water
België

Weetjes over water

10.05.2021
door Marleen Walravens

De aarde bestaat voor 71 procent uit water en voor 29 procent uit land. Slechts 1 procent van de totale watervoorraad is geschikt om als drinkwater gebruikt te worden. De herkomst, de samenstelling en de zuivering zijn bepalend voor de kwaliteit van ons leidingwater. Wat kunnen we doen om zo duurzaam mogelijk om te springen met water in ons dagelijks leven? 

Waterbesparing 

Onze watervoorraad is niet onuitputtelijk. Je kunt zuiniger omgaan met water door enkele gewoontes aan te passen. Neem een douche in plaats van een bad. Was de auto met emmer en spons en niet met de tuinslang, en een keer minder kan ook geen kwaad. Laat de wasmachine en de vaatwasser alleen maar draaien als ze écht vol zitten. Sproei de tuin alleen maar bij langdurige droogte: grond opharken en hakken staat gelijk aan twee sproeibeurten; niet besproeid gazon herstelt verbazingwekkend snel. Maar als je toch wilt sproeien, doe het dan ’s avonds, dan verdampt het water niet zo snel. Daarnaast heb je ook de technische middelen: een waterbesparende douchekop, een spaarknop om het toilet door te spoelen of bruismondstukken voor de kranen. Met een regenput zit je ook goed: regenwater is perfect om de auto te wassen en de planten te besproeien.

Waterhardheid 

Hoe zacht of hard het kraanwater is, wordt bepaald door de aanwezigheid van calcium en magnesium. Hoe meer van deze elementen aanwezig, des te harder het water, maar ook des te gezonder, omdat deze stoffen onontbeerlijk zijn voor onze gezondheid. Een vervelend gevolg van hard water is de kalkafzetting, vooral wanneer het verwarmd wordt of in contact komt met lucht aan bijvoorbeeld een douchekop. Ook kan het soms leiden tot verstopte kranen of leidingen. Kalkaanslag in boilers veroorzaakt een hoger energiegebruik en ook bij elektrische apparaten kan hard water leiden tot verlies van energierendement. Een waterontharder kan een oplossing bieden. Let er wel op dat je die altijd door een erkend vakman laat installeren, afregelen en onderhouden. Omdat bij het verzachten van water het calcium en magnesium vervangen worden door natrium, kan het leidingwater minder geschikt zijn voor consumptie voor personen die een zoutarm of zoutloos dieet moeten volgen.

Waterdruk 

Dit is de kracht waarmee het water uit je kraan komt; 2,5 bar is het gemiddelde. De waterdruk hangt af van verschillende, soms tijdelijke, factoren, zoals de waterdruk op het net, het waterverbruik in je straat of werken in de buurt. Heb je te weinig druk, check dan even met de buren of het een algemeen probleem in de straat is. Is het alleen bij jou thuis, dan kan het aan kalkafzet in een binnenleiding liggen, of aan de boiler. Kalkvorming in je binneninstallatie kun je vermijden door de temperatuur in je boiler onder de 60 graden Celsius in te stellen. Als de druk hoger ligt dan 4 bar, heb je te veel druk. Dat is meestal te wijten aan een probleem op de binneninstallatie, zoals een defecte keerklep van de boiler. Drukproblemen laat je best oplossen door een loodgieter.

water

Vorst

Bar koud zijn onze winters al lang niet meer, maar toch hebben we in de wintermaanden nog verschillende periodes met temperaturen onder het vriespunt. Je waterleidingen kunnen bevriezen en je watermeter kan zelfs barsten waardoor de watertoevoer afgesloten wordt. Dit kun je vermijden door koude en tocht uit je huis te houden, vooral daar waar de hoofdwaterleiding je huis binnenkomt. Buizen ‘winterproof’ maken kun je door er verwarmingslint rond te draaien en ze in doeken te wikkelen. Ook buitenkranen kun je tijdens de winter beschermen door de watertoevoer af te sluiten en het resterende water uit de kraan te laten lopen. Moet je toch ‘genezen’ in plaats van ‘voorkomen’, zorg dan voor een geleidelijke dooi. Kijk na de vriesperiode naar je watermeter voor je gaat slapen. Zie je ’s ochtends hetzelfde cijfer, dan weet je dat er geen barsten of lekken in de leidingen gekomen zijn.

Regenwater 

Regenwater is een interessant alternatief voor laagwaardige doeleinden, zoals het doorspoelen van het toilet of het dweilen van de vloer. Het is niet geschikt voor consumptie, persoonlijke hygiëne of de afwas. De kwaliteit van regenwater wordt immers niet gecontroleerd zoals het leidingwater en kan daarom niet gegarandeerd worden. Het bevat allerlei bacteriën en verontreinigingen. Daarom is een koppeling of tijdelijke verbinding tussen de regenwaterleidingen en het drinkwatercircuit ten strengste verboden. Omdat regenwater eerder zuur is, tast het metalen leidingen aan. Je moet dan ook een geschikte pomp en kunststofbuizen gebruiken om het in je woning te verdelen. Een goed functionerend regenwatersysteem bestaat uit een voorraadtank van minstens 5000 liter, een elektrische pomp met keerklep en een onderhoudsvriendelijke filter. Als je regenwaterput dreigt leeg te lopen door langdurige droogte kan leidingwater toegevoegd worden via een tussenreservoir. 

Verhuis 

Elk bewoonbaar huis is in principe aangesloten op de waterleiding, maar niet noodzakelijk bij hetzelfde waterbedrijf. Het is dus belangrijk te checken welk waterbedrijf actief is in je nieuwe woonplaats. Als je het contract van de vorige bewoners overneemt, moet je een overnamedocument invullen dat je kunt vinden op de website van het waterbedrijf. De meterstand wordt samen met de vorige bewoners afgelezen en het document wordt door beide partijen ondertekend. In je oude huis moet je net hetzelfde doen voor een vlotte overdracht van het contract. Soms wordt het contract stopgezet met wegname van de watermeter. Het waterbedrijf vraagt dan een vergoeding voor het heropenen van de drinkwateraftakking en het installeren van een nieuwe watermeter. Enkele dagen later krijg je een contractbevestiging voor je nieuwe woonst met nieuwe identificatiegegevens en moet je enkel nog de slotfactuur van je oude woonst betalen.

Vorig artikel
Volgend artikel