-3.5 C
Antwerp
20 januari 2019

Sandra Bekkari: ‘Gezond koken in no time’
S
.

Vaak hoor ik mensen zeggen dat ze ‘het karakter niet hebben’ om gezonder te koken en te leven. Wat ze ervaren, is echter helemaal geen zwakte of gebrek aan doorzettingsvermogen. Het is simpelweg een trucje van hun brein. 

Mens als gewoontedier

Mensen zijn gewoontedieren. Het liefst van al doen we lekker verder waarmee we bezig waren, en volgen we het ‘veilige’ pad dat we kennen. Een nieuwe gewoonte aanleren, zoals een gezondere manier van eten en leven, is dan ook iets waar we diep vanbinnen liever niet aan beginnen. Want wie eerlijk is, wéét hoe het moet. Meer groenten en fruit, meer water en minder wijntjes, af en toe een rondje fietsen of joggen. Maar waarom eten we dan niet allemaal gezond? En waarom trekken we die sportschoenen niet vaker aan? Omdat ons ‘gewoontedierbrein’ op slinkse wijze uitvluchten bedenkt die ons op het oude pad moeten houden. En omdat wij die vervolgens geloven.

Excuses te over

Neem nu: ‘Ik heb geen tijd om gezond te koken’. Natuurlijk heb je het druk. Maar een moot verse vis met groenten en verse kruiden in de oven stoppen, duurt welgeteld vijf minuten. Heel wat van mijn gezonde gerechten staan sneller op tafel dan dat je ‘quattro stagioni’ kunt zeggen. Als je tenminste de juiste recepten én al je ingrediënten in huis hebt. 

Gezond koken

Of deze: ‘Ik heb geen tijd om naar de winkel te gaan’. Akkoord, verse ingrediënten in huis halen kan uitdagend zijn, zeker na een lange werkdag. Maar waarom geef je de job niet uit handen? Abonneer je bijvoorbeeld op een maaltijdbox, zodat gezonde ingrediënten (mét receptinspiratie) aan huis worden geleverd. Of neem er een keer per week een stapel kookboeken bij en stel een gezonde weekmenu samen. Keuzestress? Als het écht snel moet gaan, speel je ‘kookboekenroulette’: gewoon het boek op een willekeurige pagina openslaan en bam, beslist! 

Heel wat van mijn gezonde gerechten staan sneller op tafel dan dat je ‘quattro stagioni’ kunt zeggen

Op grote supermarkttocht

Doe één grote supermarkttocht in plaats van zes kleine. Of vertrouw op de pick-updiensten die heel wat winkels aanbieden: snel digitaal je boodschappenlijstje ingeven en vervolgens je ingepakte boodschappen inladen. Geloof me: met een goedgevulde voorraadkast, diepvries en koelkast kom je al een heel eind. 

Verleidingen weerstaan?

Excuus nummer drie: ‘Ik heb de wilskracht niet om aan verleidingen te weerstaan.’ Wel, ook nu heb ik goed nieuws voor je. Want: dat hoeft helemaal niet. Wie voor 80 procent gezond eet, mag immers voor de overige 20 gerust eens zondigen met een stuk taart of een pak frieten. Dat is zelfs goed voor de moraal! En daarmee is ook meteen de uitvlucht ‘Ik ben een Bourgondiër’ van de baan. Want gezond eten staat heus niet gelijk aan overleven op wortels en sla. Het is genieten van geïnspireerde, pure en lichte gerechten. Van de smaakbommen van de natuur. Mijn devies? Gegeten heb je niet enkel als je maag voldoende gevuld is, maar vooral als je voldoende hebt genoten.

Lees meer.

Hypergeconnecteerde business vraagt hyperlokale aanpak

Weinig onderwerpen die zo in de belangstelling staan tegenwoordig als het Internet of Things en, daarmee samenhangend, de ‘hyperconnected business’. Maar wat betekent dat nu eigenlijk voor bedrijven? Op welke manier wordt het geïmplementeerd? En hoe zit het met zaken als veiligheid? Siegfried Praille, Solution Design Architect van Fujitsu en Thomas Nagels, Innovation Manager bij Rombit, geven hun visie.

De schakelaar op je genen kan ziektes uitschakelen

Je haarkleur, je intelligentie, je aanleg om Alzheimer te ontwikkelen: lange tijd gingen we ervan uit dat er helemaal niets aan te doen valt. Je genen krijg je mee van je ouders en that’s it. Inzichten uit de epigenetica brengen daar verandering in.

Er is leven na de kernuitstap

Volgens de letter van de wet gaan tegen 2025 alle kerncentrales dicht. Na de sluiting zijn we voor onze elektriciteit op andere energiebronnen aangewezen. Gas, wind en zon liggen het meest voor de hand, maar zijn er ook andere pistes?

Spelen: Kinderen zijn elkaars eerste opvoeders

De kinderen als zombies verankerd aan een tablet of smartphone. Ouders die tot vervelens toe herhalen ‘ga toch eens buiten spelen’. Wie kinderen heeft, herkent het wellicht al te goed. En toch moeten we blijven motiveren want ‘samenspelen’ sterkt een kind in zijn opvoeding. En wat met die tablet? We legden onze vragen even neer bij drie experts.

Kappen met cafeïne?


Wat een goede start van een maandag inhoudt? Een heerlijke portie cafeïne helpt je om het weekend weg te spoelen en je schrap te zetten voor de nieuwe werkweek.

Adriaan Van Den Hoof: Viert vader! Of was het vader viert?

‘Vaderdag is een feestdag ter ere van vaders. Hun vaderschap, vaderlijke plichten en invloed op de samenleving wordt gevierd. Het feest komt voort uit Moederdag’. Dat is het eerste dat ik te zien krijg bij het googelen van het woord ‘Vaderdag’. Een heldere omschrijving, duidelijke taal. Er moet blijkbaar zeker gevierd worden.

Archief.

Griet Deceuster:‘Onze visie op mobiliteit verandert’

Eeuwenlang zijn steden drukke plaatsen geweest, en ongetwijfeld zullen ze dat ook in de toekomst blijven. Maar de mobiliteitsoplossingen van morgen zullen verschillend zijn van die van vandaag. Griet Deceuster, directeur TM Leuven: “We gaan minder en minder zelf rijden, en meer en meer van diensten gebruik maken.”