IoT
IT

Data puren uit IoT: eerst stappen, dan lopen

12.07.2020
door Fokus-online.be

Het industriële Internet of Things (IoT) of is een hot topic tegenwoordig. Toch rijden veel bedrijven zich nog vast als ze aan zo’n IIoT-project beginnen. Vooral waarde puren uit beschikbare data, en er een solide business case rond bouwen, wordt nogal eens vergeten, zegt Piet Vandaele, CEO van het Gentse technologiebedrijf Waylay.

Waylay ontwikkelt automatisatie- en analyticsplatformen voor IoT-projecten en rolt die vooral bij grotere bedrijven uit. Vanop de eerste rij ziet Vandaele hoe IoT toch te vaak als een op zichzelf staand eilandje wordt gezien. “Bedrijven beginnen vol goede moed machines te connecteren, data op te slaan en dashboards te installeren en gieten er vaak ook nog een sausje BI (business intelligence, red.) over. En dan stopt het, en zijn ze ontgoocheld. Want de echte business value zit hem immers niet in medewerkers die naar dashboards zitten te turen (lacht).”

Intelligente dataverwerking en integratie

Echte waarde kun je pas ontsluiten als je je data verrijkt, contextualiseert en analyseert, zegt Vandaele. Daarna kan teruggekoppeld worden naar je bestaande processen en businesslijn om de juiste beslissingen te nemen. “Die integratie met ERP-systemen, field support en CRM… dat is wat telt en daar zit dikwijls de grootste uitdaging bij klanten. Vaak ontbreekt in IIOT-oplossingen een intelligente dataverwerking en integratie met bedrijfsprocessen.”

Er is in een bedrijf heel vaak data beschikbaar die domeinexperten kunnen gebruiken voor geautomatiseerde analyse. Dat is laaghangend fruit waar je meteen je voordeel mee kunt doen.

Beschikbare data

Vooral rond het gebruik van AI bestaan er hooggespannen verwachtingen. Het probleem daar is dat bedrijven vaak eerst willen lopen voor ze kunnen stappen. Vandaele: “Er worden hopen algoritmes ontwikkeld waar nadien niks mee gedaan wordt. Kijk, er is in een bedrijf heel vaak data beschikbaar die domeinexperten kunnen gebruiken voor geautomatiseerde analyse zonder veel code te schrijven. Dat is laaghangend fruit waar je meteen je voordeel mee kunt doen. In tweede instantie kun je er mathematisch modellen op loslaten en een stap verder gaan, bijvoorbeeld om anomalieën in machines te detecteren. In een derde fase, als kers op de taart, kun je Machine Learning koppelen aan je automatisatie. Dat is nog altijd tijdsintensief, maar vaak willen ondernemingen net daarmee beginnen.”

Robuuste beveiliging

Om af te sluiten: hoe zit het met de beveiliging van je data, als je in zo’n IoT-project stapt? Allicht willen bedrijven het niet dat hun intiemste bedrijfsdata op straat belandt. “Nee, uiteraard niet”, zegt Vandaele. “IoT heeft een slechte naam, maar dat komt vooral door consumentenmateriaal. Op industrieel niveau is een en ander toch een stuk robuuster, hoor. Een dilemma waar ondernemingen wel vaak voor staan, is of ze data in de cloud willen zetten. Dat is natuurlijk een afweging die je moet maken. Als je analytics doet, heeft de cloud enorme voordelen qua rekenkracht. Vergeet echter ook niet dat een groot stuk van je processen ook perfect lokaal uitgevoerd kan worden. Alles naar de cloud brengen hoeft dus niet, ook al omdat het over zulke hoeveelheden gaat, dat je je blauw zou betalen.”

Vorig artikel
Volgend artikel