auto
Smart Partner

Auto kopen in België? Dit heb je nodig!

23.05.2023
door Fokus Online

Of je nu in België komt wonen of hier regelmatig bent voor je werk, een auto kopen is een geweldige manier om je mobiliteit te vergroten en de prachtige plekken van België te verkennen. Voordat je naar de dichtstbijzijnde autodealer gaat, zijn er enkele belangrijke zaken die je moet weten om een vlotte en succesvolle aankoopervaring te hebben.

Verzekeringen

Ten eerste is het belangrijk dat je op de hoogte bent van de vereiste verzekeringen in België. Als eigenaar van een voertuig ben je wettelijk verplicht om een autoverzekering af te sluiten voordat je de weg opgaat. Deze verzekering dekt onder andere de schade die je kan veroorzaken aan je eigen voertuig of die van anderen bij een ongeval. Het is jouw verantwoordelijkheid als bestuurder om de juiste verzekering te hebben. Om een geschikte verzekering in België te vinden, is het een goed idee om de verschillende opties van een verzekering voor de auto te vergelijken. Een handige manier om dit te doen is via een online vergelijkingsplatform voor autoverzekeringen

Zaken waar je rekening mee moet houden

Naast de verzekering in België zijn er nog andere zaken waar je rekening mee moet houden wanneer je een auto koopt. Ten eerste moet je de technische staat van de auto controleren voordat je overgaat tot aankoop. Zo’n controle kan je laten doen in een inspectiecentrum dat de conditie van je auto grondig controleert.

Hou ook rekening met de financiële aspecten die bij een auto bezitten horen. Naast de aankoopprijs zijn er nog lopende kosten, zoals brandstof, onderhoud en verzekering, die je in acht moet nemen. Voor je een definitieve beslissing neemt, is het aangeraden om een budget op te stellen en ook de maandelijkse uitgaven in rekening te nemen. 

Vereiste documenten

Voor je een auto koopt, moeten alle vereiste documenten in orde zijn. Zorg ervoor dat je een geldig rijbewijs hebt. Zonder een rijbewijs mag je uiteraard de weg niet op. Zorg er ook voor dat de verkoper alle nodige documenten, zoals het inschrijvingsbewijs en het keuringsbewijs, aan jou overhandigt. Het inschrijvingsbewijs – ook wel bekend als het roze formulier – bewijst dat jij de eigenaar bent van het voertuig. Het keuringsbewijs toont aan dat jouw auto goedgekeurd is na een technische inspectie. Deze is meestal ook maar geldig voor een bepaalde periode, dus zorg ervoor dat die up-to-date is om te voldoen aan de wettelijke eisen. Andere documenten zoals bewijs van verzekering en betaling van verkeersbelasting zijn handig om bij de hand te hebben. 

Vorig artikel
Volgend artikel