kanaalwater
Maatschappij

Van kanaalwater tot drinkwater

01.03.2020
door Frederic Petitjean

Het Gentse waterbedrijf FARYS heeft net de bouw afgerond van een drinkwaterinstallatie in Oostende, langs het kanaal Gent-Oostende. Die installatie kan van kanaalwater perfect zuiver drinkwater maken.

Het is onder Belgische waterprofessionals een bekend probleem: de meeste drinkwaterbronnen in ons land bevinden zich in het oosten. Het grootste verbruik vindt echter plaats in het westen. Dat betekent dus dat men drinkwater via lange netwerken van pijpleidingen doorheen het hele land moet transporteren, een duur en omslachtig procedé. Om die reden bouwt FARYS, als eerste watermaatschappij, in Oostende een installatie die van brak kanaalwater drinkwater kan maken. 

De verschillende stappen

“In eerste instantie pompt de installatie het kanaalwater doorheen een reeks van almaar fijnere filters”, legt Wim Jacobs, productie- en transportmanager van FARYS uit. “Dat zijn nog vrij grove filters van 3 tot 0,23 millimeter, waarmee we fysieke vervuilingen zoals plasticdeeltjes tegenhouden. Daarna gaat het water door een microfilterinstallatie van 100 nanometer, die de grootste bacteriën en zwevende deeltjes tegenhoudt. Vervolgens past men omgekeerde osmose toe op het water: het wordt onder grote druk door een membraan gestuwd, dat in principe enkel watermoleculen doorlaat. Dat is trouwens de stap die het meeste energie kost.”

Multibarrière

Wat er daarna overblijft, is gedemineraliseerd water, en dus niet drinkbaar, zegt Jacobs. De omgekeerde osmose werkt immers zo effectief dat het ook zouten en mineralen in het water tegenhoudt. Die voegt men nadien dus opnieuw aan toe. “In het hele proces zitten ook extra veiligheidsstappen ingebouwd, bijvoorbeeld met actief koolfilters en UV-filters. Normaliter zijn deze niet nodig, maar als het ergens iets niet goed werkt, kunnen we dat daarmee opvangen. Dat heet het multibarrière-principe: elke ongewenste stof komt minstens twee barrières tegen, waarvan één volstaat om de stof te verwijderen.  

‘De hoeveelheid beschikbaar drinkwater per persoon is in ons land verbazingwekkend klein, en het grote publiek is zich daar totaal niet van bewust.’

Drinkwater genoeg

De nieuwe waterfabriek heeft 16 miljoen euro gekost en werkt volledig onbemand. De technologie om oppervlaktewater drinkbaar te maken bestond al wel, maar is nu pas voldoende in prijs gedaald om op grote schaal te kunnen toepassen. “De installatie is voldoende om in het laagseizoen Middelkerke en Oostende van drinkwater te voorzien”, zegt FARYS-voorzitter Christophe Peeters. “In het zomerse hoogseizoen, wanneer de bevolking van beide kuststeden explodeert, zal men toch nog altijd bijkomend water moeten aanvoeren. De installatie kan vrij eenvoudig uitgebreid worden, waardoor we de capaciteit kunnen verdubbelen. De plannen daarvoor liggen al op tafel en de vergunningen zijn aangevraagd. Met die uitbreiding zullen we Oostende en Middelkerke het hele jaar door kunnen bedienen. We onderzoeken ook al of we ergens een tweede installatie kunnen bouwen, waarschijnlijk zal die in het Scheldebekken komen.” 

Grondwaterbronnen

In de toekomst verwacht Peeters trouwens dat het aandeel van installaties die oppervlaktewater zuiveren almaar zal toenemen in onze drinkwatertoevoer. “Dat is een gevolg van de klimaatverandering. Het aantal grondwaterbronnen dat we voor drinkbaar water kunnen en mogen gebruiken, zal kleiner worden. Ten eerste omdat het grondwater steeds dieper komt te zitten en ten tweede omdat de overheid steeds minder geneigd zal zijn om toestemming te geven om de overgebleven bruikbare bronnen te exploiteren.”

Weinig drinkbaar water

We zullen in de komende decennia ook meer en meer de drinkwaterkringloop moeten sluiten en onszelf moeten voorzien van drinkwater zonder bijkomend water op te pompen, zegt Peeters. “Er wordt vaak gezegd dat het veel regent in België, maar eigenlijk is dat absoluut niet zo. De hoeveelheid beschikbaar drinkwater per persoon is in ons land verbazingwekkend klein, het grote publiek is zich daar totaal niet van bewust. Waarschijnlijk spoelen we daarom nog dagelijks ontzaglijke hoeveelheden drinkwater door het toilet of gebruiken we dat om de tuin te besproeien. Die mentaliteit zal moeten veranderen.” 


Meer over

FARYS ı TMVW biedt als ondernemende vertrouwenspartner van gemeenten een groot gamma van producten en diensten aan. We leveren kwaliteitsvol drinkwater en industrieel water, saneren afvalwater en bouwen en beheren publieke gebouwen en sportaccommodaties. In het weekend van 7 en 8 maart openen we ons innovatieve waterproductiecentrum in Oostende, waar we brak water met membraanfiltratie verwerken tot kwalitatief drinkwater. Geïnteresseerden kunnen zich inschrijven voor een rondleiding via www.farys.be/bezoek-waterproductiecentrum-oostende

Vorig artikel
Volgend artikel