partner
Business

Paul en Sigrid (Propeller): Partners in het ondernemen… en de liefde

23.12.2020
door Fokus-online.be

Ondernemen met je partner – daarover hebben we het in deze laatste aflevering van het eerste seizoen van In de Lift. Paul en Sigrid vormen het dynamisch duo achter Propeller: een walhalla voor vintage en antieke meubelstukken. Zij is ook zelfstandig fotografe met een “keiharde werkethiek”, hij is “de schattenjager” en werkt voornamelijk op gevoel. Een succesformule die werkt bij het ondernemen, en ook in de relatie?

We spraken met hen over de voor- en nadelen van samenwerken met je lief, hoe je dat het beste aanpakt en wat het samen ondernemen hen heeft geleerd over hun liefdesrelatie.

 

Ondernemen met je partner: aan te raden of niet?

[32:45]

Paul: “Het is zo persoonlijk. Je kunt jezelf er heel gemakkelijk in vergissen. Je zou kunnen denken: Wij zijn een goed koppel, we kunnen dat wel. Maar dan loop je tegen elkaar aan, zoals je dat voordien nooit hebt gedaan, denk ik.”

Sigrid: “Ik vind persoonlijk dat wij een fantastisch koppel zijn. Wij hebben elkaar altijd goed aangevoeld, maken bijna nooit ruzie, hebben dezelfde manier van denken… tot we begonnen te ondernemen samen (lacht). We hebben toen een heel andere kant van elkaar gezien dan we gewend waren. Ik werk al van mijn 17, ben ook tijdens mijn studies blijven werken, en ik heb een zeer strenge en harde werkmentaliteit. Paul is daar heel anders in. Hij vindt dat het leuk moet zijn en dat je je passie moet kunnen doen, dat het daarrond draait. […] En dat hebben we nu geleerd na vijf jaar. In het begin hadden we onze eigen kant en dat botste keihard. Er was echt een heel grote scheidingslijn tussen werk-Sigrid en vrijetijd-Sigrid. En dat was nogal een shock, natuurlijk. En voor mij was het ook frustrerend hoe Paul ernaar keek.”

[…] “Ondertussen hebben we geleerd dat geen van beide echt de juiste manier hanteerde. Paul heeft heel veel bijgeleerd op vlak van ‘werkinstellingen’, ik heb geleerd om het soms even los te laten en to have fun with it. En ik moet zeggen dat we daar toch wel moeilijke periodes in hebben gehad. Er was een tijd dat we voortdurend ruziemaakten… Het was gewoon niet meer leuk. Het was ook een moment dat ik begon te twijfelen of ik Propeller wel nog graag deed.”

Paul: “We hebben echt geleerd dat wij twee mensen zijn die fantastisch zijn om elkaar te ondersteunen, maar dat wij niet samen één kant kunnen opgaan. Wij hebben een heel eigen wil en manier van denken en dat moet in zijn waarde gelaten worden. Daarom dat we nu meer de mentaliteit hebben van dat ieder zijn eigen gebied heeft. We moeien ons niet met elkaars terrein. Feedback geven is zowat het verste dat het gaat.”

Invloed op de relatie en omgaan met ziekte

[39:39]

Paul: “Je leert jezelf en elkaar op zo’n manier kennen, ja… Als je samen een zaak start, je bent echt compleet afhankelijk van elkaar. We hebben er nooit echt zwaar over nagedacht, maar gewoon gedaan. En je moet wel nadenken of je een persoon bent dat het aankan om het gevoel te hebben dat je op sommige vlakken afhankelijk bent van de andere persoon. Je moet er ook voor gemaakt zijn. Normaal gezien heb je je eigen job en je doet daar je ding en ben je afhankelijk van je collega’s, maar nu heb je dat plots met je partner. En dat is niet altijd even gemakkelijk.”

[43:50]

Sigrid: “Ongeveer twee jaar nadat we met Propeller zijn begonnen, ben ik ziek geworden. Ik had een burn-out, maar eigenlijk zat er ook een depressie bij. Ik heb namelijk een posttraumatische stress-stoornis, vanwege een paar dingen in mijn jeugd. Op een paar maand tijd, omdat ik zo zwart-wit dacht en alles constant perfect moest zijn, ja… dat houd je niet vol. Ik ben dan gewoon uitgebrand en kon niks meer doen, behalve de hele dag in de zetel liggen en me slecht voelen. Ik hoop dat niemand dat ooit moet meemaken, want dat is echt de horror. Maar voor ons was het dus realiteit. Ik kreeg ook geen tegemoetkoming, omdat ik werk in Nederland en in België woon. Dat was dramatisch, want Paul kwam dus voor alles alleen te staan. Dat was een heel uitdagende en moeilijke periode voor ons.”

Paul: “Ja, ik heb toch wel zeker een periode van twee jaar er voornamelijk alleen voor gestaan. Zo heftig was het wel. Om dat als prille zelfstandige mee te maken, dat is eigenlijk niet te doen.”

[47:37] 

Sigrid: “In de periode dat ik beter werd, zijn we beginnen nadenken over bepaalde dingen die gezonder moesten in Propeller. Voor ons op psychologisch vlak ook. De manier waarop we met geld omgingen was niet goed, dat hebben we allemaal gestructureerd.”

[…]

Paul: “Je bent alleen, je hebt minder geld… Ja, dan moet je nadenken wat het slimste is om te doen. Ik ben niet commercieel ingesteld, maar dan moet je wel. Dat heb ik er ook uit geleerd: je moet slim met je tijd omgaan en met je geld. Op dat moment heb ik ook geleerd wat mensen bedoelen met: ‘Tijd is geld’. Ik dacht dat het iets was dat ze in films zeiden, maar toen snapte ik het ineens. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar het was voor mij echt wel een waardevolle les.”

“En we hebben sowieso ook geleerd om het met minder te doen. Ik denk dat het een standaard idee is van heel veel mensen die zelfstandig beginnen: groei. Het moet ‘groter’, ‘meer omzet’… Dat is een mentaliteit waar ik het volledig mee gehad heb. Ik heb die draai totaal gemaakt: daarvoor wil ik niet werken. Voor mij betekent groei iets heel anders. Het moet niet groter en meer, de spullen die je koopt moeten gewoon beter worden. […] Als ik ervan kan leven, goed. Ik hoef niet per se rijk te worden. Het gaat om de mensen, de verhalen en de meubelen. Dat is een vorm van geluk gewoon.”

Een quote om naar te leven

[1:15:00] 

Paul: “Van mij is een quote van de verhalen van Moomins: ‘I only want to live in peace, plant potatoes and dream.’ Dat beschrijft heel goed hoe ik in het leven sta. Ik wil gewoon mijn ding doen, daarvan genieten en kunnen dromen. Dan ben ik content.”

Sigrid: “Ik heb een quote gekozen van Pippi Langkous. ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk wel dat ik het kan.’ Voor die moeilijke periode in mijn leven dacht ik constant dat ik niet goed genoeg was … Ik heb heel hard gewerkt aan mijn zelfvertrouwen en zelfbeeld. Op dit moment denk ik eerder: Waarom niet?”

Vorig artikel
Volgend artikel