studenten
Jongeren

Weekend? En … actie!

04.02.2018
door Fokus Online

Studenten zijn doorgaans de hele week actief bezig, waardoor ze in het weekend ofwel bekaf zijn, ofwel zo berooid dat ze niets meer kunnen doen. Toch zijn er genoeg mogelijkheden om je budgetvrij te amuseren.

Een weekend vol activiteiten

Stel: je bent weer van de ene kotvergadering naar het volgende feestje gerend. Tussendoor heb je lessen bijgewoond en cursussen gekopieerd, en op vrijdag ben je met je laatste centen iets gaan eten in het studentenrestaurant om vervolgens je trein naar het thuisfront te halen. In hoeverre sta je dan nog open voor een weekend vol activiteiten? Hmmm, niet echt wellicht?

Voor sommigen mag het dan inderdaad wel wat rustiger. Zoals voor Paulien Vanneste (21), momenteel derde bachelor biologie aan de KULeuven en lid van het presidium. “Mijn weekends associeer ik met ‘even niets moeten doen’. Ik heb dat nodig. Op vrijdagavond ga ik mijn vrienden van de manege even begroeten, op zaterdag studeer ik, van zaterdag tot zondag ben ik bij mijn vriend en vervolgens keer ik terug naar Leuven. That’s it.”

Creatief organiseren

En daar is niets op tegen. Want waarom zou je na een propvolle week nog je hele weekend moeten dichtplamuren met activiteiten? Niets mis met een middagje of avondje Netflix bingewatchen. Je kunt dat trouwens ook creatief organiseren. Bijvoorbeeld in de vorm van een themafeestje, waarbij iedereen zich verkleedt in een personage van Stranger Things. Niets moet, alles mag.

Het is bovendien een prijsvriendelijke oplossing. Want studenten die in de week naar het theater of op café gaan, hebben op vrijdagavond wellicht niet veel budget meer om er een feestweekend van te maken. Paulien: “Sowieso is sinds de unief bioscoop- en theaterbezoek verschoven naar de week. Hoeveel budget ik overhoud, hangt wel af van de hoeveelheid schoolwerk. Is dat veel, dan schiet er van dat budget wel iets over, maar als ik veel activiteiten gepland heb, is het gegarandeerd op. Dat is elke keer anders.”

Goedkope of gratis activiteiten

Nu, goed nieuws voor studenten die op vrijdag steevast blut zijn: er bestaan ook heel wat goedkope of zelfs gratis activiteiten waar je kunt aan deelnemen. Meer nog, dankzij de digitale revolutie is het voor studenten gemakkelijker dan ooit om die te vinden. Facebook nodigt je met de regelmaat van de klok uit voor events in je buurt, Google biedt je een waaier aan opzoekmogelijkheden en vandaag bestaan er ook verschillende apps om je te helpen.

Ik associeer het weekend met even niets moeten doen.

— Paulien

Meer goesting in cultuur

Pieter Claes, is redactiecoördinator van Bill, een platform – met app – voor en door jongeren dat alles uitzoekt wat met films, theater, comedy, games, mode, boeken, reizen, expo… te maken heeft. ‘Meer jongeren meer goesting doen krijgen in cultuur’ is hun motto, maar de vraag is natuurlijk ook of dat zo evident is in het weekend of de vakanties. In elk geval is hij ervan overtuigd dat er op elk moment voor studenten een mooi cultuuraanbod is. “Volgens mij kun je zelfs bijna spreken van wildgroei. De mogelijkheden zijn ongezien. In die zin heb je als student de luxe om te selecteren, ook op basis van je budget.”

Hij geeft het voorbeeld van festivals: vroeger moesten studenten zich bij wijze van spreken tevredenstellen met één à twee grote festivals, nu is er op dat vlak elk weekend wel iets te beleven, soms zelfs gratis. Ook vrijwilligerswerk zit enorm in de lift. Werd dat vroeger geassocieerd met koffie serveren aan senioren, kun je nu als vrijwilliger bijvoorbeeld ook terecht bij blogs die vloggers of interviewers zoeken, waar je gelijk ook de stiel leert.

Kiezen uit dat enorme aanbod

Maar hoe dan te selecteren uit dat enorme aanbod? Het komt erop neer op zoek te gaan naar vertrouwde stemmen. Instanties waarvan je weet dat hun tips echt oké zijn. Zoals Shitty Guide, een grappige blog met lijstjes als ‘de vijf shittiest places om je Valentijn in Antwerpen te vieren’. “De Lonely Planet van den Aldi noemen ze zichzelf”, lacht Pieter. “Ze organiseren zelfs rondleidingen in steden, voor géén geld. En je ontdekt zo zaken waar je nog nooit van had gehoord, zoals een piepkleine Japanse karaokebar of een stokoude cinema waar ze alleen arthouse films draaien.”

Er is dus niet alleen veel te doen, het is bovendien heel gemakkelijk te vinden. “Er is als student vandaag één ding dat je niet meer kunt zeggen”, besluit Pieter. “Ik weet niet wat gedaan!”

Vorig artikel
Volgend artikel