-2.7 C
Antwerp
20 januari 2019

S-peil: beter beginnen bij de bron dan overbodige aanpassingen doen
S
.

We moeten efficiënter, duurzamer en energiezuiniger bouwen. Vanaf 2021 moeten alle nieuwbouwwoningen bijna-energieneutraal (BEN) zijn. Goede isolatie speelt een cruciale rol in het realiseren van een (bijna) energieneutrale woning.

Van k-peil naar s-peil
Een belangrijke maatstaf in het isoleren van uw woning, is het schilpeil, of het s-peil, het vroegere k-peil. Het s-peil geeft een objectieve schaal waarop de gebouwschil van de woning wordt geëvalueerd. Concreet wordt er rekening gehouden met onder meer transmissieverliezen, infiltratieverliezen en zonnewinsten.

Verliesoppervlak beperken
Hoe lager het s-peil, hoe energiezuiniger de woning. Een lager s-peil is goed voor het milieu en het huishoudboekje van de eigenaar. De vraag die dat vrijwel direct oproept: hoe krijg ik dat s-peil naar beneden? Daarvoor zijn verschillende mogelijkheden, zoals bijvoorbeeld de luchtdichtheid van de schil verbeteren, meer isolatie en het oplossen van bouwknopen, zonnewering installeren, de grootte en oriëntatie van vensters aanpassen, het verliesoppervlak beperken of voldoende thermische massa voorzien.

Slimme vensters
Verschillende van die maatregelen zijn te bewerkstelligen door het gebruik van slimme vensters: vensters uitgerust met rolluiken of zonwering. “Rolluiken houden de zon buiten en dat levert in de zomermaanden een behoorlijke energiebesparing op”, legt Erik Wilms, CEO van Wilms Rolluiken en Zonwering, uit. “Een airco aankopen en laten draaien kost enorm veel energie en geld. En dat  terwijl een gesloten rolluik of zonwering een groot deel van de opwarming van het huis kan voorkomen. In de winter zorgen rolluiken er dan weer voor dat de warmte binnenblijft, waardoor het huis minder verwarmd hoeft te worden. Een zonwering heeft het meeste nut tijdens de warme dagen. Een rolluik daarentegen rendeert het hele jaar door en draagt eveneens bij tot een verhoogd veiligheidsgevoel in huis.”

 

Rolluiken houden de zon buiten, en dat levert in de zomermaanden een behoorlijke energiebesparing op Erik Wilms

 

Een ingebouwde kast
Rolluiken of zonwering bieden tegelijkertijd een enorme uitdaging voor architecten in het ontwerp van energiezuinige woningen. Een rolluikkast aan de buitenzijde van de gevel wordt door veel mensen niet mooi gevonden en een traditionele rolluikkast is dan weer zichtbaar vanaf de binnenzijde van de woning. Het is mogelijk om zo’n kast in de spouwmuur weg te werken, maar dat ging  in het verleden ten koste van de isolatiewaarde. Wilms heeft een oplossing ontwikkeld om al deze problemen van de kaart te vegen. Met hun systeem is het mogelijk om een rolluikkast onzichtbaar weg te werken in de spouwmuur, terwijl alles luchtdicht afgewerkt wordt. “Dit gebeurt dankzij de toevoeging van composiet profielen boven en onder het raam”, legt Wilms uit. “Beide compenseren de isolatie die weggenomen wordt in de spouwmuur en vermijden energieverlies.”

Daar is je winst
De oplossing van het Kempische bedrijf, die niet alleen een rolluik of screen maar het volledige venster omvat, levert een forse winst op het s-peil op: drie punten. S31, de eis die geldt vanaf dit jaar, is een behoorlijk strenge eis. Drie punten daarop winnen door de energievraag van de woning bij de bron aan te pakken, zonder allerlei compenserende maatregelen te moeten nemen, is de eenvoudigste manier om dichterbij of zelfs onder de eis te komen.

