-2.7 C
Antwerp
20 januari 2019

Peter van de Veire: ‘Kerst is samen delen’
P
.

©Ian Hermans

Voordat hij in 2006 voor het eerst in het glazen huis van Music for Life zat, was MNM-dj en Eén-gezicht Peter van de Veire niet zo’n enthousiaste kerstvierder. Maar tegenwoordig kan hij zich volledig geven op 24 en 25 december. “Inmiddels begrijp ik het.”

Het frappante van interviews die rond kerst draaien, kerstconcerten voor televisie of andere kerstgerelateerde mediagebeurtenissen, is dat ze doorgaans ver voor de geboortedag van Jezus worden opgenomen. En dus treffen Peter en ik elkaar ergens begin november in een enorm magazijn vol kerstattributen. Of hij al in de juiste stemming begint te komen, met al die engeltjes, naaldbomen en glitters om zich heen, vraag ik hem. “In deze setting is dat niet moeilijk”, antwoordt Peter, terwijl hij lachend naar een witte kerstboom met roze ballen kijkt, ondersteboven hangend aan het plafond.

Hoe komt het dat jij kerst pas op latere leeftijd herontdekt hebt als een gezellig feest?
“Goh, ik was thuis enig kind en met kerst gingen wij altijd met het gezin naar de familie van mijn vader. Dat was een heel grote familie, maar daar waren eigenlijk nooit veel kinderen. Ik had daar geen geweldig gevoel bij en ik keek daar niet echt naar uit, naar al die zatte nonkels. Toen ik mijn eigen gezin stichtte kwam daar al een iets positiever sentiment voor in de plaats. Maar de echte klik is pas gekomen toen ik voor de eerste keer Music for Life deed en een week in het glazen huis zat. Vanaf toen associeerde ik kerst echt met een bepaalde soort gezelligheid.”

Kerst betekent voor jou Music for Life, of inmiddels De Warmste Week?
“Heel die week dat je allerlei mensen goede dingen hoort doen voor anderen, blijf ik wel met de kerstgedachte associëren. Met dan aan het einde van de week die geweldige apotheose.”

Inmiddels werk je al een tijd niet meer bij Studio Brussel, maar bij MNM. Vind je het dan jammer dat je niet meer de hele week in het huis zit?
“De VRT zorgt er wel voor dat ook de andere radiostations dan Studio Brussel erbij betrokken blijven. Vorig jaar ben ik ook nog een nachtje op bezoek geweest. Dus ik zal dit jaar ook wel weer iets doen, ik weet alleen nog niet wat. We zijn bezig met iets rond tijd.”

Als het zou kunnen, zou ik 15 centimeter sneeuw regelen voor tijdens de kerst

Ik wens, Als ik in een kerstbal kijken er zijn nog meer kerstnummers. Mogen we dit jaar nog een nummer verwachten waarin jij meezingt?
(lacht) “Eens in de zoveel tijd proberen we zelf inderdaad een kerstplaatje op te nemen. Een jaar of twee geleden hebben we nog eens geprobeerd Bakske vol met stro van Urbanus opnieuw uit te brengen. Ik heb hem zelf opgebeld om te vragen of hij dat goed vond en hij was akkoord. Maar twee weken later, nadat wij al van alles in gang hadden gestoken, belde hij terug om te zeggen dat hij het nummer zelf opnieuw ging uitbrengen. Om maar te zeggen: kerst is vaak ook gewoon platte commerce. Maar voor dit jaar hebben we geen plannen.”

Juist vanwege die ‘platte commerce‘ probeert iedere artiest ieder jaar opnieuw een kerstnummer te maken dat blijft hangen en terugkomen. Maar waarom blijven radio-dj’s toch telkens weer Mariah Carey met kerst draaien en blijft jouw eigen Als ik in een kerstbal kijk niet hangen?
“Wij draaien Als ik in een kerstbal kijknog weleens, hoor, maar op andere stations is dat minder natuurlijk. Nee, All I want for Christmas zit zo goed in elkaar. Alles klopt daaraan. De belletjes, de eenvoud: dat blijft hangen. Als het simpel is en je kunt meezingen, dan werkt het. Het is ook wel mijn favoriete kerstnummer, al vind ik Formidabel kerstmis van Xavier De Baere, een typetje van Lucas Van den Eynde, een goede tweede. Dat was, toen dat begin jaren 90 uitkwam, echt hilarisch. De gedeelde derde plaats is voor Bakske vol met stro en onze eigen ‘Kerstbal’.”

Hoe ziet de kerst in huize Van de Veire eruit?
“We vieren kerstavond gewoon thuis, bij mij. Mijn ouders, kinderen en petekinderen komen. Zoals het cliché luidt, zit je meestal na de hapjes al vol, maar daarna komt nog een trio van fondues en dan nog een chocoladefondue na. Vervolgens hangen we wat pafferig in de zetel, als het nog lukt spelen we nog een gezelschapsspel of kijken we naar een of andere slechte kerstfilm. Bad Santa is mijn favoriete kerstfilm. Die kan ik iedereen aanraden, ook mensen die niet van kerst houden.”

‘Kerst mag ook gewoon platte commerce zijn’

En de eerste kerstdag?
“Dan gaan we naar de schoonfamilie om nog meer te vreten.”

