Home Smart partner Van kanaalwater tot drinkwater

Van kanaalwater tot drinkwater

Het Gentse waterbedrijf FARYS heeft net de bouw afgerond van een drinkwaterinstallatie in Oostende, langs het kanaal Gent-Oostende. Die installatie kan van kanaalwater perfect zuiver drinkwater maken.

Het is onder Belgische waterprofessionals een bekend probleem: de meeste drinkwaterbronnen in ons land bevinden zich in het oosten. Het grootste verbruik vindt echter plaats in het westen. Dat betekent dus dat drinkwater via lange netwerken van pijpleidingen doorheen het hele land getransporteerd moet worden, een duur en omslachtig procedé. Om die reden bouwt FARYS, als eerste watermaatschappij, in Oostende een installatie die van brak kanaalwater drinkwater kan maken. 

De verschillende stappen

“In eerste instantie pompt de installatie het kanaalwater doorheen een reeks van almaar fijnere filters”, legt Wim Jacobs, productie- en transportmanager van FARYS uit. “Dat zijn nog vrij grove filters van 3 tot 0,23 millimeter, waarmee we fysieke vervuilingen zoals plasticdeeltjes tegenhouden. Daarna gaat het water door een microfilterinstallatie van 100 nanometer, die de grootste bacteriën en zwevende deeltjes tegenhoudt. Vervolgens wordt er omgekeerde osmose toegepast op het water: het wordt onder grote druk door een membraam gestuwd, dat in principe enkel watermoleculen doorlaat. Dat is trouwens de stap die het meeste energie kost.”

Multibarrière

Wat er daarna overblijft, is gedemineraliseerd water, en dus niet drinkbaar, zegt Jacobs. De omgekeerde osmose werkt immers zo effectief dat ook zouten en mineralen in het water tegengehouden worden. Die worden er nadien dus opnieuw aan toegevoegd. “In het hele proces zitten ook extra veiligheidsstappen ingebouwd, bijvoorbeeld met actief koolfilters en UV-filters. Normaliter zijn deze niet nodig, maar als er ergens iets niet goed gewerkt heeft, kunnen we dat daarmee opvangen. Dat heet het multibarrière-principe: elke ongewenste stof komt minstens twee barrières tegen, waarvan één volstaat om de stof te verwijderen.  

‘De hoeveelheid beschikbaar drinkwater per persoon is in ons land verbazingwekkend klein, en het grote publiek is zich daar totaal niet van bewust.’

Drinkwater genoeg

De nieuwe waterfabriek heeft 16 miljoen euro gekost en werkt volledig onbemand. De technologie om oppervlaktewater drinkbaar te maken bestond al wel, maar is nu pas voldoende in prijs gedaald om op grote schaal te kunnen toepassen. “De installatie is voldoende om in het laagseizoen Middelkerke en Oostende van drinkwater te voorzien”, zegt FARYS-voorzitter Christophe Peeters. “In het zomerse hoogseizoen, wanneer de bevolking van beide kuststeden explodeert, zal er toch nog altijd bijkomend water aangevoerd moeten worden. De installatie kan vrij eenvoudig uitgebreid worden, waardoor we de capaciteit kunnen verdubbelen. De plannen daarvoor liggen al op tafel en de vergunningen zijn aangevraagd. Met die uitbreiding zullen we Oostende en Middelkerke het hele jaar door kunnen bedienen. We onderzoeken ook al of we ergens een tweede installatie kunnen bouwen, waarschijnlijk zal die in het Scheldebekken komen.” 

Grondwaterbronnen

In de toekomst verwacht Peeters trouwens dat het aandeel van installaties die oppervlaktewater zuiveren almaar zal toenemen in onze drinkwatertoevoer. “Dat is een gevolg van de klimaatverandering. Het aantal grondwaterbronnen dat we voor drinkbaar water kunnen en mogen gebruiken, zal kleiner worden. Ten eerste omdat het grondwater steeds dieper komt te zitten en ten tweede omdat de overheid steeds minder geneigd zal zijn om toestemming te geven om de overgebleven bruikbare bronnen te exploiteren.”

Weinig drinkbaar water

We zullen in de komende decennia ook meer en meer de drinkwaterkringloop moeten sluiten en onszelf moeten voorzien van drinkwater zonder bijkomend water op te pompen, zegt Peeters. “Er wordt vaak gezegd dat het veel regent in België, maar eigenlijk is dat absoluut niet zo. De hoeveelheid beschikbaar drinkwater per persoon is in ons land verbazingwekkend klein, het grote publiek is zich daar totaal niet van bewust. Waarschijnlijk spoelen we daarom nog dagelijks ontzaglijke hoeveelheden drinkwater door het toilet of gebruiken we dat om de tuin te besproeien. Die mentaliteit zal moeten veranderen.” 


Meer over

FARYS ı TMVW biedt als ondernemende vertrouwenspartner van gemeenten een groot gamma van producten en diensten aan. We leveren kwaliteitsvol drinkwater en industrieel water, saneren afvalwater en bouwen en beheren publieke gebouwen en sportaccommodaties. In het weekend van 7 en 8 maart openen we ons innovatieve waterproductiecentrum in Oostende, waar we brak water met membraanfiltratie verwerken tot kwalitatief drinkwater. Geïnteresseerden kunnen zich inschrijven voor een rondleiding via www.farys.be/bezoek-waterproductiecentrum-oostende

 

Faros Logo

MEER

Ben Lambrechts: “Duaal leren: een ongelooflijk positief paard van...

PXL Hogeschool Als algemeen directeur van de Hogeschool PXL is Ben Lambrechts een absolute voorstander van duaal leren. In het Hasseltse opleidingsinstituut is leren in de klas en leren op de werkvloer dan ook stilaan de norm geworden.

Bedrijven vol energie

energie-efficiëntie We moeten efficiënter omgaan met onze energie. Althans, als we de resources -en bij uitbreiding de aarde - niet willen uitputten. Dat geldt niet enkel voor particulieren, maar ook voor bedrijven. Maar wat kunnen die concreet doen om de energiefactuur naar beneden te halen?

Technologie ter ondersteuning, niet als vervanging

E-trends Een zelfrijdende ambulance of een robothuisarts? Drie experts laten hun licht schijnen over de laatste digitale trends in de zorgsector.

Management op mensenmaat

Great Place To Work Wouter Torfs: Het kan anders. Dat inzicht kwam er nadat we met Torfs tussen 2005 en 2015 onze omzet zagen verviervoudigen, en we in die periode zeven keer tot beste werkgever werden verkozen. Die resultaten hebben we te danken aan het feit dat we investeren in mensen, en zo in een Great Place To Work. 

Leve de zon, leve vitamine D! Of...

Vitamine D Vitamine D is een van de weinige vitamines die ons lichaam zelf kan aanmaken en dat door blootstelling aan de zon. Supplementen zijn toch aangeraden.

Coördinatie in de geïntegreerde zorg

Integrated care Onze gezondheidszorg dreigt onbetaalbaar te worden. Een van de oorzaken is de vergrijzing en haar stijgend aantal chronisch zieken. Zij zouden gebaat zijn met geïntegreerde zorg, die meer focust op preventie en thuiszorg. Iets waarin België − traag, maar gestaag − stappen zet.