O&O
Business

Tillekaerts: “O&O floreert in Vlaanderen”

02.12.2014
door Fokus Online

Complexe wetten rond belastingen, administratie en bedrijfsontwikkeling kunnen de zoektocht naar een geschikte locatie voor een O&O-vestiging serieus bemoeilijken. Bedrijven hebben nood aan persoonlijke begeleiding.

Wetten

Wat zijn de belastingregels in een bepaald land? Hoe breng je er je papierwinkel in orde? En hoe kan je je bedrijf laten floreren in het buitenland? De vaak complexe wetten rond belastingen, administratie en bedrijfsontwikkeling maken het Vlaamse bedrijven die naar het buitenland willen soms knap lastig.

De overheid wil deze ondernemingen helpen met dit soort zaken, bijvoorbeeld via een instelling als Flanders Investment & Trade (FIT). Hun expertise en ervaring kan deze problemen aanpakken en ze kennen de noden en verzuchtingen van zakenlui.

Omgekeerd zijn ook buitenlandse bedrijven in Vlaanderen vaak op zoek naar potentiële zakenpartners en relevante overheidsdiensten. Ook daarbij kan het FIT praktische ondersteuning bieden.

Niet toevallig heeft Vlaanderen de snelst groeiende biotechcluster in Europa

Vlaanderen

Vlaanderen biedt buitenlandse investeerders overigens nog heel wat troeven. De Antwerpse haven bijvoorbeeld, een internationale hub in de chemische sector, trekt heel wat ondernemingen aan. Er is zelfs sprake van een aanzuigeffect, waarbij de beslissing van bedrijf A om een locatie te kiezen, vaak afhangt van de beslissing van bedrijf B. En de Antwerpse haven komt dan geregeld als winnaar uit de bus.

Daarnaast biedt onze regio ook financiële incentives en belastingvoordelen aan ondernemingen die zich hier willen vestigen en is er een gunstig klimaat om aan O&O te doen. Neem bijvoorbeeld de ‘factories of the future’: kleine fabrieken, gespecialiseerd op laboratoriumonderzoek, die zeer snel gebouwd kunnen worden om op kleine schaal de markt testen en de productie te optimaliseren. Vlaanderen is er sterk in.

Een andere troef is het snelle beslissingsproces in klinisch onderzoek. Een goedkeuring van een klinische studie neemt hier pakweg twee weken in beslag, in Duitsland of Frankrijk is dat twee tot vier maanden is. Niet toevallig heeft Vlaanderen de snelst groeiende biotechcluster in Europa.

Biotechnologie en ook duurzame energie zijn sowieso domeinen met grote mogelijkheden. Voor die laatste richtte de Vlaamse overheid EnergyVille op, een expertisecentrum rond hernieuwbare energie en smart grids. Ook voor buitenlandse bedrijven die investeren in deze sectoren is dit interessant. Zuid-Europese biotech-bedrijven bijvoorbeeld vinden hier vrij eenvoudig financiering en profiteren van een goede toegang tot Noord- en West-Europa. Opnieuw vooral dankzij de Vlaamse havens.

Tekst Claire Tillekaerts
Vorig artikel
Volgend artikel