buddy
Diversiteit

Barbara Dzikanowice (Buddy): Beloon en onderneem beter

25.11.2021
door Fokus Online

Als de wil er is, kan je werken. Of toch niet? Want wat normaal lijkt, blijkt echter een onrealistisch droomscenario voor een deel van de maatschappij. Mensen met een beperking – en dan zeker zij met een lichte beperking – blijven vaak in de kou staan omdat sociaal engagement van een werkgever of ondersteuning van onze samenleving uitblijft. En zo gaat enorm veel arbeidspotentieel verloren, om nog niet te denken aan het discriminerend kader.

Buddy

Voor de elfde aflevering van seizoen twee van de podcast ‘In de Lift’, sloegen we een praatje met Barbara Dzikanowice. Zij is oprichtster van Buddy, een inclusieve start-up die ‘purpose’ en ‘profit’ combineert en heerlijke plantaardige hondenkoekjes maakt. En dat alles doet ze met haar zus én CEO van het bedrijf, Helena, die een verstandelijke beperking heeft. Omdat de loopbaanscenario’s voor mensen met een beperking in ons land zeer beperkt zijn, besloten ze dus samen met de familie een inclusief bedrijf uit de grond te stampen. En met succes, want iets meer dan een jaar na de oprichting worden de koekjes al verkocht bij onder meer Bio-Planet en Delhaize.

Inclusief ondernemen

Buddy is een inclusieve onderneming waar mensen met een verstandelijke beperking mee aan het roer staan. Maar daarnaast gaat Buddy ook veel verder, want naast de commerciële onderneming die vooral inzet op de verkoop van hondenkoekjes, richtte Barbara eveneens de Beloon Beter vzw op. Dit is een ervaringsatelier waar mensen met een beperking hun talenten kunnen ontdekken en ontplooien, met ook de bedoeling hen uiteindelijk verder te helpen aan een job op de reguliere arbeidsmarkt. Waarom zou je vragen? Barbara weet uit ervaring met haar zus Helena, dat er een groot verschil is tussen ondersteund worden door de overheid met financiële middelen, en een werkelijk loon krijgen voor werk dat je verricht. “Want mensen willen zich goed en trots voelen bij wat ze doen, en dus ook zij met een verstandelijke beperking”, aldus Barbara.     

FFF’kes tussendoor

Iedere aflevering leggen we onze ondernemers vragen voor rond de drie grote pijlers waarmee elke ondernemer te maken krijgt: financiën, falen – faalangst of faalmomentjes – en familie. 

Financiën

“Zonder een financiering van in ons geval de Provincie Antwerpen, zou ik de sprong niet gewaagd hebben om fulltime in dit verhaal te stappen. Enkel op die manier kan ik mezelf ook wat loon uitkeren als projectcoördinator van de vzw Beloon Beter. De werkingsmiddelen voor zo’n vzw kan je gewoon niet uit eigen zak betalen. Daarnaast, omdat we een zorginstelling/dagwerking zijn, kunnen we ook beroep doen op de persoonsvolgende budgetten van die mensen. Dit budget van mijn zus Helena passen we hier dus ook toe, zodat alle mensen die bij ons werken wat kunnen meesurfen op haar budget en bij de dagbesteding terecht kunnen. Voor Buddy zelf is dit een ander verhaal, maar voor ons was het natuurlijk belangrijk ook de meerwaarde van de vzw te bieden.”

buddy

Falen

“Het moment dat ik mij het meest kwetsbaar voelde, was toen we net van start gingen. Er was toen een grote petfoodbeurs, Anido, dé benchmark in de Benelux, en we gingen hieraan deelnemen. Door hier te staan als starter zagen we meteen dat onze verpakkingen niet goed waren, onze koekjes niet op punt stonden, onze stand niet mooi ingericht was,… Waardoor we ons heel klein voelden, en ook best negatieve en opbouwende feedback kregen. Op dat moment voel je je dus onzeker, maar achteraf gezien hebben we daar enorm veel uit geleerd.” 

Familie

“Buddy is een familiebedrijf, en dat is ook best een uitdaging. Wat mij alvast gelukkig maakt, is te zien dat Helena een pak gelukkiger is dan een aantal jaar geleden. Maar het is ook uitdagend om met iemand samen te werken die een verstandelijke beperking heeft, want als Helena even niet wil doet ze het ook niet. Veel geduld is dus nodig, want op het einde van de dag moet het werk wel gebeurd zijn. We blijven zussen natuurlijk, dus objectief blijven is niet altijd een evidentie. Maar het is heel tof om dit samen te doen.”   

Vooruitblik

Het doel van Buddy en de vzw is om zoveel mogelijk mensen met een verstandelijke beperking aan een betaalde job te helpen. In eerste instantie natuurlijk voor Helena, maar ook voor veel meer mensen. Een overgenomen slogan van een Amerikaanse bakkerij die ook inzet op inclusie, vertaalt het perfect volgens Barbara: “We don’t hire people to bake cookies, we bake cookies to hire people.” Het doel is dus zeker om commercieel te zijn, maar ook om anderen een eerlijk plekje te geven binnen dit verhaal.  

Volg ons via de Instagram van In de Lift & onze Spotify pagina! 

Of contacteer ons bij meer vragen of suggesties via het adres podcast_indelift@smartmediaagency.be   

Vorig artikel
Volgend artikel