Tof?
“Je ziet elkaar nog eens, dat is het leuke eraan. Je kunt eens bijpraten. Ik zie nu veel meer het nut van kerstmis in. Vroeger vond ik het misschien minder leuk vanuit een soort van façade van stoerheid. Iedereen viert kerst op dezelfde manier, moet dat wel? Maar inmiddels begrijp ik het. Ga aan tafel zitten samen, eet iets, vertel iets en maak het gezellig. Het feit dat er dan ooit eens een kindje geboren is, ergens, dat zegt me dan wat minder.”

Over gezelligheid gesproken: vorig jaar moet het dat niet echt geweest zijn tijdens jouw kerst.
“Vorig jaar was de vreselijkste kerst van mijn leven. Mijn tweede dochter studeerde in Tallinn in Estland en wij gingen die bezoeken met kerst. Ik combineerde toen mijn radioprogramma met Steracteur/sterartiest en Sportpladijs. Ik had nood aan vakantie. Maar toen we op het vliegveld aankwamen, bleek de vlucht overboekt. Wij konden niet mee. Vanwege al die stress van de weken ervoor ben ik midden op dat vliegveld ingestort en echt beginnen janken. Verschrikkelijk.”

Dat lijkt me het ergste cadeau om met kerst te krijgen. Ben je zelf normaal goed in het uitzoeken van cadeaus?
“Nee. Ik word wel iets beter, maar ik heb vaak nul inspiratie. Voor mijn vrouw heb ik ooit zo’n Marokkaanse kom gekocht. Ik heb zelden teleurstelling zich zo fysiek zien manifesteren. ‘Ah ja’, zei ze. Daarin zat zoveel teleurstelling en tristesse vervat, dat ik er zelf ook ongelukkig van werd. Soms heb je van die avondjes samen met vrienden waarbij je cadeaus uitwisselt. Niet alle mensen die daarbij zijn ken je evengoed. Ooit heb ik eens een t-shirt, veel te groot, met een lelijke print en vreemde tekst op gekregen. Die gast zei ook: ‘Eigenlijk ken ik jou niet goed genoeg, ik wist niet wat je wilde.’”

Om af te sluiten: heb je nog een leuke, kerstwens die je wilt delen met ons?
“Sneeuw! Ik wens iedereen een witte kerst. Als het zou kunnen, zou ik 15 centimeter sneeuw regelen voor tijdens de kerst.”

SMART FACT

Wat zou je zijn geworden als je geen dj zou zijn?
“Frituuruitbater. En dan zou ik ook open zijn op kerstavond. Weet je hoe moeilijk het is om een frituur te vinden op kerstavond? Een pop-up kerstfrituur is volgens mij een gat in de markt.”

 

Kleding Peter: Premium – Jack & Jones

Lees meer.

De rasse schreden van artificiële intelligentie

Wie de slimme assistent op zijn smartphone raadpleegt, weet al dat artificiële intelligentie veel sneller evolueert dan we vermoeden. Dit terwijl de technologie nog in haar kinderschoenen staat. Waaraan mag je je nog verwachten?

Belgische start-ups in opmars

Enkele jaren geleden kon je de nieuwe ondernemingen met internationaal potentieel op één hand tellen. Intussen veroverden Belgische tech-ondernemers een plekje op de wereldkaart. Toch blijft het nog erg moeilijk om je bedrijf op te schalen.

Paul De Grande: op zoek naar schoonheid, warmte en identiteit

Zijn naam alleen al straalt ‘grootsheid’ uit. De antiquair was altijd al bekend bij insiders. Al jaren zorgt het programma Stukken van Mensen op Vier ook voor uitstraling bij het brede publiek. Volgens De Grande primeert identiteit op rendement. Zo gaat hij steeds op zoek naar kunst met een ziel.  

Een tuin voor het hele gezin

Jij een cocktail in de hand, je kinderen een waterpistool. Jij met je vingers in de moestuin, je kinderen met de bal aan de voeten. De tuin, dat is plezier voor het hele gezin. Drie bekende Vlamingen vertellen over hun bijzondere band met hun tuin.

Michèle Van Sebroeck: ‘Ik dring nooit mijn smaak op, ik moet er niet wonen’

Een huis mooi inrichten… voor veel mensen is het een haast ondoenbare klus. Niet voor Michèle Van Sebroeck, waarschijnlijk de bekendste interior designer van ’t land, dankzij het tv-programma De Huisdokter. “Iets moois kopiëren dat je ergens anders hebt gezien, dat lukt bijna nooit.”

Hongerig naar een tweede verblijf

Een eigen huis. Tof! Een plek onder de zon. Nog toffer! Wij, Belgen, weten dat als we ze allebei willen, we best een tweede verblijf in het buitenland moeten kopen. En dat doen we dan ook alsmaar meer.

Archief.

Griet Deceuster:‘Onze visie op mobiliteit verandert’

Eeuwenlang zijn steden drukke plaatsen geweest, en ongetwijfeld zullen ze dat ook in de toekomst blijven. Maar de mobiliteitsoplossingen van morgen zullen verschillend zijn van die van vandaag. Griet Deceuster, directeur TM Leuven: “We gaan minder en minder zelf rijden, en meer en meer van diensten gebruik maken.”