Nic Balthazar
Maatschappij

Nic Balthazar: ‘Een droom van een stad’

30.10.2018
door Fokus-online.be

Een stad is als een huis, legt Nic Balthazar uit. Met hoe meer je erin woont, hoe properder je het moet zien te houden. Nu al leeft meer dan de helft van de wereldbevolking in steden. En tegen 2050 zou dat bijna drie vierde zijn. Het lijkt duidelijk dat we de boel dan maar beter tijdig op orde krijgen.

Twee toekomstvisies

Naar de toekomst kun je op twee manieren kijken. Ofwel vertrek je van de realiteit. Die is vandaag niet altijd fraai, ook onze steden kuchen zich een fijne stoflong, dat probeer je dan stukje bij beetje, boompje bij autovrij pleintje te verbeteren. Ofwel – en voor optie 2 wil ik een lansje breken – doen we wat moedigere stedenbouwers doen. We kijken bijvoorbeeld naar Gent met onder andere zijn boude circulatieplan, we ontwerpen luchtkastelen. En zien dan hoe we daar rustig de fundamenten onder gieten. We vertrekken niet vanuit de betere nachtmerrie. Maar vanuit (de stad van) onze dromen, en kijken dan hoe we utopie realiteit kunnen maken. Zonder al te gauw paniekerig te balken dat zoiets toch niet realistisch is. En dat elke middenstander prompt failliet zal gaan, vertelt Nic Balthazar. 

Walmende gevaartes

Wie écht realistisch naar de toekomst durft kijken weet allang dat het tijdperk waarin we ons voor 80 procent verplaatsen tot voor de deur. Met een walmend gevaarte van een ton onder de verwarmde kont, niet zal blijven duren. Niet enkel omdat we in dit land zo ongeveer collectief komen te stikken en stil te staan. Maar omdat de planeet waarvan we jaarlijks 1,7 keer meer lenen dan zij kan ophoesten. Een paar plannen lijkt te smeden om ons met boze bottines van haar bol te schoppen. 

Nu is het tijd om te blijven dromen, en in die dromen te gaan leven

Koning auto

Maar wat een meevaller! De actieplannen die we zullen moeten ontvouwen om drastisch minder te gaan vervuilen en uitstoten, kunnen ons nu net naar een veel fijnere wereld slingeren, eentje met propere energie, groene steden, performant openbaar vervoer en alle grauwe vierkante meters die we braaf aan koning auto hebben afgestaan, weer teruggewonnen voor bomen en voor ons allemaal. Zeker, ook het circulatieplan heeft nog onvolkomenheden en helaas een paar onfortuinlijke slachtoffers. Doch mijn geliefde Gent is echt niet onbereikbaar.

En al zeker niet geruïneerd. Integendeel. Het is er nog een flink stuk wijzer geworden. En alle curieuzeneuzen wijzen in de richting van een stad waar je alsmaar vrijer kan ademen, wandelen en fietsen met nu zowaar al een derde minder ongevallen. Wees zeer welkom, en kom voelen wat elke studie weer bewijst. Hoeveel blijer en gezonder een mens kan worden van bewegen in wat we opnieuw de vrije lucht zouden kunnen noemen. Want jawel, de belangrijkste wegen zijn onze luchtwegen, zegt Nic Balthazar.

Goedkope woorden

Het olijke verkiezingscircus is ondertussen opnieuw het land uit. En dus wordt het nu mooi opletten met elke politicus die het goedkope woord duurzaam in de mond neemt en orakelt dat die duurzame maatregelen te duur zijn. Met elke partij die fluks wappert met de slogan verandering. Tot er iets ten gronde moet veranderd worden. Nu is het tijd om te blijven dromen, en in die dromen te gaan leven, legt Nic Balthazar uit.

Vorig artikel
Volgend artikel