4 C
Antwerp
16 november 2018

Opslag: Elk fruitje zijn truitje
O
.

Groenten en fruit zijn doorgaans delicate producten die – bij voorkeur – vers en ongeschonden op je bord terechtkomen. Verpakking is daarbij van cruciaal belang, van bij de oogst en gedurende de hele reis die de goederen afleggen tot ze in het winkelpunt liggen.

Blozende appelen, fluwelen perziken, exotische vijgen… Ze mogen zo min mogelijk gemanipuleerd worden en moeten zo goed mogelijk verpakt zijn, zonder daarom de afvalberg te vergroten. Een hele uitdaging. “Grote telers en handelaars hebben soms een eigen verpakkingsafdeling, maar een groot deel van de aanvoer wordt getransporteerd in de blauwe starre bakken van het Euro Pool System, de grootste logistieke dienstverlener voor herbruikbare standaardverpakkingen”, vertelt Veerle Van der Sypt, algemeen secretaris van Fresh Trade Belgium. “Er worden ook steeds meer inklapbare kratten gebruikt. Die zijn compacter leeg te vervoeren.”

Koudeschade

Verpakkingen moeten goederen beschermen, tegen onderling contact en invloeden van buitenaf. Wat ook een belangrijke rol speelt in het geval van opslag en bewaring van groenten en fruit, is een aangepaste temperatuur. Niet te hoog, om vroegtijdige rijping en bederf tegen te gaan, maar ook niet te laag, want dan riskeer je koudeschade.

Sommige vruchten moet je tegen elkaar beschermen, omdat ze elkaars rijpingsproces beïnvloeden. “Appelen, peren en bananen, bijvoorbeeld, scheiden ethyleen af, een plantenhormoon dat de rijping stimuleert. Dergelijke vruchten hou je best apart.”

Heel wat fragiele producten worden aan de bron verpakt, in het land van oorsprong, om ze zo min mogelijk te manipuleren of te kneuzen. Aardbeien, frambozen (Mexico), verse vijgen (Turkije en Brazilië), blauwe bessen (Chili)… Ze worden rijp geoogst, anders hebben ze bij aankomst in de winkel geen smaak.

“Een uitdaging toch wel, als je bedenkt dat ze rijp moeten zijn, slechts een paar dagen onderweg zijn en ook nog een shelf life van een paar dagen moeten overleven”, zegt Van der Sypt. Andere producten, zoals bananen, kunnen wel onrijp geoogst worden. Ze gaan na transport de rijpingsruimte in.

Verpakkingen_opslag

Noodzakelijk kwaad

Voor de winkelketens is verpakking aan de ene kant een noodzakelijk kwaad, aan de andere kant een hulpmiddel. “Waar mogelijk trachten we bulk te verkopen om de afvalberg niet nodeloos te vergroten”, zegt Rony Neufkens, verantwoordelijke voor de aankoop van groenten en fruit bij Colruyt. Uiteraard kan dat niet met fragiele producten, daar heeft de keten nog liefst dat ze in het land van oorsprong verpakt worden, zoals komkommers die in Spanje ‘gesealed’ worden om uitdroging tegen te gaan. “Soms dient verpakking ook als herkenningsmiddel”, zegt Neufkens. “Aan de kassa helpt de verpakking om een appelsoort te identificeren.”

Wat de temperatuur betreft, kiezen ze bij Colruyt voor de grootste gemene deler. “Idealiter zou elke fruit- of groentesoort bij een specifieke temperatuur bewaard moeten worden. Bij ons is dat 12° C en dan hebben we nog een zone van 6° C, voor vers gesneden groenten bijvoorbeeld.” Ook het transport van distributiecentrum naar de winkels gebeurt, waar mogelijk, met frigocontainers.

Het oog wil ook wat

Aan de winkelverantwoordelijken wordt aangeraden de koudeketen niet te doorbreken – in de versmarkt bij Colruyt is het inderdaad altijd bibberen geblazen – en de appelen niet op elkaar uit te kieperen om kneuzingen en bruine plekken te voorkomen. De consument is nu eenmaal kieskeurig.

Lees meer.

Nooit alleen met de stem van Julie Van den Steen

Julie Van den Steen – ‘die van Peter Van de Veire ’s morgens’ – mag dan al vier jaar ‘sidekicken’ op MNM, haar studiejaren liggen allesbehalve in een ver verleden. Net 26 geworden heeft ze altijd al geweten wat ze wou en in de nabije toekomst (lees: na het lezen van dit stuk) is ze ook jouw blokadviseur.

Een land van spijs en drank

Fancy bars, hippe cocktails en multiculturele foodtrucks. De culinaire wereld is in verandering. De Belg staat open voor die vernieuwing, maar blijft wel trouw aan zijn klassiekers. “We houden gewoon van eten, drinken en tafelen. En dat zal nooit veranderen.”

Attitude verbouwen voor een moderne stad

Vlaams bouwmeester Leo Van Broeck had het over het versterken van de stads- en dorpskernen en over hoe woningen in verkavelingen gemakkelijk een tienvoud aan oppervlakte innemen in vergelijking met een gemiddelde stadwoning. Een bezorgde Vlaming reageerde hierop dat we toch niet allemaal in appartementen kunnen gaan wonen, men heeft graag wat groen en een tuintje rondom hun (t)huis. Voor ons kwam het een beetje als een donderslag bij heldere hemel, maar het bevestigt het gevoel waar we al even mee zitten.. . De Vlaming moet dringend zijn attitude (ver)bouwen.

3 vragen aan… Smartnodes

Smartnodes: “Smart lighting betekent op de juiste manier, op het juiste tijdstip de juiste hoeveelheid licht brengen op de openbare weg.

Hilde Crevits: Verder studeren, je levensrugzak vullen

Als kind droomde ik ervan om juf te worden, net als mijn ouders. Op achttienjarige leeftijd viel de keuze echter op… rechten.

Connectiviteit is de sleutel tot betere gezondheidszorg

België is op medisch vlak een leider in de wereld, maar hoe zit het met de technologische kant van de medische sector? Er worden al inspanningen geleverd, maar we zullen een tandje moeten bijsteken om te komen tot een nog betere kwaliteit van de gezondheidszorg.

Archief.

Griet Deceuster:‘Onze visie op mobiliteit verandert’

Eeuwenlang zijn steden drukke plaatsen geweest, en ongetwijfeld zullen ze dat ook in de toekomst blijven. Maar de mobiliteitsoplossingen van morgen zullen verschillend zijn van die van vandaag. Griet Deceuster, directeur TM Leuven: “We gaan minder en minder zelf rijden, en meer en meer van diensten gebruik maken.”