Plannen
Het slimme venster is slechts een stukje in de complexe puzzel om een woning zo energiezuinig mogelijk te maken. Net als met de meeste andere slimme toepassingen om het s-peil te verlagen, verlangen ze een degelijk ontwerp en dienen vooral ruim op voorhand overwogen en besproken te worden. “Waar rolluiken of screensvroeger pas in een later stadium toegevoegd konden worden, komen deze, vanwege de integratie in de spouwmuur, nu veel vroeger in het bouwproces aan bod”, legt Wilms uit. “Dat hoeft geen problemen op te leveren, je moet er gewoon ruim op voorhand aan denken.”

Levenslang
En zo geldt dat voor de meeste energiezuinige toepassingen om het s-peil te verlagen. Wat ook geldt voor zowel het systeem van Wilms als de rest van een woning die aan S31 voldoet: je hebt er een leven lang plezier van.


Meer over…

Sinds meer dan 40 jaar staat Wilms op de kaart als dé specialist in rolluiken en zonwering. Dankzij onze constante drang naar duurzame innovatie blijven we een trendsetter in de markt. Wilms is op en top Belgisch en streeft producten van topkwaliteit na. Een team van 160 medewerkers staat hier elke dag garant voor.


 

Lees meer.

Vervoerskosten in de snoei

Ongeveer een achtste van het gezinsbudget gaat op aan vervoer. Vol Planbureau is mobiliteit, naast huisvesting en voeding, een van de belangrijkste kostenposten van de Belg. Wat kun je doen om de rekening naar beneden te krijgen?

Pionier in start-ups

Wist je dat 44 procent van de Vlaamse economie gedragen wordt door de provincie Antwerpen? Haar sterke punten zijn uiteraard de haven en de petrochemische en logistieke sector. Maar creatieve ondernemingen en start-ups hebben daar ook een niet te miskennen aandeel in.

Je keuken als kloppend hart

De keuken is allang geen achterafkamertje meer waar enkel de vrouw des huizes in de potten gaat roeren. Het is een plek geworden waar je tot rust komt, waar je in alle gezelligheid samen kookt en waar je vrienden en gasten ontvangt. De budgetten die er voor uitgetrokken worden, zijn dan ook navenant gestegen.

Crowdfunding: vanuit het standpunt van investeerder én bedrijf

In 2016 werd in België 30 miljoen euro geïnvesteerd in bedrijven via crowdfunding. Deze formule is dus sterk in opkomst. Expert Ellen Lemaire geeft je de nodige informatie om met deze financieringswijze aan de slag te gaan.

Driemaal anders reizen

Reizen gaat allang verder dan een cruise of overwinteren in Spanje. Citytrips aan elkaar rijgen, een maandenlange pelgrimstocht ondernemen, het echte India ontdekken, noem maar op. Moderne 50-plussers doen het gewoon allemaal.

Alternatieve city tours

De herfst overbruggen: we doen het allemaal anders. Sommige mensen kruipen wat dichter bij elkaar, bedelven zich onder een hoopje dekens en kijken uit naar de aankomende feestdagen. Daar kun je volledig in opgaan, of je kunt ervoor kiezen de koude gezelligheid elders te zoeken. Citytrippen binnen Europa is de perfecte manier om jezelf te verrijken zonder het fijne van de herfst en de beginnende winter links te laten liggen. En dat kun je evenzeer op een originele manier invullen.

Archief.

Griet Deceuster:‘Onze visie op mobiliteit verandert’

Eeuwenlang zijn steden drukke plaatsen geweest, en ongetwijfeld zullen ze dat ook in de toekomst blijven. Maar de mobiliteitsoplossingen van morgen zullen verschillend zijn van die van vandaag. Griet Deceuster, directeur TM Leuven: “We gaan minder en minder zelf rijden, en meer en meer van diensten gebruik maken.”