beperking
Gezondheid

Mensen met beperkingen, maar vooral met mogelijkheden

07.04.2021
door Sophie Lodewijks

Zeggen we ‘een persoon met een beperking’ of gebruiken we beter de term ‘invalide’? Als het aan Michiel Desmet (35) ligt, gaan we voor die eerste. “Valide betekent waardevol en het voorzetsel ‘in’ maakt dat ik mezelf niet als waardevol beschouwd voel. Mensen in een rolstoel worden dan misschien wel vaak gezien als hulpeloze wezens, dat betekent niet dat we dat ook echt zijn.” Door deze foutieve aanname lopen mensen met een beperking nog te vaak tegen obstakels aan waardoor ze niet volwaardig kunnen deelnemen aan onze samenleving. 

Lees de tekst verder onder onze podcastaflevering met Marie Van den Broeck, founder bij My Add On

Busongeval in Thailand

Acht jaar geleden raakte Michiel betrokken bij een busongeval in Thailand waarbij hij niet alleen zijn toenmalige vriendin verloor, maar ook de mogelijkheid tot lopen. Een lang traject langs verschillende ziekenhuizen volgde. Zijn gebroken rug beloofde niet veel goeds. “Als je van een of andere norse arts te horen krijgt dat je nooit meer zal kunnen lopen, stort je wereld in.” Michiel lag wekenlang in bed, waarna hij opnieuw moest leren leven. Maar dan zonder functionerend onderlichaam. “Mensen moeten je als een klein kind verzorgen omdat je zo goed als niets meer zelf kunt.”

Heft in eigen hand

Michiel won steeds meer fysieke en mentale kracht en zag in dat hij veel meer kon dan initieel verwacht. “Het is heel verleidelijk om in die afhankelijke rol te blijven hangen, alles wordt voor jou gedaan terwijl jij de hele dag in bed kunt blijven liggen. Het vraagt best wel wat van een mens om uit zo’n dal te komen. Je moet niet alleen jezelf oprapen, maar ook voor jezelf opkomen door je omgeving te vertellen dat je niet langer als machteloos wezen gezien wilt worden. Het gebeurde heel vaak dat mensen op straat ongevraagd mijn rolstoel voortduwden. Goed bedoeld, maar het bevestigt wel weer het beeld dat mensen in een rolstoel schijnbaar hulpeloos zijn. Ik wilde gewoon opnieuw mijn eigen leven leiden.”

En dat deed hij. Michiel trok de stad in en sprak buitenshuis af met vrienden. Maar al snel merkte hij dat het niet altijd even makkelijk was om dat met een rolstoel te doen. “Zo vierde ik mijn verjaardag in een Antwerps café en had ik op voorhand opgezocht waar ik in de buurt naar het toilet kon gaan, aangezien dat in het café praktisch onmogelijk was. In een nabijgelegen McDonald’s ging dit volgens het internet wel.”

Google Maps voor de rolstoelgebruiker

Eenmaal daar aangekomen bleek er inderdaad een ‘invalidentoilet’ op de eerste verdieping te zijn, maar was er geen lift. Pech voor Michiel. “Na lang zoeken kon ik gebruik maken van het toilet in het Hilton Hotel vlakbij.” Michiel miste dus betrouwbare informatie en nam het heft in eigen handen. “Met drie vrienden besloten we de app On Wheels op te zetten. Een soort Google Maps voor mensen met een rolstoel waar iedereen data kan toevoegen en uitlezen, aangepast aan ieders individuele traject.” Want, net zoals beperkingen, zijn ook rolstoelen er in alle soorten en maten waardoor het moeilijk is om eenduidige richtlijnen op te stellen.

beperking

Het is belangrijk dat mensen met een beperking betrokken worden in de maatschappij in plaats van ze af te schrijven.

Michiel Desmet, medeoprichter On Wheels app

Michiel meent dat het vooral onze maatschappij is die hem het gevoel geeft beperkt te zijn, en niet zijn verlamming. “Met de On Wheels-app doen wij eigenlijk het werk van de overheid. Het is belangrijk dat mensen met een beperking betrokken worden in de maatschappij in plaats van ze af te schrijven. Er is nog veel werk aan de winkel. Kijk alleen al eens naar ons openbaar vervoer: in Vlaanderen zijn er veel oude treinen waar wij niet eens op geraken of waar we niet naar het toilet kunnen gaan. Dan kun je niet eens een slokje water drinken omdat er geen toiletmogelijkheden zijn, anders plas je gewoon in je broek.”

Weg van het klassieke beeld van beperkingen

Wat Michiel zelf het meeste miste tijdens deze periode in zijn leven was persoonlijke begeleiding die uitging van wat hij wél kon. “Er wordt heel erg gefocust op onze beperkingen, terwijl er zoveel dingen nog wel kunnen. Op seks rust bijvoorbeeld nog een veel te groot taboe. Er werd tijdens mijn revalidatie vastgehouden aan het klassieke beeld van wat seks is: penetratie of stimulatie van het geslachtsdeel. Omdat een erectie krijgen moeilijk was, kreeg ik allerlei middelen – van viagra tot injecties – om de boel toch weer aan de praat te krijgen.” Uiteindelijk had Michiel er genoeg van en vond hij nieuwe manieren uit om orgasmes te krijgen zonder stimulatie van zijn penis. “Een lichaam is heel flexibel en leert andere erogene zones sterker ontwikkelen. Betere begeleiding had mij een hoop ellende en frustraties bespaard.”

Michiel werd steeds zelfstandiger: hij ging reizen, bezocht festivals en vond zelfs opnieuw de liefde in Portugal, waar hij ondertussen woont. Zijn rolstoel is nu grotendeels vervangen door een paar krukken. “Ik train dagelijks mijn quadriceps met het geloof dat ik ooit weer zal kunnen lopen. Al ben ik al heel dankbaar voor waar ik nu sta, want dit had ik nooit durven dromen.”

De On wheels-app is verkrijgbaar via de App Store en Google Play.

Vorig artikel
Volgend artikel