12.8 C
Antwerp
13 november 2018

Private banking als therapeutisch vermogensbeheer
P
.

Wanneer je aardig wat financieel vermogen hebt verworven, zie je dat liefst in bekwame handen terechtkomen. Zo kun je gewoon bankieren of privaat gaan, wat op zich dan weer een resem opties inhoudt. De keuze is volledig aan jou.

Of je nu zelf een aanzienlijk vermogen hebt opgebouwd of je kapitaal afkomstig is van al dan niet aangetrouwde familie, je kunt er uiteindelijk veel mee doen. Wat precies kun je helemaal zelf uitpluizen. Een van de manieren om ervoor te zorgen dat je geld ook wat opbrengt, is private banking. 

Paul Sioncke, directeur Financiële Markten bij Société Générale Belgium, begint graag met wat private banking zeker niet is. “Het is meer dan loutere verkoop van beleggingsdiensten of vermogensbeheer. Dat is wel een belangrijk onderdeel, maar zeker niet de kern van private banking.” Private bankers bekijken het globaal vermogen, dus beheren niet enkel je portefeuille, vastgoed of andere zaken, maar geven bijvoorbeeld ook patrimoniaal advies. Er wordt op lange termijn samengewerkt met één cliënt, vaak zelfs van generatie op generatie. Hoe je geld wordt beheerd, hangt volledig af van hoe duidelijk jij weet wat je ermee wilt doen. “Bij private banking vormt luisteren het sleutelwoord”, zegt Jean Sonneville, CEO van Société Générale. “Enkel als je de cliënt goed leert kennen, kun je anticiperen op wat hij precies wil doen met zijn vermogen.” De private banker als therapeut voor je vermogen dus.

Banken zullen wellicht meer volgens het discretionair model werken in de toekomst.– Maxime Schöller

Private banking kan op verschillende manieren gebeuren. Je kunt je vermogen helemaal zelf beheren, waarbij de bank dan enkel functioneert als depothouder of meningenmachine. “Dat wordt in het vak execution only genoemd”, zegt Maxime Schöller van Delen Private Bank. “En dat model gaat richting het internetbankieren. Waarom zouden mensen überhaupt bellen met de bank of een afspraak maken om samen te zitten, als je het allemaal online kunt doen?” Toch zijn er heel wat mensen die advies nodig hebben, maar zich niet helemaal op hun gemak voelen om carte blanche te geven aan hun bank. De klant gaat op zoek naar een mening of advies, maar maakt zelf de finale beslissing om iets al dan niet te kopen of verkopen. “Zo’n adviesmodel is als een compagnon de route”, zegt Sioncke. “Je overlegt constant en neemt samen de beslissingen. Dat werkt vooral voor klanten die de tijd hebben om adviezen op te volgen en zich ermee bezig te houden. Zij hebben meestal ook een zekere passie voor bankieren.”

Heb je echter een drukbezette agenda, dan doe je beter een beroep op het discretionair vermogensbeheer. Klanten die daarvoor kiezen, geven hun vermogen volledig uit handen, waarbij de bank een mandaat krijgt om hun portefeuille te beheren volgens het risicoprofiel van de klant. “Daarbij moet je een vertrouwensrelatie opbouwen door zeer concrete afspraken te maken”, zegt Schöller. “De klant zegt duidelijk: tussen die en die bandbreedtes mogen jullie mijn geld beheren en dat zijn mijn verwachtingen.” Maar beslissingen worden genomen door de bank in kwestie. Sioncke: “Iemand die kiest voor discretionair beheer, gaat zijn beslissingsmacht afgeven en zich toeleggen op andere zaken die zijn tijd opslorpen, zoals zijn job.”

Bij private banking vormt luisteren het sleutelwoord.– Paul Sioncke

Het model van discretionair beheer zal een evolutie ondergaan volgens Schöller, waarbij banken in de toekomst wellicht meer en meer discretionair moeten werken. “De regelgeving is aan het veranderen en wordt zwaarder voor de banken. De zogenaamde MiFID2-wetgeving stelt duidelijke krijtlijnen voor het geven van advies. In de toekomst zal dat uitvoeriger gedocumenteerd moeten worden. De aanpassing zal heel arbeidsintensief zijn voor banken die via het adviesmodel werken, aangezien zij hun adviezen dan schriftelijk moeten geven.

Vanaf het moment dat je een deftig vermogen opbouwt, valt private banking aan te raden, zeker wanneer het je aan de nodige tijd en kennis ontbreekt om het zelf te doen. Erfenissen, succesierechten en dergelijke zijn namelijk constant in beweging. Schöller: “Kijken naar het totaalplaatje is belangrijk, want het heeft geen zin om de beste rendementen te hebben als je het juridisch en fiscaal luik niet opvolgt.” De boodschap: opvolgen of het beheer van je vermogen uit handen geven. Aan jou de keuze.

Tekst Ellen Van Hoegaerden

Lees meer.

Broodje gezond van bakker robot

Een broodje laten beleggen en inpakken door een robot. Het klinkt als sciencefiction maar is het verre van. Zo bestaan er nu al technieken om pakweg salami te herkennen en tomaten te grijpen. Welkom in de verpakkingsfabriek van de toekomst, of liever: van nu.

Gezondheidszorg: het kan altijd (nog) beter

In 2017 stond België op de 11de plaats in de wereldranking wat kwaliteit van de zorgverlening betreft. Daarmee moesten we landen als Luxemburg (1), Singapore (2), en Zwitserland (3) laten voorgaan. Wat moet België ondernemen om een nog betere positie te bemachtigen?  

3 vragen aan… De Witte Lietaer

Waarom investeren in kwaliteitsvol linnen? “In goedkope dekbedovertrekken wordt vaak polyester gebruikt om de prijs te drukken. Polyester is wel sterk maar neemt geen vocht op. Het lijkt dus alsof je onder een plastic zak slaapt. Kwalitatief bedlinnen bestaat uit 100 procent natuurlijk materiaal zoals katoen of linnen en gaat langer mee. Maar mensen verlangen van huishoudtextiel meer dan kwaliteit alleen. Een uniek en mooi design is tegenwoordig eens zo belangrijk.”

Iedere stad zijn eigen plan

In de stad van de toekomst spelen duurzaamheid en energie een belangrijke rol. Wat zijn de doelstellingen, uitdagingen en kansen voor de steden Utrecht, Leeuwarden en Rotterdam als het gaat om een duurzame toekomst?

Van ecologisch doen naar levenscyclusdenken

Verpakkingen vind je in alle soorten, maten en kleuren. Kan tof zijn, maar qua milieuvriendelijkheid is het vaak niet alles. Nochtans zijn esthetiek en duurzaamheid combineerbaar. Maar hoe groot precies is de rol van die laatste in de verpakkingsindustrie?

Crowdfunding: vanuit het standpunt van investeerder én bedrijf

In 2016 werd in België 30 miljoen euro geïnvesteerd in bedrijven via crowdfunding. Deze formule is dus sterk in opkomst. Expert Ellen Lemaire geeft je de nodige informatie om met deze financieringswijze aan de slag te gaan.

Archief.

Griet Deceuster:‘Onze visie op mobiliteit verandert’

Eeuwenlang zijn steden drukke plaatsen geweest, en ongetwijfeld zullen ze dat ook in de toekomst blijven. Maar de mobiliteitsoplossingen van morgen zullen verschillend zijn van die van vandaag. Griet Deceuster, directeur TM Leuven: “We gaan minder en minder zelf rijden, en meer en meer van diensten gebruik maken.”