menstruatiecyclus
Gezondheid

3/07. “Vrouwen moeten hun lichaam beter leren kennen”

21.09.2022
door Amaryllis De Bast

Een start-up met een bijzonder missie, dat is hoe je ‘Guud Woman’ kunt omschrijven. Oprichters Morgane Leten en Jan Deruyck startten in maart 2020 met een eigen lijn voedingssupplementen die het beste van actieve en natuurlijke ingrediënten combineren om de menstruatiecyclus te verbeteren. Ze zijn succesvol in België en kijken daarom verder dan onze landsgrenzen. Next on the horizon? New York.

Lees verder onder de aflevering.


Genoeg van de pil

Guud Woman is gestart bij Morgane. Toen ze ging trouwen met Jan, besloot ze te stoppen met de pil. “Ik had genoeg van al die artificiële hormonen. Ik wachtte en wachtte op mijn menstruatie, maar die bleef uit. Ik kreeg terug acné en hevige moodswings. Een bezoekje aan de gynaecoloog maakte duidelijk dat ik PCOS (Polycysteus Ovarium Syndroom) had, een hormonale stoornis die ervoor zorgt dat je eicellen niet groot genoeg worden om te rijpen, waardoor je geen eisprong hebt en dus ook niet ovuleert. Geen ovulatie betekent geen menstruatie, daarbij verkleint het ook de kans op zwangerschap.” De gynaecoloog had geen oplossing voor Morganes probleem en dus ging ze zelf op zoek. “Ik schoolde me om tot Nutrition & Fertility Expert, en ontdekte dat een gezonde levensstijl in combinatie met de juiste supplementen een positieve impact kan hebben op je cyclus.”

Drie pijlers

Guud Woman rust op drie pijlers, leggen Morgane en Jan uit. “Guud Woman is er voor vrouwen die hun menstruatiecyclus willen ondersteunen aan de hand van kennis, support en supplementen. Als je wil stoppen met de pil, helpen wij je met deze verschillende hulpkanalen.” Ze bieden kennis en support aan door middel van persoonlijke chatfuncties met experten. De supplementen kunnen dan weer bijdragen aan een gezonde cyclus.

“Heel veel vrouwen die de pil nemen, denken dat ze een menstruatiecyclus hebben. Op een bepaald moment tijdens de maand gaan ze bloeden, maar dat is helemaal geen menstruatiebloed, wel ‘onttrekkingsbloed’. De pil is speciaal ontworpen om je de illusie te geven dat je een cyclus hebt. In realiteit zorgen synthetische hormonen voor deze maandelijkse bloeding, die zelfs helemaal niet uit een eisprong voortkomt”, leggen ze uit. Doordat je in je stopweek stopt met de pil, dalen die artificiële hormonen en verlies je bloed.

De research naar de vrouwelijke gezondheid is onbestaande.

- Morgane Leten en Jan Deruyck, oprichters van Guud Woman

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat vrouwen de pil zouden doornemen, maar omdat veel vrouwen te kampen kregen met depressies werd er een stopweek ingelast. “De pil wordt voorgeschreven aan jonge meisjes om zaken op te lossen die je perfect anders kunt behandelen. Jammer genoeg kennen vrouwen die andere oplossingen niet, en worden ze aan hun lot overgelaten.”

Voedingssupplement

De menstruatiecyclus bestaat uit zoveel meer fases dan alleen de periode dat je bloedt. Door goed te luisteren naar die voorafgaande periodes, kun je klachten zoals vermoeidheid verminderen. Hoe? Door een uitgebalanceerde levensstijl te hanteren. “Als je elk weekend pintjes drinkt, sigaretten rookt en weinig slaapt, gaan onze voedingssupplementen die menstruatiepijn natuurlijk niet verhelpen. De voedingssupplementen voegen toe wat er in je voeding ontbreekt.” Ze illustreren dit met een voorbeeld: “Een sinaasappel uit 1920 is niet dezelfde als die uit 2020. Je moet vandaag de dag acht appelsienen eten om dezelfde voedingswaarde binnen te krijgen.”

Ook Jan neemt de voedingssupplementen. “Ja, ze zijn in eerste instantie gecreëerd voor vrouwen, maar er zitten zoveel goede stoffen in dat ik ze zelf ook slik. Ze helpen me focussen en geven me energie. Mannen hebben immers ook een cyclus”, aldus Jan.

Mannelijke cyclus

“Een mannelijke cyclus duurt 24 uur en is gebaseerd op testosteron, die van een vrouw duurt 28 dagen en is gebaseerd op oestrogeen en progesteron. We leven in een maatschappij die volledig gebaseerd is op die mannelijke cyclus: het testosterongehalte is heel hoog in de ochtend, tegen vijf uur is die heel laag en zijn we moe, dus gaan we naar huis.” Bij een vrouw is dat helemaal anders. “Net daarom is het zo belangrijk dat vrouwen hun lichaam leren kennen en luisteren naar hun noden. Het zal je in alle opzichten positief veranderen”, zeggen ze.

Meer weten over dit interessante onderwerp? Beluister dan zeker de volledige aflevering bovenaan het artikel.

Vorig artikel
Volgend artikel