cloud
IT

De cloud gaat hybride

Giganten zoals Amazon, Microsoft en Google maakten de cloud alomtegenwoordig, maar een te grote afhankelijkheid van die spelers kan ook negatieve gevolgen hebben. Christophe Crous, Head of Cloud and Security bij Proximus, en Frank De Reymaeker, Head of Enterprise Networking, Datacenter en Cloud bij Cisco Belux, leggen uit hoe bedrijven een nieuwe cloud-balans proberen vinden.

Combinatie van beide werelden

Hybrid cloud is het toverwoord, en zou het beste van beide werelden combineren. “Hybrid cloud betekent dat je niet op één oplossing steunt”, legt Crous uit. “Heel veel bedrijven gaan tegenwoordig naar een hybride oplossing kijken, waarbij ze een deel van hun applicaties en data lokaal houden, in een eigen datacenter, en de rest in de publieke cloud zetten, van spelers zoals Microsoft of Google. Een aantal jaar geleden gingen we allemaal naar de publieke cloud, maar daar komen we voor een deel op terug. Er ontstond een gezondere mix, en die mix noemen we de hybrid cloud.”

Maar waarom zouden bedrijven dat doen? Diensten zoals Microsoft Azure zijn toch veel makkelijker te gebruiken dan een eigen server? Volgens Crous en De Reymaeker bestaan daar verschillende redenen voor. “Prijs is zeker één aspect”, stelt Crous. “Vroeger ging men ervan uit dat de publieke cloud automatisch goedkoper was, maar dat blijkt niet altijd het geval te zijn. Sommige applicaties zijn ook niet makkelijk publiek te zetten, bijvoorbeeld omdat ze intern werden ontwikkeld. Daarnaast zijn er wetgevende kaders die stellen dat sommige data in België of Europa moeten blijven, wat niet altijd het geval is bij de grote cloud-bedrijven.”

Juiste mix tussen publieke en private cloud

Veel bedrijven zagen een wildgroei aan departementen die begonnen experimenteren met de cloud, voegt De Reymaeker toe. “Maar pas later zagen ze het kostenplaatje. Iedereen startte maar omgevingen op, die niet altijd geoptimaliseerd waren. Zo kom je soms tot heel dure en onoverzichtelijke cloud-omgevingen. Nu zetten bedrijven een stap terug, en kijken ze wat hun cloud-strategie voor de toekomst wordt. Ze moeten de juiste mix vinden tussen de publieke en private cloud.” 

“De eenvoud zorgt ervoor dat het complex wordt”, beaamt Crous. “Want elke werknemer kan met een creditcard op de publieke cloud beginnen werken, wat dus voor een verhoogde complexiteit zorgt. De eenvoud van de cloud is als een boomerang, die bij heel wat bedrijven nu terugkomt.”

Veiligheid

En dan is er nog het element veiligheid. “Heel vaak denken mensen dat alles in de publieke cloud veilig is”, stelt Crous. “Maar dat is niet per definitie zo. Cybersecurity is een cruciaal element. Je securitybeleid moet de cloud mee omvatten. Het zou absurd zijn als je eigen datacenter wel valt onder je veiligheidsbeleid, maar de publieke cloud niet. Security-policy moet allesomvattend zijn.”

We moeten ervoor zorgen dat bedrijven cloud-neutraal en cloud-smart zijn.

Niet nutteloos

Dat betekent echter niet dat de het zomaar nutteloos wordt. De transitie naar een hybride cloud staat of valt met de juiste combinatie tussen publiek en privaat. “Niemand denkt er vandaag aan om software zoals Salesforce lokaal te draaien”, stelt Crous. “Zaken zoals e-mailservers worden op hun beurt ook steeds meer publiek. Heel dynamische applicaties zet je ten slotte ook best in de publieke cloud, ik denk aan marketingcampagnes van korte duur die je makkelijk wilt bijschalen. Maar stabiele, voorspelbare applicaties, die misschien kritisch zijn voor je bedrijf, zijn niet altijd beter af in de publieke cloud.”

Nood aan flexibiliteit, elasticiteit en automatisatie

Om zo’n hybride omgevingen realiteit te maken moeten de private datacenters trouwens even vlot werken als hun publieke tegenhangers. “Om snel te kunnen inspelen op marktveranderingen hebben bedrijven nood aan de flexibiliteit, elasticiteit en automatisatie die ze hierin leerden kennen”, stelt De Reymaeker. “In hun hybride omgeving moet het eigen datacenter dus sneller en flexibeler aansluiten bij nieuwe en veranderende applicaties. Evoluties in infrastructuur zoals hyperconvergence en Software Defined Datacenter maken dit mogelijk.”

Ook de gevoeligheid van de data is belangrijk. “Je moet kijken welke data er in een applicatie zitten”, vertelt Crous. “Als er bijvoorbeeld patiëntdata, creditcardgegevens of GDPR-gevoelige data zijn, dan heeft dat een impact op de keuze tussen publiek en privaat.”

Niet afhangen van één partij

Ten slotte wil je als bedrijf zo flexibel mogelijk blijven, en niet afhangen van één partij. “We moeten ervoor zorgen dat bedrijven cloud-neutraal en -smart zijn”, stelt De Reymaeker. “Bedrijven moeten optimaal gebruikmaken van hun private en publieke cloud, zonder locked-in te geraken in één bepaalde omgeving. Als klant moet je de controle behouden, en zelf kiezen waar je iets wilt draaien.”

Dat alles is trouwens niet enkel een technisch IT-probleem, maar een kernproces voor hedendaagse bedrijven. “Uiteindelijk ondersteunt een hybride omgeving je bedrijfstoepassingen flexibel en performant”, besluit De Reymaeker. “En dat is belangrijk, want IT-applicaties worden het belangrijkste contactpunt voor een bedrijf. Een mobiele bank-applicatie is vandaag bijvoorbeeld het voornaamste punt van interactie tussen een bank en hun klanten. Een optimale gebruikerservaring is dus uiterst belangrijk en beïnvloedt rechtstreeks de klantentevredenheid.”  

Kijk voor meer informatie op www.proximus.be/nl/cloud

28.06.2021
door Fokus Online

In samenwerking met

Proximus is actief als provider voor IT services en communicatie oplossingen op de Belgische en internationale B2B markten. Cisco Systems is een Amerikaans technologiebedrijf opgericht in 1984. Vandaag specialiseren ze zich in netwerkapparatuur, en zijn ze wereldleider in de ontwikkeling van internetnetwerken. Proximus en Cisco begeleiden bedrijven samen naar een Cloud Operating Model, om een uniform platform uit te bouwen dat applicaties in de private en publieke cloud optimaal ondersteunt. In een complexe cloud-wereld zorgen Proximus en Cisco ervoor dat hun klanten end-to-endapplicatie en gebruikersinzichten krijgen, zonder silovorming. Zo maken ze een optimale gebruikservaring mogelijk.

Ontdek meer

Vorig artikel
Volgend artikel