5.8 C
Antwerp
10 december 2018

Seppe Smits: ‘Een passie vraagt de juiste opofferingen’
S
.

Vanaf het moment dat ik op een board stond, wist ik: snowboarden is mijn passie. Het is niet zomaar een sport, tijdverdrijf of job voor mij. Maar iets dat ik adem en leef. Iets waar ik elke dag beter in wil worden. Met dank aan mijn motiverende achterban, die me elke dag steunt.

Moeilijke zoektocht

Het is moeilijk om op zoek te gaan naar een passie. Zoiets kom je gewoon tegen. Ik ben altijd sportief geweest, dus heb ik dan ook verschillende sporten uitgeprobeerd, waaronder skiën. Maar vanaf het moment dat ik op een board stond, verdwenen de skilatten meteen naar de zolder. In het begin deed ik het puur voor het plezier, maar dat is sterk uit de hand gelopen. Al snel zetten mijn ouders me verschillende keren per week af aan de indoorpiste in België om te trainen.  

Oneindig bijleren

Nu reis ik dus constant de wereld rond, train in een ongelooflijk natuurlandschap midden in de bergen, en kom ik op plaatsen waar ik normaal gezien nooit zou komen. Ik kan me volledig uitleven in een sport waarin ik oneindig kan bijleren. Dat maakt alles zo uniek. 

Juiste opofferingen

Uiteraard vraagt topsport opofferingen, maar het komt erop aan om steeds de juiste opofferingen te maken, en dat leer je door de jaren heen. Wel leef ik volgens het idee om niets te doen dat tegen mijn goesting of principes ingaat. Natuurlijk moet je af en toe compromissen maken maar qua opofferingen, blijf ik trouw aan mezelf. 

 

Een goede achtergrond van vrienden en familie die je steunen, is onmisbaar

 

Achterban

Gelukkig heb ik ook een achterban die me ontzettend steunt. Mijn ouders steunden me volop ook al is het geen goedkope sport, en hebben ze veel kilometers afgelegd voor mij, gewoon om me gelukkig te zien. Om uit te blinken in iets heb je dus zelf wel de passie en het talent nodig, en moet je er hard voor willen werken, maar een goede achtergrond van vrienden en familie die je steunt, is onmisbaar. Je moet mensen achter je hebben staan, die je gedachten ook af en toe kunnen verzetten en je met de voeten op de grond zetten. 

Take it as it comes

Ik ben ervan overtuigd dat wanneer je iets wilt bereiken en je er de passie voor hebt, je er goed in zult zijn. Dus hoog tijd om op zoek te gaan naar je passie. Mijn goede raad hierin? Take it as it comes: experimenteer, probeer zoveel mogelijk zaken uit, en heb vooral plezier in het proces. Dat is het belangrijkste aspect in alles wat je doet. En wanneer je hierin het plezier vindt, pas dan zul je erin uitblinken.

Vorig artikel3 vragen aan… Seal Jobs
Volgend artikelGezocht: mezelf

Lees meer.

Annemie Turtelboom: Energie is een zeer boeiend gegeven

Haar vorige bevoegdheid, Justitie, was regelmatig goed voor een mediarel. Maar of nieuwbakken Vlaams minister van Energie, Annemie Turtelboom, het nu gemakkelijker gaat krijgen op haar nieuwe departement, is allerminst zeker. Zelf gaat ze er alvast met volle moed tegenaan.

Betere keuzes maken doe je met ‘nudging’

Hoe serieus nemen we onze voornemens eigenlijk nog? We maken ze in ons hoofd, en soms zeggen we ze eens luidop. Dan voelen we ons gedurende een korte periode gedwongen ze te verwezenlijken –anders is het ook maar wat gênant –, maar in de meeste gevallen verdwijnen ze weer als sneeuw voor de zon. Maar hoe stel je jezelf dan wel in staat om effectieve veranderingen door te voeren?

Piet Boon : Een ‘onsje meer’ in je interieur

Je huis is je visitekaartje. Jouw stijl en persoonlijkheid zitten vervat in je interieur. En hoewel design enkele jaren geleden iets exotisch leek, zijn mensen zich er veel meer in gaan interesseren en zijn ze het meer gaan waarderen. De bekende Nederlandse designer Piet Boon deelt zijn visie voor 2016.

Siska Schoeters: Muziek voor goed doel én goed gevoel

Music for life leerde Siska Schoeters dat Kerstmis écht de warmste periode van het jaar is. Dat we in een samenleving leven die wél goed kan zijn voor een ander. “Als je er ‘gewoon’ een plaat voor in ruil krijgt, kan er hemel en aarde worden verzet.”

Joris Hessels: Tijd, aandacht – en plaatjes – voor de zoekende mens

Nu ons gammele vaalgele busje, de opplooibare caravan en de bijhorende liedjes na drie televisieseizoenen Radio Gaga stilgevallen zijn, neem ik even het (voor)woord om een ode te brengen aan de zorgende en zoekende mens. Wil je een plaatje aanvragen?

Big Data helpt de slimme stad, maar vergeet de risico’s niet

Computers zien meer dan het blote oog. Door het gebruik van Big Data vinden steden steeds slimmere oplossingen voor uitdagingen en problemen. Maar er zijn ook risico’s als het gaat om winnen, beheren en bewaren van al die kostbare data.

Archief.

Griet Deceuster:‘Onze visie op mobiliteit verandert’

Eeuwenlang zijn steden drukke plaatsen geweest, en ongetwijfeld zullen ze dat ook in de toekomst blijven. Maar de mobiliteitsoplossingen van morgen zullen verschillend zijn van die van vandaag. Griet Deceuster, directeur TM Leuven: “We gaan minder en minder zelf rijden, en meer en meer van diensten gebruik maken.”