4.7 C
Antwerp
15 november 2018

S-peil: beter beginnen bij de bron dan overbodige aanpassingen doen
S
.

We moeten efficiënter, duurzamer en energiezuiniger bouwen. Vanaf 2021 moeten alle nieuwbouwwoningen bijna-energieneutraal (BEN) zijn. Goede isolatie speelt een cruciale rol in het realiseren van een (bijna) energieneutrale woning.

Van k-peil naar s-peil
Een belangrijke maatstaf in het isoleren van uw woning, is het schilpeil, of het s-peil, het vroegere k-peil. Het s-peil geeft een objectieve schaal waarop de gebouwschil van de woning wordt geëvalueerd. Concreet wordt er rekening gehouden met onder meer transmissieverliezen, infiltratieverliezen en zonnewinsten.

Verliesoppervlak beperken
Hoe lager het s-peil, hoe energiezuiniger de woning. Een lager s-peil is goed voor het milieu en het huishoudboekje van de eigenaar. De vraag die dat vrijwel direct oproept: hoe krijg ik dat s-peil naar beneden? Daarvoor zijn verschillende mogelijkheden, zoals bijvoorbeeld de luchtdichtheid van de schil verbeteren, meer isolatie en het oplossen van bouwknopen, zonnewering installeren, de grootte en oriëntatie van vensters aanpassen, het verliesoppervlak beperken of voldoende thermische massa voorzien.

Slimme vensters
Verschillende van die maatregelen zijn te bewerkstelligen door het gebruik van slimme vensters: vensters uitgerust met rolluiken of zonwering. “Rolluiken houden de zon buiten en dat levert in de zomermaanden een behoorlijke energiebesparing op”, legt Erik Wilms, CEO van Wilms Rolluiken en Zonwering, uit. “Een airco aankopen en laten draaien kost enorm veel energie en geld. En dat  terwijl een gesloten rolluik of zonwering een groot deel van de opwarming van het huis kan voorkomen. In de winter zorgen rolluiken er dan weer voor dat de warmte binnenblijft, waardoor het huis minder verwarmd hoeft te worden. Een zonwering heeft het meeste nut tijdens de warme dagen. Een rolluik daarentegen rendeert het hele jaar door en draagt eveneens bij tot een verhoogd veiligheidsgevoel in huis.”

 

Rolluiken houden de zon buiten, en dat levert in de zomermaanden een behoorlijke energiebesparing op Erik Wilms

 

Een ingebouwde kast
Rolluiken of zonwering bieden tegelijkertijd een enorme uitdaging voor architecten in het ontwerp van energiezuinige woningen. Een rolluikkast aan de buitenzijde van de gevel wordt door veel mensen niet mooi gevonden en een traditionele rolluikkast is dan weer zichtbaar vanaf de binnenzijde van de woning. Het is mogelijk om zo’n kast in de spouwmuur weg te werken, maar dat ging  in het verleden ten koste van de isolatiewaarde. Wilms heeft een oplossing ontwikkeld om al deze problemen van de kaart te vegen. Met hun systeem is het mogelijk om een rolluikkast onzichtbaar weg te werken in de spouwmuur, terwijl alles luchtdicht afgewerkt wordt. “Dit gebeurt dankzij de toevoeging van composiet profielen boven en onder het raam”, legt Wilms uit. “Beide compenseren de isolatie die weggenomen wordt in de spouwmuur en vermijden energieverlies.”

Daar is je winst
De oplossing van het Kempische bedrijf, die niet alleen een rolluik of screen maar het volledige venster omvat, levert een forse winst op het s-peil op: drie punten. S31, de eis die geldt vanaf dit jaar, is een behoorlijk strenge eis. Drie punten daarop winnen door de energievraag van de woning bij de bron aan te pakken, zonder allerlei compenserende maatregelen te moeten nemen, is de eenvoudigste manier om dichterbij of zelfs onder de eis te komen.

Plannen
Het slimme venster is slechts een stukje in de complexe puzzel om een woning zo energiezuinig mogelijk te maken. Net als met de meeste andere slimme toepassingen om het s-peil te verlagen, verlangen ze een degelijk ontwerp en dienen vooral ruim op voorhand overwogen en besproken te worden. “Waar rolluiken of screensvroeger pas in een later stadium toegevoegd konden worden, komen deze, vanwege de integratie in de spouwmuur, nu veel vroeger in het bouwproces aan bod”, legt Wilms uit. “Dat hoeft geen problemen op te leveren, je moet er gewoon ruim op voorhand aan denken.”

Levenslang
En zo geldt dat voor de meeste energiezuinige toepassingen om het s-peil te verlagen. Wat ook geldt voor zowel het systeem van Wilms als de rest van een woning die aan S31 voldoet: je hebt er een leven lang plezier van.


Meer over…

Sinds meer dan 40 jaar staat Wilms op de kaart als dé specialist in rolluiken en zonwering. Dankzij onze constante drang naar duurzame innovatie blijven we een trendsetter in de markt. Wilms is op en top Belgisch en streeft producten van topkwaliteit na. Een team van 160 medewerkers staat hier elke dag garant voor.


 

Lees meer.

Blockchain, geen blok aan ons been

De hype rond blockchain is intussen zo groot dat je bijna gaat denken dat het de wereld zal redden. Zo’n vaart zal het niet lopen, wel zal de technologie ons helpen om fraude terug te dringen, efficiëntie te verhogen en kosten te verminderen. En niet alleen bij de banken.

Opzij, opzij, opzij: het is tijd voor mij

Je kunt al eens lachen met mensen die het woord ‘me-time’ te vaak in de mond nemen. Soms is dat een terecht gehoon, maar er zit wel een uitgestrekte bron van waarheid is. Tijd voor jezelf is een schaars goed geworden, en steeds meer mensen weten steeds minder hoe dat nog moet.

Kees Jansen: ‘Opkomst van de levende stad’

De opkomst van het Internet of Everything is geen toekomstbeeld en geen wensbeeld meer, maar een realiteit. Mensen en objecten staan steeds meer met elkaar in verbinding via sensoren, Big Data en snel mobiel internet. 

Wim Lybaert: Voor de mooiste moestuin

Het vriest dat het kraakt. Het leven in de moestuin is nu helemaal stilgevallen. Tijd dus om vooruit te kijken en plannen te maken voor het volgende seizoen. Want moestuinieren, daar begin je beter niet onbezonnen aan. Hoe beter je voorbereiding, hoe mooier je moestuin.

Jan Rachels: Gemoedsrust

Gemoedsrust, is dat niet waar we met zijn allen op zoek naar zijn? Wel, ik heb in elk geval veel rust gevonden bij het opmaken van mijn testament. Oef! Eindelijk heb ik mijn uitstelgedrag overwonnen en mijn gedachten op een rijtje gezet.

Gezocht: mezelf

Vrijwel onmogelijk: iemand die perfect weet wat hij wilt en het zomaar eventjes allemaal gedaan krijgt. Weten waar je nu precies naartoe wilt in het leven blijft een voortdurende zoektocht. Gelukkig wel eentje die je niet per se alleen hoeft te maken.

Archief.

Griet Deceuster:‘Onze visie op mobiliteit verandert’

Eeuwenlang zijn steden drukke plaatsen geweest, en ongetwijfeld zullen ze dat ook in de toekomst blijven. Maar de mobiliteitsoplossingen van morgen zullen verschillend zijn van die van vandaag. Griet Deceuster, directeur TM Leuven: “We gaan minder en minder zelf rijden, en meer en meer van diensten gebruik maken.”