personeel
Gezondheid

Werk maken van werk in zorg en welzijn

01.03.2019
door Fokus-online.be

Net zoals zovele sectoren kampt ook de zorg- en welzijnssector met openstaande vacatures en tekorten aan personeel op de arbeidsmarkt. Toch zijn er enkele factoren die het gebrek aan mankracht zeer groot maken.

De zorg- en welzijnssector is groot. Maar liefst 14,4 procent van wie zich op de arbeidsmarkt begeeft, werkt in de sector. Ook groot: het aandeel werknemers ouder dan 50. Het betreft een derde, om precies te zijn. Het gemiddelde op de Vlaamse arbeidsmarkt ligt iets lager, op 29 procent. Komt daarbij dat de sector aan een razendsnel tempo jobs genereert. Sinds 2007 groeide het aantal jobs in de gezondheidszorg drie keer sneller dan het gemiddelde op de Vlaamse arbeidsmarkt. Tot slot kenmerkt de sector zich ook door een hoge personeelskost. Voor de ouderenzorg omvat die bijvoorbeeld gemiddeld 70 à 80 procent van de omzet. Dat is een aanzienlijk aandeel, wat de sector gevoelig maakt voor personeelstekorten.

De groei van de sector zal voorlopig niet stoppen en de zoektocht naar talent loopt verder

Actieplan

Met het actieplan ‘Werk maken van werk in zorg en welzijn’ zetten we het werk verder om tegemoet te komen aan de noden in de sector op vlak van personeel. Het actieplan omvat sensibiliseringscampagnes voor jongeren. Maar ook de ontwikkeling van een project om mensen een tweede carrière in de zorg te laten starten. Heel wat mensen worden immers na verloop van tijd getriggerd omwille van persoonlijke ervaringen. Zij willen graag de overstap maken naar zorg of welzijn om hun beroepsleven een nieuwe wending te geven. Samen met de sociale partners — zowel werkgevers als werknemers — en betrokken organisaties zoals VDAB en VIVO, wordt het project verder uitgewerkt. Zo kan de overstap naar de nieuwe uitdaging op vlak van personeel op een realistische manier gezet worden. Gezien heel wat functies in zorg en welzijn toch een bijkomende opleiding vergen.

Eerder verworven competenties zijn een troef, nooit een ballast. En er wordt dan ook telkens gekeken naar hoe we die expertise kunnen aanwenden om studieduren te beperken of korte opleidingen te ontwikkelen. Zo kunnen mensen snel aan de slag. Bijvoorbeeld als zorgkundige of als persoonlijk assistent voor mensen met een beperking.

Zoektocht naar talent

Via ikgaervoor.be kan iedereen een inleefmoment aanvragen om aan den lijve te ondervinden of werken in zorg of welzijn iets voor jou is. Je kunt meelopen in een ziekenhuis met een verpleegkundige. Of samenwerken met een opvoeder in een voorziening voor mensen met een beperking, een dag meedraaien met een zorgkundige in een woonzorgcentrum… Het contact met zorgvragers en voelen wat dit voor jou persoonlijk betekent. Het helpt om de overstap op een bewuste manier voor te bereiden. De sector kenmerkt zich ook door professionals die dag en nacht het beste van zichzelf geven om het verschil te maken voor mensen in kwetsbare posities.

De groei van de sector zal voorlopig niet stoppen. De zoektocht naar talent loopt verder, om ook in de toekomst voor iedere zorgvrager kwaliteit van zorg te blijven garanderen.

Vorig artikel
Volgend artikel