bedrijven
Business

Uitdagingen voor onze industrie

26.01.2020
door Fokus-online.be

Het is een understatement: het zijn uitdagende tijden voor de industriële bedrijven in ons land. Ondanks de hoge loon- en energiekosten moeten ze toch competitief zijn in een globale markt.

Onderhoud is vaak een voor de hand liggende besparingspost, omdat problemen pas na een tijd opduiken. Het is dan onvermijdelijk dat de productiviteit daalt en de kosten stijgen. Onderzoek van BEMAS, de Belgische vereniging rond onderhoud en assetmanagement, toonde aan dat bedrijven die wél inzetten op onderhoud tot 6 procent productiever zijn en 40 procent minder onderhoudskosten hebben over de hele levensduur.

Het belang van onderhoud

In onze huidige maatschappij zijn we omringd door techniek. Door falingen te beperken of voorkomen, zorgt onderhoud ervoor dat heel wat leed en milieuschade wordt ingeperkt. Denk maar aan het onderhoud van liften, zodat ze niet naar beneden storten. Of van brandweermateriaal waarmee levens gered worden. Of windmolens die voor groene energie zorgen. Meer en beter onderhoud voorkomt niet alleen ongevallen, het heeft ook een impact op ons klimaat en grondstoffengebruik.

Verlengen van de levensduur

Als consument kunnen we ervoor kiezen om onze spullen beter te onderhouden en te herstellen in plaats van weg te gooien. Dat is duurzaam, geeft minder CO2-uitstoot én is voordeliger. We kunnen het succes van de zogenaamde ‘Repair Cafés’ dus enkel toejuichen. Ook productiebedrijven zetten in op het verlengen van de levensduur van machines. Uit studies blijkt dat de komende tien jaar tot 40 procent van de industriële assets het einde van de levensduur bereiken.

‘Om competitief te blijven, moeten we massaal inzetten op Industrie 4.0.’

Maar ze hoeven niet meteen naar de schroothoop. Met een beperkte investering in modernisering kan zo’n verouderde machine nog jaren mee. Duurzaamheid en een optimaal grondstoffengebruik kunnen dus hand in hand gaan met total cost of ownership en rendabiliteit.

Ideale planning

Om competitief te blijven, moeten we daarnaast massaal inzetten op Industrie 4.0. Dankzij slimme sensoren, die verbonden zijn via het Industrial Internet of Things, krijgen we een beter beeld van het productieproces en de staat van een machine. Zo gaan de opbrengst en kwaliteit omhoog en kunnen we beter anticiperen op falingen, waardoor herstellingen en onderhoud ideaal gepland kunnen worden.

Optimaal inzetten

De wereldwijde markt voor IoT groeit met 40 procent per jaar. Dit jaar zal 50 procent van de machines in productiebedrijven geconnecteerd zijn. Azië is uiteraard koploper, maar ook België is mee. Zowel in real time condition monitoring als predictive maintenance met AI scoort ons land beter dan Nederland en Duitsland.

Het is voor onze bedrijven essentieel om nieuwe technologieën te omarmen en alle medewerkers hierop voor te bereiden. Dé grote uitdaging van de vierde industriële revolutie is immers niet de technologie, maar de mens die ze optimaal moet (willen) inzetten!

Vorig artikel
Volgend artikel