4.7 C
Antwerp
15 november 2018

Sandra Bekkari: ‘Gezond koken in no time’
S
.

Vaak hoor ik mensen zeggen dat ze ‘het karakter niet hebben’ om gezonder te koken en te leven. Wat ze ervaren, is echter helemaal geen zwakte of gebrek aan doorzettingsvermogen. Het is simpelweg een trucje van hun brein. 

Mens als gewoontedier

Mensen zijn gewoontedieren. Het liefst van al doen we lekker verder waarmee we bezig waren, en volgen we het ‘veilige’ pad dat we kennen. Een nieuwe gewoonte aanleren, zoals een gezondere manier van eten en leven, is dan ook iets waar we diep vanbinnen liever niet aan beginnen. Want wie eerlijk is, wéét hoe het moet. Meer groenten en fruit, meer water en minder wijntjes, af en toe een rondje fietsen of joggen. Maar waarom eten we dan niet allemaal gezond? En waarom trekken we die sportschoenen niet vaker aan? Omdat ons ‘gewoontedierbrein’ op slinkse wijze uitvluchten bedenkt die ons op het oude pad moeten houden. En omdat wij die vervolgens geloven.

Excuses te over

Neem nu: ‘Ik heb geen tijd om gezond te koken’. Natuurlijk heb je het druk. Maar een moot verse vis met groenten en verse kruiden in de oven stoppen, duurt welgeteld vijf minuten. Heel wat van mijn gezonde gerechten staan sneller op tafel dan dat je ‘quattro stagioni’ kunt zeggen. Als je tenminste de juiste recepten én al je ingrediënten in huis hebt. 

Gezond koken

Of deze: ‘Ik heb geen tijd om naar de winkel te gaan’. Akkoord, verse ingrediënten in huis halen kan uitdagend zijn, zeker na een lange werkdag. Maar waarom geef je de job niet uit handen? Abonneer je bijvoorbeeld op een maaltijdbox, zodat gezonde ingrediënten (mét receptinspiratie) aan huis worden geleverd. Of neem er een keer per week een stapel kookboeken bij en stel een gezonde weekmenu samen. Keuzestress? Als het écht snel moet gaan, speel je ‘kookboekenroulette’: gewoon het boek op een willekeurige pagina openslaan en bam, beslist! 

Heel wat van mijn gezonde gerechten staan sneller op tafel dan dat je ‘quattro stagioni’ kunt zeggen

Op grote supermarkttocht

Doe één grote supermarkttocht in plaats van zes kleine. Of vertrouw op de pick-updiensten die heel wat winkels aanbieden: snel digitaal je boodschappenlijstje ingeven en vervolgens je ingepakte boodschappen inladen. Geloof me: met een goedgevulde voorraadkast, diepvries en koelkast kom je al een heel eind. 

Verleidingen weerstaan?

Excuus nummer drie: ‘Ik heb de wilskracht niet om aan verleidingen te weerstaan.’ Wel, ook nu heb ik goed nieuws voor je. Want: dat hoeft helemaal niet. Wie voor 80 procent gezond eet, mag immers voor de overige 20 gerust eens zondigen met een stuk taart of een pak frieten. Dat is zelfs goed voor de moraal! En daarmee is ook meteen de uitvlucht ‘Ik ben een Bourgondiër’ van de baan. Want gezond eten staat heus niet gelijk aan overleven op wortels en sla. Het is genieten van geïnspireerde, pure en lichte gerechten. Van de smaakbommen van de natuur. Mijn devies? Gegeten heb je niet enkel als je maag voldoende gevuld is, maar vooral als je voldoende hebt genoten.

Lees meer.

Zoveel om van te houden

In het hart van de Europese Unie bevindt zich de provincie Antwerpen, met haar 1,8 miljoen inwoners de grootste Vlaamse provincie. Wereldwijd wordt Antwerpen om haar veelzijdigheid geroemd. Terecht, volgens Cathy Berx.

Ook boontjes uit Kenia kunnen duurzaam zijn

Een vrachtwagen die één uur stilstaat, kost een bedrijf 50 euro. Dat kan veel goedkoper, via de boot of de trein, zou je denken. En daarbij: dat is nog duurzamer ook, niet onbelangrijk in de huidige maatschappij. Maar toch stappen ondernemingen niet massaal over op binnenvaart en spoorverkeer. Waarom?

Op de latten en gaan

De winter staat voor veel Belgen nog altijd synoniem met vakanties naar skigebieden. Waar trekken onze landgenoten naartoe? Wat doen ze daar? Wat kosten de wintersporten? En hoe pakt een extreme skiër zijn geliefkoosde sport aan? “Is het gevaarlijk? Ja, maar dat is motorrijden voor een leek ook.”

Weekend? En … actie!

Studenten zijn doorgaans de hele week actief bezig, waardoor ze in het weekend ofwel bekaf zijn, ofwel zo berooid dat ze niets meer kunnen doen. Toch zijn er genoeg mogelijkheden om je budgetvrij te amuseren.

Jo Caudron: De digitale transformatie, wat een hype!

Als je zoals ik meer dan 25 jaar in het digitale vak zit, dan heb je al heel wat hypes gezien. Van WAP voor mobiel in 1997 tot de rampzalige beursgang van Facebook in 2012. En de grootste hype van al is dat internet zelf, natuurlijk. Een speeltuin voor werklozen, studenten en nerds.

Made in Antwerp

Coole producten of innoverende gadgets, die komen als je ’t aan de doorsnee Antwerpenaar vraagt vooral uit New York of Londen. Maar ook in onze eigen provincie wonen creatievelingen die voor wereldprimeurs zorgen. En nee, dan hebben we het niet alleen over chocolade of bier. Check zelf maar.

Archief.

Griet Deceuster:‘Onze visie op mobiliteit verandert’

Eeuwenlang zijn steden drukke plaatsen geweest, en ongetwijfeld zullen ze dat ook in de toekomst blijven. Maar de mobiliteitsoplossingen van morgen zullen verschillend zijn van die van vandaag. Griet Deceuster, directeur TM Leuven: “We gaan minder en minder zelf rijden, en meer en meer van diensten gebruik maken.”