schoonmaakproducten
In de Lift

3/08. Brauzz, schoonmaken met écht schone producten

19.10.2022
door Amaryllis De Bast

België barst van de rasechte ondernemers, zoals Lowie Vercraeye. Hij is co-founder van Brauzz, een start-up in ecologische schoonmaakproducten. Ja, ook poetsen kunnen we op een ecologisch verantwoorde manier doen.

“Ik ben een van de drie oprichters van Brauzz. Ik heb Ruben Renaer en Manush Barvar ontmoet tijdens mijn studie op de Antwerp Management School. Als masterproef moesten we een business case afleveren, en wij vonden elkaar in de idee om een functioneel, duurzaam bedrijf op poten te zetten”, vertelt Lowie Vercraeye. Op die manier kwamen ze uit bij de schoonmaakindustrie, een van de meest vervuilende sectoren. “Schoonmaakproducten bestaan uit plastic voor eenmalig gebruik, bevatten 90 procent water en ook schadelijke ingrediënten.” Die invalshoek lokte veel interesse uit, vertelt hij. “We lanceerden een website om de interesse voor dit idee te peilen en de aanvragen stroomden binnen. Iedereen wilde deze ecologische schoonmaakproducten uitproberen.”

Lees verder onder de aflevering.

Een sterk team

Lowie Vercraeye is nog maar 25 jaar oud, maar wist al snel dat hij aanleg had om ondernemer te worden. “Ik was continu bezig met het zoeken naar hiaten op de markt en naar wat mensen misten. Ideeën uitwerken tot projecten was vaker mijn bezigheid dan het effectief naar de les gaan.” Toch zou hij nooit solo gaan, vertelt hij. “Het opstarten en beheren van een eigen onderneming brengt veel stress met zich mee, alleen zou ik dat niet aankunnen. Daarom ben ik heel blij dat we met drie alle verantwoordelijkheid dragen en elkaar motiveren.”

Ecologische gedrevenheid

“We zijn geen geitenwollensokkentypes, maar vandaag de dag is ecologie erg belangrijk. Tegelijk merkten we dat mensen die ecologischer willen handelen daar veel moeite voor moeten doen. Ze moeten niet alleen naar speciale, biologische winkels gaan, ook werken ecologische producten vaak minder goed dan de oorspronkelijke producten.” Net daarom hameren ze er bij Brauzz op dat hun natuurlijke producten effectiever zijn en zelfs goedkoper dan de niet-ecologische varianten. Daarbuiten hebben ze ook oog voor mens én dier. “Conventionele schoonmaakproducten bestaan vaak uit dierlijke vetten en worden ook getest op dieren. Onze producten zijn vegan certified, en animal cruelty free.” 

Over grenzen heen

Brauzz is van oorsprong een Belgisch bedrijf, maar breidt al snel verder uit op globale schaal. Nederland werd al eerder bereikt dankzij hun Nederlandstalige website, en ondertussen werden ook Duitsland en Oostenrijk aan de lijst toegevoegd. “Sinds vorige week staat onze Franse website online. Het is de bedoeling om dé Europese speler te worden voor ecologische schoonmaakproducten”, aldus Lowie Vercraeye.

We lanceerden een website om de interesse voor ecologische schoonmaakproducten te peilen, en de aanvragen stroomden binnen.

- Lowie Vercraeye, co-founder Brauzz

FFF’kes tussendoor

  • Financiën

“We zijn begonnen met een klein startkapitaal, afkomstig van onze spaarboekjes. In België heb je de mogelijkheid win-winleningen aan te gaan, wat inhoudt dat je geld leent van individuen. Die individuen kunnen dat bedrag dat ze jou geleend hebben besparen op hun belastingen. Deze kleine sommen vulden we aan met een investeringskapitaal, en met ons project gingen we vervolgens naar de bank. België is in dat opzicht een fijn land om een onderneming te starten: zo zijn er Flanders Investment en VLAIO met mooie subsidies voor startende ondernemingen. Wij hebben daarbuiten ook een coach die ons begeleidt, wat een echte must is. We zijn jong en nog onervaren. Er zijn mensen die hetzelfde pad bewandeld hebben, zij kunnen je behoeden voor vaak voorkomende fouten.”

  • Falen

“Gefaald hebben we zeker! (lacht) Zo zijn we van start gegaan met glazen flessen, wat na een paar weken een slecht idee bleek. Pakketbezorgers zijn niet altijd even voorzichtig met je pakketje en die glazen flessen overleefde de rit vaak niet. We hadden ook de intentie om tabletten op de markt te brengen. Ook dat bleek achteraf niet zo eenvoudig, waardoor we zijn overgeschakeld op poeders. Je probeert zo snel mogelijk iets te testen, eventueel te falen, en dan met een oplossing op de proppen te komen. Vaak heb je een bepaald idee in je hoofd, maar moet je het toch nog helemaal aanpassen tijdens de uitwerking. Dat is stresserend maar normaal. Het hoort bij je leerproces.”

  • Familie

“Ik vind mentale gezondheid zeer belangrijk. Ik probeer daarom ieder weekend iets te gaan eten met mijn familie of vrienden, anders ben je continu bezig met je onderneming. Het helpt je om tot rust te komen en de nieuwe week terug met frisse moed en nieuwe energie te beginnen. Maar als ik heel eerlijk ben, moet ik toch toegeven dat onze onderneming voortdurend aanwezig is in mijn hoofd. Dat is soms positief, soms negatief.”

Vorig artikel
Volgend artikel