholpen moet worden, schrikken de kosten en moeilijkheden van een nieuwe installatie begrijpelijkerwijs af. Hier kan hybride energie echter een oplossing vormen die het beste van twee werelden combineert.

Een hybride warmtepomp biedt immers een milieuvriendelijke langetermijnoplossing, die dankzij gulle subsidies ook financieel aantrekkelijk is. Bij een renovatie stelt dit systeem je in staat om de energie-efficiëntie van je huis te verbeteren zonder ingrijpende werkzaamheden of het vervangen van je vertrouwde mazoutketel. Een hybride systeem is niet alleen afgestemd op jouw levensstijl en budget, maar is ook eenvoudig te installeren. Dat maakt het een valabele optie om te overwegen in het kader van een duurzamere energietoekomst. 

Dankzij een hybride verwarmingssysteem kun je bijna de volledige controle over je energiekosten krijgen.

Hoe werkt het?

Door hernieuwbare energie te combineren met traditionele energiebronnen, bieden hybride verwarmingssystemen gezinnen de mogelijkheid om hun ecologische voetafdruk én hun energiefactuur te verlagen, terwijl renovatiewerken tot een minimum worden beperkt.

Op dit moment zijn er twee geschikte scenario’s voor de installatie van zo’n hybride systeem: is je huidige cv-ketel nog in goede staat? Dan hoef je enkel een hybride warmtepomp aan je bestaande installatie toe te voegen. In dat geval selecteert het intelligente regelsysteem van de warmtepomp automatisch de energiebron met de beste energie-efficiëntie. Deze optie is ideaal voor renovatie omdat ze geen volledige vervanging van het verwarmingssysteem vereist. Is jouw huidige ketel aan vervanging toe? Er zijn all-in-one hybride systemen die bestaan uit een gas- of mazoutketel en een warmtepomp. 

Didier Grapeloup, brand manager bij Buderus België, de marktleider in energiezuinige verwarmingssystemen voor renovaties, legt uit hoe deze systemen werken. “Een hybride verwarmingssysteem combineert een traditioneel verwarmingstoestel op gas of mazout met een systeem op basis van hernieuwbare energie, zoals een warmtepomp. Het is een logische en onvermijdelijke stap in de evolutie van verwarmingssystemen. Deze alternatieven zijn energiezuiniger, efficiënter en milieuvriendelijker dan conventionele systemen. Ze stellen je in staat om het hele jaar door van een optimaal verwarmingssysteem te profiteren en tegelijk je afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen. Dat wordt ook gestimuleerd door de overheid, die aanzienlijke subsidies voorziet – soms zelfs tot enkele duizenden euro – om mensen aan te moedigen deze milieuvriendelijke oplossingen te omarmen.”

verwarmingssysteem

Waarom investeren?

Volgens Didier Grapeloup is het essentieel om de driehoek ‘regulatie, economie en milieu’ te hanteren wanneer je je investeringsbudget gaat bekijken. Terwijl de eerste pijler suggereert om maximaal gebruik te maken van subsidies om de eindfactuur te verlagen, benadrukt de tweede het belang van een langetermijnvisie op vlak van comfort en financiën. Ten slotte stemt het aspect ‘milieu’ deze economische behoeften af op de ecologische urgentie.

“Hoewel investeren in het opkrikken van de energieprestaties van je huis nog niet verplicht is in Wallonië, is dit al wel het geval in het noorden van het land. Of het nu gaat om het opwaarderen van je onroerend goed met het oog op verkoop of verhuur, het verhogen van je comfort of het verlagen van je energiefactuur, een investering van 5000, 10.000 of 15.000 euro in een hybride verwarmingssysteem zal op de middellange en lange termijn sowieso voordelen opleveren. Zowel voor je huis als voor het milieu. Als je in de toekomst nog verder wilt gaan, kun je overwegen om zelf stroom te produceren door bijvoorbeeld zonnepanelen te installeren. Dankzij een hybride verwarmingssysteem kun je bijna de volledige controle over je energiekosten krijgen. Zo wordt het rendement op je investering niet alleen goed, maar zelfs uitstekend.”

Vorig artikel