11 C
Antwerp
13 november 2018

Singles’ day.
Wees eens verliefd op jezelf
S
.

Niets vormt een mooier paar dan liefde en commerce. Valentijnsdag is een bundel vol clichés, bestaande uit chocolade, rozen en huwelijksaanzoeken die al dan niet met een sisser aflopen. Maar ook de zelfliefde wordt gevierd en krijgt een eigen dag toegewezen: 11 november, oftewel Singles’ Day.

Vrijgezellendag is ontstaan dankzij een hoopje studenten van de universiteit van Nanking, China. Het symboliseert een dag waarop singles de kans krijgen zichzelf eens goed te verwennen en de ongebreidelde vrijheid die je bij het single-zijn verkrijgt, te vieren.

Single in symbolen
De dag waarop Singles’ Day valt, 11 november, is niet willekeurig gekozen. Als je het in getallen uitdrukt, 11-11, krijg je vier enen. In China staat het getal één voor individualiteit. Waarom dan vier? Omdat het vier single studenten waren die de dag op de jaarlijkse agenda hebben gezet. Een andere theorie heeft dan weer een meer symbolieke uitleg: 1 staat voor het individu, het alleen-zijn. Tweemaal één zou staan voor twee mensen die elkaar vinden en samen aan dezelfde kant van de datum staan. Dat nog eens maal twee staat voor de viering van twee en meer verschillende duo’s die elkaar op deze speciale dag vinden.

Voordelig als vrijgezel
In China is Singles’ Day een ongelooflijk populaire feestdag geworden, met vrijgezellen die er trots op zijn zonder partner door het leven te gaan. Ondertussen is 11 november ook internationaal uitgegroeid tot een dag dat de vrijgezel aan extensieve selfcaredoet. Het achterliggende idee van Singles’ Day is natuurlijk heel mooi, maar ondertussen wordt het redelijk hard uitgenepen door de grote bedrijven. Ieder jaar worden hoge kortingen gegeven op 11 november, en steeds meer bedrijven springen mee op die single sales-kar. Singles Day is dus zelf een geduchte partner geworden van het roemruchte Black Friday, om maar even te vergelijken. Zo hard wordt er dus gewinkeld op die dag.

Echte zelfliefde
En hoewel platte commercie soms leuk kan zijn, en voor heel eventjes bepaalde noden kan bevredigen, gaat de self love waar Singles’ Day zo symbool voor staat veel dieper dan een nieuwe smart-tv of de aankoop van wasmiddel in bulk. Echt genieten van je vrijheid als vrijgezel doe je pas als je goed in je eigen vel zit. Los van partner en product dus. Want hoewel er al eens gelachen wordt met mensen (lees:influencers) die zelfzorg proberen verkopen, is jezelf graag zien wel degelijk belangrijk. En eigenlijk niet zo vanzelfsprekend.

Echt genieten van je vrijheid als vrijgezel doe je pas als je goed in je eigen vel zit. Los van partner en product

Leven in het moment
Hoe graag je jezelf ziet, bepaalt zo goed als alles: wie je kiest als partner, hoe je jezelf voorstelt op het werk en voornamelijk hoe je omgaat met mensen en bepaalde (negatieve) situaties in je leven. Maar heel wat mensen hebben moeite met zichzelf zaken te gunnen, zelfzeker te zijn of zichzelf naar waarde te schatten. Een eerste manier om jezelf wat meer liefde te geven, is je bewust te zijn van je sterktes en zwaktes: ken jezelf. Waarom doe of zeg je dit? Wat voel je erbij, of hoe zie je het graag anders? Bewust in het leven staan, is iets meer stilstaan bij bepaalde momenten. Toegegeven, die zijn niet altijd even spannend maar het oefenen en het vaker doen, leidt uiteindelijk naar automatischer leven in het moment.

Single zkt. grenzen
Ook belangrijk is het stellen van grenzen: zijn dit jouw emoties of die van een ander? Is dit jouw probleem of toch maar dat van je vriend of partner of familielid of onbekende die je pad even kruist? Zeg eens nee, als je je bijvoorbeeld ergens niet goed bij voelt. Of tegen iemand, want ook jezelf omringen met mensen die enkel positieve dingen toegeven aan je leven, is een aanrader voor het verhogen van self love. En lukt het je niet meteen om voor jezelf op te komen, dan is dat heus niet zo’n ramp. Vergeef jezelf, ook als je bijvoorbeeld (onopzettelijk) iemand kwetst of fouten maakt. Niemand kruipt foutloos doorheen het leven.

Vruchten plukken
Heb je aankomende 11 november dus de nood om jezelf te pamperen met een heleboel materiële dingen? Doe gerust, het is zeer oké om de financieel voordelige vruchten te plukken van deze Singles’ Day. Heb je echter deze zondag eindelijk eens een dag voor jezelf die zeer welkom is, ga in op wat je dan ook nodig hebt. Een bad, een boek, een beetje porno of een absurd samengestelde snack met rare ingrediënten. Wat dan ook: you do you!

Lees meer.

The circle… of life

Tegen 2050 leven we met 9,7 miljard mensen op deze planeet. Die zullen allemaal consumeren en daar zijn kostbare grondstoffen voor nodig. We kunnen ze niet langer ongestraft uit de natuur halen. Bedrijven zullen moeten leren om circulair te ondernemen.

Groene vrienden onder ons dak

Heb je absoluut een reusachtige buitentuin nodig om van groen te genieten? Nee hoor, ook binnen in huis of op een appartement kun je perfect planten houden. Met water en meststoffen, een streepje licht en veel liefde, kom je al een heel eind.

Lage-energiebouw voor comfort én besparingen

Driedubbele beglazing, een portie geduld en een rits premies. Mattias D’Hooge had de handen vol met de renovatie van zijn duplex tot een lage-energiebouw. Zelfs voor een architect van zijn kaliber was het een grote uitdaging. Maar het eindresultaat is een voorbeeld voor iedereen.

Schone lucht gewenst

Hoewel de burger bezorgd is over de luchtvervuiling, blijft de auto volgens een studie van FOD Mobiliteit met 65,5 procent zijn favoriet voor de woon-werkverplaatsingen. Dit terwijl slechts 17,7 procent het openbaar vervoer gebruikt. Maar er is een (r)evolutie in opkomst.

Verras je vrouw

Voor veel mannen is Valentijn een beangstigende dag. Want hoe vermijd je het cliché van bloemen of cadeaubon? Hoe kom je nog origineel uit de hoek? Hoe zorg je ervoor dat je iets geeft waar ze écht iets aan heeft? Deze zeven tips zijn misschien het antwoord.

Nobel(g)prijswinnaars

Beeldjesseizoen voor wetenschappers en algeheel uitzonderlijke figuren met een hart voor de mensheid in al haar facetten: sinds gisteren zijn alle Nobelprijzen van het jaar 2018 uitgereikt. Alweer een bende knappe knoppen die een prestigieuze onderscheiding –en een hele smak geld –van het Zweedse Stockholm of Deense Oslo mee naar huis mogen nemen. Dit jaar echter geen Belg op de lijst van Nobelprijswinnaars.

Archief.

Griet Deceuster:‘Onze visie op mobiliteit verandert’

Eeuwenlang zijn steden drukke plaatsen geweest, en ongetwijfeld zullen ze dat ook in de toekomst blijven. Maar de mobiliteitsoplossingen van morgen zullen verschillend zijn van die van vandaag. Griet Deceuster, directeur TM Leuven: “We gaan minder en minder zelf rijden, en meer en meer van diensten gebruik maken.”