kidsproof
Gezin

Zo bekom je een kidsproof interieur

12.10.2020
door Elise Coppens

Een kidsproof interieur betekent meer dan een mooie kinderkamer alleen. Best denk je mee op de groei van je kind. Soms vraagt het slechts een aantal kleine aanpassingen hier en daar om toch nog ruimte te hebben voor een mooi én kindveilig interieur.

Nieuw leven in huis, dat betekent een frisse wind die door je interieur waait om een kindvriendelijke omgeving te creëren. Het liefst eentje dat leefbaar is en dat het oog wat streelt.

Op handen en knieën

Als toekomstige ouder is het belangrijk om alle potentiële gevaarhoeken en -kanten weg te werken en alles kidsproof te maken. Want veiligheid en rust gaan hand in hand om van je huis een warme thuis te maken. De beste manier om je huis kidsproof in te richten? Door de ogen van een kind proberen te kijken. “Ga gerust op je handen en knieën zitten en kijk rond in je huis om beter in te schatten vanuit welk perspectief je kind bepaalde hoeken en kanten ziet”, klinkt het bij Veerle De Vliegher, veiligheidsexpert van Kind en Gezin. “Zo ontdek je sneller mogelijke risico’s. Om bepaalde plekken in huis veiliger te maken zijn hulpmiddelen zoals een traphekje zeker een goed idee. Let wel op dat ze geen vals gevoel van veiligheid creëren, want je kunt een traphekje vergeten sluiten. Een kind kan risico’s nog niet inschatten. Zo zijn voorwerpen op de rand van de tafel – zoals een kop koffie – heel aantrekkelijk voor een peuter om van de tafel te trekken.”

Ook Valerie Verbeeck, founder van het Instagramaccount @elle_ and_rapha en van het gelijknamige kledinglabel, zocht alle hoekjes in huis af. Zowel om alles kindveilig te maken als om ruimte te besparen. “We hebben er vanzelfsprekend voor gezorgd dat alle stopcontacten veilig afgedekt waren en dat er nergens draadjes loshingen. Daarnaast gingen we actief op zoek naar hoeken die we extra konden benutten. Zo maakten we bijvoorbeeld boven de kelderdeur een rek waar de kinderen hun boekentassen en sjaals kunnen verzamelen zonder dat dit in de weg staat. Een buggy of maxi-cosi? Die bewaren we standaard in onze auto zodat die onze smalle gang niet blokkeren. Dat geeft meer ademruimte.”

Ga gerust op je handen en knieën zitten en kijk rond in je huis om beter in te schatten vanuit welk perspectief je kind bepaalde hoeken en kanten ziet.

Baby hacks

Speur je huis zeker eens af naar kleine ruimtes en openingen tussen kasten die je eventueel nog kunt gebruiken. “Een van de beste hacks die we hebben uitgevonden is de installatie van onze verzorgingstafel van de baby op het bad”, aldus Valerie. “Het tussenstuk lieten we er afhalen en de verzorgingstafel maakten we stevig vast op het bad. Heel handig in een kleine badkamer wanneer je tweeling in bad moet en je baby tegelijkertijd verschoond moet worden. Daarnaast kochten we een opplooibaar babybadje dat makkelijk tussen de kasten past. Verder gebruiken we overal in huis kleurrijke kratjes die we onder het bed schuiven. Elk kratje bevat iets anders: kleren, ondergoed, pyjama … Een simpel opbergsysteem waardoor de kinderen ineens leren hoe ze moeten opruimen én het ziet er nog eens mooi uit ook.”

Op de groei

Een kidsproof interieur kun je dus gerust aanpassen aan je eigen stijlvoorkeuren. Dat beaamt ook Veerle. “Babyspullen zijn in alle vormen, kleuren en groottes te verkrijgen, waardoor je zelf kunt kijken wat je het mooist vindt passen in jouw interieur. Toch let je best niet alleen op het design, maar kijk je ook naar het gebruiksgemak. Kindermeubilair of speelgoed dat je koopt en dat voldoet aan de veiligheidsnormen bevat nog steeds potentiële gevaren. Het kan niet volledig afgestemd zijn op de leeftijd van je kind of na een tijdje kan er slijtage optreden. Check goed waar er losse onderdelen zitten. Een kindvriendelijke omgeving betekent daarentegen niet dat je hele interieur plots uit onbreekbaar plastiek moet bestaan. Kinderen spelen ook graag met ‘echte’ dingen.”

Creativiteit en waakzaamheid staan duidelijk centraal in de creatie van een kidsproof omgeving waarin je zelf als ouder rustig kunt thuiskomen. Probeer een evenwicht te zoeken tussen het perspectief van je kind en de mogelijke gevaren die het ziet en jouw stijlgevoel om van jouw thuis een veilige, gezellige cocon te maken.

Vorig artikel
Volgend artikel