schone werkruimte
Business

5 tips om een schone werkruimte te creëren

29.11.2018
door Fokus-online.be

Wat motiveert medewerkers? Heb je daarbij al eens aan schone werkruimtes gedacht? Ze bieden een stimulerende omgeving, of zijn soms gewoonweg noodzakelijk om een job correct uit te voeren. Met onderstaande aandachtspunten is je bedrijf steeds tiptop in orde.

Schoon bedrijf, performant bedrijf

We staan er nauwelijks bij stil, maar schone ruimtes zijn belangrijk voor een goed functionerend bedrijf. Ze zorgen er mee voor dat werknemers goed in hun vel zitten, vergroten de uitstraling van je onderneming naar klanten toe en garanderen de veiligheid en betrouwbaarheid van bepaalde productieprocessen. Binnen een elektronicabedrijf, bijvoorbeeld, kan een enkel stofje er al toe leiden dat een product niet correct werkt.

Stel een poetsplan op 

Hoe hou je de ruimtes van je bedrijf dan netjes? Ga eerst eens na welke ruimtes zeker gepoetst moeten worden en hoe vaak. Dat verschilt van gebouw tot gebouw en van sector tot sector. Een vergaderzaal die er netjes uitziet, kan een keer overgeslagen worden, terwijl een labo te allen tijde brandschoon moet zijn. Van zodra je een precies zicht op je noden hebt, kun je een poetsprogramma voor het schoonmaakpersoneel opstellen. Het is een belangrijk communicatiemiddel dat de diverse taken duidelijk omschrijft, misverstanden bij voorbaat kortsluit en tegelijk voldoende flexibel is zodat bijvoorbeeld nieuwe vergaderzalen erbij kunnen worden genomen.

Leid je poetspersoneel goed op

Een tweede must zijn vaste en ervaren poetsmedewerkers. Dat is vaak een pijnpunt in de schoonmaaksector. Het is daarom belangrijk dat je bedrijf of de externe dienstverlener waarmee je samenwerkt, in de medewerkers investeert. De medewerkers dienen in de eerste plaats de juiste opleiding te krijgen, zodat zij de schoonmaakproducten correct gebruiken en rekening houden met de specifieke kenmerken van de ruimtes. De schoonmaak van clean rooms verloopt immers heel anders dan de reiniging van bureauoppervlakken.

Het is belangrijk dat je bedrijf of de externe dienstverlener waarmee je samenwerkt, in de poetsmedewerkers investeert

Volg je poetspersoneel op

Daarnaast dienen de poetsmedewerkers goed opgevolgd en eventueel bijgestuurd te worden. Hou je je medewerkers graag alert en gemotiveerd? Zorg dan dat ze een vast aanspreekpunt hebben binnen jouw onderneming en de externe dienstverlener voor wie zij werken. Enerzijds kun je zo snel terugkoppelen op het geleverde werk. Anderzijds kunnen de medewerkers bij vragen of problemen steeds bij iemand terecht. Een goed poetsbedrijf zendt immers niet zomaar medewerkers uit, maar werkt nauw met hen samen.

Denk aan een back-up

Ten slotte zijn schoonmaakmedewerkers ook maar mensen. Ze kunnen ziek worden en hebben recht op vakantie. Idealiter is er dus altijd een back-up voor je vaste medewerkers. Een externe poetspartner biedt je daarbij het voordeel dat hij over een ruime pool van medewerkers beschikt. Valt iemand onverwacht weg? Dan zoekt hij op basis van de beschikbaarheden en specifieke opleidingen de juiste vervanger. Bij de meest geavanceerde dienstverleners gebeurt dat trouwens automatisch: een algoritme stelt in een mum van tijd een gepast alternatief voor.

Gebruik de juiste poetsmaterialen

Ten slotte verdienen goede en innovatieve poetsmaterialen de nodige aandacht. Die moeten eveneens aan de specifieke situatie aangepast zijn. Denk bij de schoonmaak in een elektronicabedrijf bijvoorbeeld aan speciale poetsdoekjes die geen stofdeeltjes afgeven. De juiste materialen laten de poetsmedewerkers toe om hun werk correct uit te voeren en dragen in grote mate bij tot hun voldoening. Bovendien blijft de schoonmaaksector evolueren. Innovatieve poetstechnieken zorgen ervoor dat het schoonmaken efficiënter en goedkoper gebeurt. Duurzaamheid is net zo belangrijk: ecologische poetsproducten zijn niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor de medewerkers binnen je bedrijf.

Een combinatie van factoren

Een schone werkruimte hangt dus af van een combinatie van factoren: een juist poetsplan, de juiste medewerkers en de juiste producten. Aangezien de opleiding van poetspersoneel of de opvolging van de nieuwste poetstechnieken vast niet tot je core business behoort, kun je beroep doen op een gespecialiseerde dienstverlener. Die heeft de knowhow over jouw type pand en jouw sector. Hij zorgt ervoor dat je ruimtes tiptop in orde zijn, zodat jij en je medewerkers volledig op jullie kernactiviteiten kunnen focussen.

SMART FACT

Zet jouw schoonmaakbedrijf voldoende in op bijvoorbeeld kwaliteit en innovatie? Doe de test aan de hand van 7 cruciale punten op, en ontdek meer tips voor een goede samenwerking met je schoonmaakpartner.

Meer over…

Care is een schoonmaakbedrijf dat al sinds 1974 actief is in de sector. In 1978 werd de organisatie ondergebracht onder de firma Cees Aerts Reiniging. Al snel veranderde de naam en vennootschapsvorm naar Care NV, een nationaal opererend bedrijf. Care werd al snel een vaste waarde in de top 10 van de Belgische schoonmaaksector.

Een degelijke dienstverlening is hierin essentieel, maar de meerwaarde van onze visie op MVO, innovatie en hospitality zijn minstens even belangrijk.

Vorig artikel
Volgend artikel