feest
Lifestyle

Een duurzaam lente- of communiefeest? Dat kan zo!

20.04.2023
door Fokus Online

Het begin van de lente luidt steevast ook het begin van het ‘buitenfeest’-seizoen. Trouwfeesten, communies en lentefeesten: de weekends staan al snel volgepland. Een trouwfeest besteed je meestal uit, maar voor een lente- of communiefeest steek je toch vaak gewoon zelf de handen uit de mouwen. Heel fijn, maar wel heel veel werk. Jammer genoeg zijn tijdbesparende oplossingen, zoals wegwerpbekers, niet altijd de duurzame keuze. Hoe kan je dan wel zo’n feestje organiseren én rekening houden met de planeet? Wel, met deze tips!

Goed gevuld

Super populair op zowat elk kinderfeestje: de pinata. Terecht, want wat is er leuker dan met een stok tekeer gaan op zo’n pinata en beloond worden met een regen aan snoep? Alleen: die snoepjes zijn vaak elk apart nog eens in een papiertje gewikkeld, wat best veel overbodig afval met zich meebrengt. Denk er daarom aan de pinata te vullen met onverpakte snoep. Je moet er alleen wel rekening mee houden dat je de pinata dan niet boven een modderplek in de tuin hangt. Voorzie een net kleedje of handdoekje om het snoepgoed op te vangen. 

Weg met ongebruikte cadeaus

Hoe jammer: dan opent je kind vol spanning een cadeau op het feestje, zit er iets in dat zij of hij al heeft – of iets wat niet echt in de smaak valt. Je kan zoiets altijd terugbrengen naar de winkel, maar in de praktijk gebeurt dat vaak niet. De oplossing: werk met een cadeaulijst, een beetje zoals een geboortelijst. Zo ben je zeker dat elk cadeau exact is wat het feestvarken wou en kan iedereen zijn eigen vermogen bijleggen. Je vindt online heel wat van dergelijke lijstjes. 

Helemaal herbruikbaar

Wegwerpbekers, plastic bordjes, papieren servetten, plastic rietjes… Allemaal nefast voor het milieu. Plastic borden vervang je heel eenvoudig door je eigen servies of een mix-en-match servies uit de kringloop en stoffen servetten zijn zoveel handiger dan papieren. En die wegwerpbekers? Waarom geef je elke genodigde als ‘party favour’ geen gepersonaliseerde drinkfles? Fijn aandenken: check. Iets om uit te drinken waar wespen niet aan kunnen: check check. Geen verwarring welke beker van wie is: check check check. 

Je merkt het, je kan een feestje heel eenvoudig een beetje ‘verduurzamen’. Zet je ter afwisseling bijvoorbeeld ook nog wat vegetarische of veganistische opties op het menu, dan heb je weer een streepje voor bij de planeet. Het zijn kleine dingen als dit die een groot verschil maken! 

Vorig artikel
Volgend artikel