woningmarkt
Bouwen & Wonen

Als starter op de woningmarkt op zoek naar een droomwoning

21.06.2023
door Fokus Online

Vergelijkbaar met de situatie in landen rondom België, nemen ook de huizenprijzen in eigen land nog altijd fors toe. Een recent onderzoek toonde aan dat de waarde van een gemiddelde woning met twee of drie gevels in 2022 ten opzichte van een jaar eerder met zo’n 8,5% toegenomen is. Dat percentage komt nagenoeg overeen met de groei die we van 2020 naar 2021 zagen: 8,3%. Het maakt dat het zeker voor starters op de woningmarkt steeds lastiger is om geschikte woonruimte te vinden. Een gemiddeld huis kost al snel meer dan 2,5 ton. Lukt het jou nog om hier een hypothecaire lening voor af te sluiten? De creativiteit van starters wordt op de proef gesteld. In dit artikel lees je er meer over. 

Berekening van hetgeen geleend kan worden bij de bank 

Een goede eerste stap bij het zoeken naar een woning als starter, is het beantwoorden van de vraag: hoeveel kan ik lenen? Het is een vraag die van een groot aantal factoren afhankelijk is, maar vaak begint bij een bezoek aan de website van een financieel adviseur. Hier vind je een handige tool, die het mogelijk maakt om op basis van je inkomen een eerste simulatie uit te voeren. Houd er hierbij rekening mee, dat aan zo’n simulatie geen rechten ontleend kunnen worden. Het geeft in die zin slechts een indicatie; de uiteindelijke berekening van hetgeen je maximaal kunt lenen voor de aankoop van een eerste woning wordt door een financieel adviseur gedaan. Heb je zo’n tool al eens gebruikt? 

Probeer een verbouwing gedeeltelijk zelf uit te voeren 

Wanneer het lastig blijkt te zijn een woning te vinden die voldoet aan je eisen en past binnen het budget wat de bank je geeft, kan je creativiteit van pas komen. Probeer een woonst met potentie te zoeken, die tegen een wat lagere prijs wordt aangeboden op de woningmarkt. Zorg voor een hypothecaire lening die ruimte biedt om materialen voor een verbouwing van het pand te kopen. Door een deel van zo’n verbouwing zelf uit te voeren, zoals het strippen van de woning, kun je fors op de kosten besparen. Klussen waar je geen ervaring mee hebt of die veel vakwerk vergen, kun je uitbesteden aan een specialist. 

Het voordeel van klussen in huis is niet alleen dat je de woning alsnog naar je eigen smaak vorm kunt geven. Ook zal het de waarde hiervan sterk doen laten toenemen. 

Vorig artikel
Volgend artikel