Fietsen De Geus
Diversiteit

Thomas Vanderhoydonck (Fietsen De Geus): De uitbreiding van je zaak, een weloverwogen risico?

25.11.2021
door Fokus Online

Fietsen is opnieuw hot. De afgelopen corona periode zagen we een explosieve groei in de vraag naar fietsen, maar zo namen ook de lange wachttijden toe. Hoe ga je hier als kleine ondernemer mee om? En hoe zet je toch maximaal in op de beste service, nauwe contacten met je leveranciers en zelfs de verdere uitbouw van je bedrijf en team?  

Voor de dertiende aflevering van seizoen twee van de podcast ‘In de Lift’ belden we aan bij Thomas Vanderhoydonck, eigenaar van Fietsen De Geus. Wat begon met een overname van één fietsenwinkel in Antwerpen zo’n 10 jaar geleden en 1 medewerker, mondde al snel uit in een heuse bedrijfswerking. Want vandaag de dag is Fietsen De Geus de referentie in de provincie Antwerpen met maar liefst drie fietsenwinkels, een centraal magazijn en zo’n 30 medewerkers. En als dat nog niet genoeg is, draagt Thomas ook op maatschappelijk vlak zijn steentje bij. Hij lanceerde namelijk ‘De Geus Plus’, een project binnen De Geus waar ze bijvoorbeeld vluchtelingen een stageplaats aanbieden, en nadien samen op zoek gaan naar een nieuwe job dankzij de opgedane kennis.    

Klaar voor een uitbreiding? 

Fietsen De Geus opende in maart 2021 zijn derde winkel in de rand van Antwerpen. Voor hen een logische keuze, want ze willen in de provincie dé referentie zijn op vlak van fietsen. Maar spannend is het wel. Want hoe weet je nu of je hier echt klaar voor bent als bedrijf? “Dat is een kwestie van puzzelstukken die samenvallen”, geeft Thomas aan. “Bij De Geus voelden we natuurlijk dat er een economisch potentieel was door de toegenomen en explosieve vraag. Maar ook strategisch moet je als bedrijf & team klaar zijn voor expansie.” Ondertussen wist Thomas wel dat Fietsen De Geus voldoende geprofessionaliseerd was, mede door de centrale opslagplaats die gecreëerd werd, De Geus Plus en het standvastige en betrouwbare team. Overigens één van de belangrijkste factoren voor de jonge zaakvoerder: “Je moet de juiste mensen hebben op de juiste plaats. Mensen die mee aan de kar willen trekken om je bedrijf of winkel op de kaart te zetten.”    

Fietsen De Geus

FFF’kes tussendoor

Iedere aflevering leggen we onze ondernemers vragen voor rond de drie grote pijlers waarmee elke ondernemer te maken krijgt: financiën, falen – faalangst of faalmomentjes – en familie. 

Financiën: “Ik kom uit een ondernemersnest, en heb dus inhoudelijk heel wat sterke begeleiding gekregen van mijn vader. Die heeft mij dan ook financieel ondersteund in de vorm van een krediet en om mee de aankoop te doen. Ik moet dus eerlijk zeggen dat het risico om de stap naar ondernemen te zetten iets minder groot was. Natuurlijk ben je jong en heb je niet meteen de centen om alles af te betalen, dus het is wel hard werken en heel spannend.”  

Falen: “Als je een klant niet kan helpen voelt dit aan als falen. Wij proberen dan ook een sterke relatie op te bouwen met onze klanten, en aanslepende problemen neem je dus soms mee naar huis. Al mag je dit niet te ver laten komen. Het is een kunst de juiste balans te vinden tussen persoonlijke betrokkenheid en overgevoeligheid.”

Familie: “Het vaderschap heeft me wel veranderd. Kinderen hebben creëert een impact, maar wel een positieve. Ik heb nu duidelijkere zingeving, in die zin dat je meer weet waarom je het doet. Er is een onwaarschijnlijke romantiek in het ondernemen, maar niet elke dag is even romantisch. Iedereen heeft pittige dagen. En dan stel je jezelf die vraag “Waarom?”, waarop natuurlijk altijd een antwoord te vinden is. Maar sinds ik kinderen heb, heb ik mijn beste antwoord gekregen: ik doe dat voor die gasten. Je komt thuis, je geeft die een knuffel en alles valt even weg. Die zingeving is voor mij heel belangrijk en een extra motivatie.”  

Er is een onwaarschijnlijke romantiek in het ondernemen.

Vooruitblik

Honger naar meer zit er bij Thomas zeker in. Zo wil hij de relevantie van Fietsen De Geus in de toekomst nog verder uitbreiden in Antwerpen. Maar dan wel onder zijn droomfabriek voorwaarde: “De Geus is momenteel een soort van droomfabriek, en dat is ook één van de belangrijkste redenen waarom ik ondernemer geworden ben. Ik vind het super cool dat ik met een team of alleen rond de tafel kan gaan zitten, een beslissing neem en dat deze de volgende dag werkelijkheid is.” In de ideale toekomst blijft dat bestaan voor Thomas. En relevant zijn in Antwerpen, of dat nu is door extra winkels, services,… “De mogelijkheden zijn eindeloos.”  

Volg ons via de Instagram van In de Lift & onze Spotify pagina! 

Of contacteer ons bij meer vragen of suggesties via het adres podcast_indelift@smartmediaagency.be   

Vorig artikel
Volgend artikel