yoga
Business

Kristel Sieprath (Yoga Station): De bouwstenen voor een duurzame levensstijl

16.09.2020
door Fokus-online.be

Stress. We kennen het allemaal – helaas – maar al te goed. De ziekte van onze generatie, veroorzaakt door het almaar sneller tempo van de ratrace. Continu onderweg en altijd bereikbaar, en als we dat niet zijn, durven we wel eens te denken dat we verkeerd of zelfs egoïstisch bezig zijn. Maar is dat wel zo? Kunnen we misschien leren om opnieuw voor onszelf te zorgen? Wat is een duurzame levensstijl en hoe bekom je die? En welke rol speelt bijvoorbeeld yoga daarin?

We hadden een gesprek met Kristel Sieprath, zaakvoerder bij Yoga Station, over nee leren zeggen, tijd nemen voor jezelf, erachter komen waar je écht energie uithaalt en jezelf af en toe uit de ratrace trekken. Want dat is belangrijk, zéker voor een jonge ondernemer.

Over het belang van yoga

 • [9:25“Yoga is voor mij een manier om mensen meer in verbinding te krijgen met zichzelf maar ook met hun omgeving. De achterliggende gedachte is heel holistisch […] en je gaat mensen meer bewust maken dat we allemaal een beetje hetzelfde zijn, en dat het oké is om de tijd te nemen om daarbij stil te staan. Om tijd voor jezelf te nemen en dat we niet zomaar blindelings van hot naar haar moeten gaan en orders moeten opvolgen. Dat we ook veel antwoorden binnen onszelf kunnen vinden.
  […]
  Yoga zit in de wellness-sector en de meeste denken dat vrouwen het doen om te ontspannen, maar dat is een misverstand. Dat hoeft helemaal niet zo te zijn – dat kan zo zijn, als je daarnaar op zoek bent, dan kun je dat er zeker uithalen. Yoga is eigenlijk een levensfilosofie die duizenden jaren geleden is ontstaan in India, en ik vind het meer een zelfontwikkelingstool. Je leert meer over jezelf, en doordat je jezelf beter leert kennen, ben je ook empathischer naar andere mensen toe.
  […]
  Het is ook een systeem: je hebt enerzijds die lichaamsoefeningen waardoor je je lichaam gezond houdt, wat natuurlijk heel belangrijk is en hier in de Westerse wereld het meest populaire item is van yoga. Maar daarnaast zijn bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen en meditatie ook even belangrijke onderdelen en helpen je ook om jezelf te leren kennen. En dat kan op sommige dagen aangenaam zijn, maar op andere natuurlijk veel minder, en dat is ook oké. Het gaat er vooral om dat je leert om dingen te doorgronden. We sluiten ons vaak af emotioneel – we gaan door, door, door – en we durven niet stil te staan bij wat we echt denken, voelen. En yoga creëert die ruimte om dat te doen.”

 Waarom we niet zomaar in ‘het systeem’ moeten stappen

 • [27:52]  “Heel veel mensen die hier komen, zitten echt wel vol met stress, omdat ze op duizend-en-een plekken tegelijk moeten zijn: werk, kinderen, partner, familie, hobby’s… Die planning, die puzzel is voor heel veel mensen moeilijk te leggen. Ze zijn op zoek naar tijd voor zichzelf, wat in onze maatschappij vaak nog verkeerdelijk als egoïstisch wordt geïnterpreteerd, maar die wel echt noodzakelijk is om niet in een burn-out of meltdown te vallen. Die stress komt vaak door het werk, dus dan merk je dat er in dat systeem – misschien is het nu wel iets beter met dat thuiswerken – maar dat er misschien toch wel iets mis zat met dat systeem, in die ratrace. Dat het toch wel te druk was. […] Ik denk dat het in onze maatschappij een beetje ontbreekt aan de verbeelding om te beseffen dat de dingen vaak ook anders kunnen zijn. We stappen mee in een systeem omdat we denken dat dat de enige manier is, omdat iedereen het zo doet. Terwijl er vaak nog heel veel andere mogelijkheden zijn die we niet durven omarmen.”

Wat zelfzorg écht is

 • [30:10“Een groot misverstand in de zelfzorg is dat men denkt dat de uitkomst altijd moet zijn dat je ontspannen en blij bent dat het ‘voorbij is’. Maar dat hoeft niet zo te zijn. Om echt een doorbraak te hebben, moet je ook durven aanvaarden dat sommige dingen moeilijk en pijnlijk zijn en dat je ook daar doorheen kunt, om dan weer in een andere mindset terecht te komen. Dus zelfzorg… we denken dan aan wellness, naar de sauna gaan, we komen buiten en we hebben een goeie dag gehad. Maar als je écht goed voor jezelf wilt zorgen, moet je ook leren stilstaan bij de dingen die niet zo aangenaam zijn. Dat kan op het moment zelf heel veel pijn en verdriet veroorzaken, maar dat heb je vaak nodig om daar door te geraken en dat achter je te laten. Want anders blijf je dat maar meesleuren.”

Over alleen zijn

 • [38:13“Ik denk dat mensen moeten leren om af en toe eens alleen te zijn. We denken altijd dat we ons door zoveel mogelijk mensen moeten laten omringen om gelukkig of succesvol te zijn, maar ik ervaar persoonlijk dat als je af en toe een keertje alleen durft te zijn, dan leer je jezelf beter kennen en word je toleranter naar jezelf toe. Als je anders tussen allemaal andere mensen bent en afgaat op wat andere mensen te zeggen hebben, ja, dan mis je toch wel iets aan zelfkennis en ook die zelfzorg. Ik zou iedereen aanraden om zo is af en toe een dag alleen door te brengen en alleen te gaan wandelen, alleen op café te gaan… Heel veel mensen vinden dat eng, maar eigenlijk zit daar heel veel rust in.”

De ‘entrepreneurial quote’ die haar drijft

 • [57:50“De quote die mij het meest inspireert is ‘We rise by lifting others’ van Robert Ingersoll. Ik denk dat Yoga Station alleen maar een succes kan zijn als zoveel mogelijk mensen, die ernaartoe gaan, er ook echt beter van worden. En zichzelf daardoor meer gaan aanvaarden en accepteren, en dat ook uitdragen. Het is niet zo dat ik een product verkoop of een eenmalige dienst. Het is echt wel de bedoeling om impact te hebben op mensen hun dagdagelijkse leven. Wat natuurlijk een heel zware missie is (lacht). Maar ik vind dat wel heel belangrijk, dat groepsgevoel en dat het niet voor mijn eigen gewin is.”
Vorig artikel
Volgend artikel