regenwater die op de grond valt
Maatschappij

Regenwater gebruiken, een kleinere rekening later

02.10.2018
door Fokus-online.be

De droogte voorbij: dat is oktober, de maand waarin de nasleep van de zomer duidelijk wordt. We staan collectief even stil bij de zonnige, hete periode die we achter ons laten. We bezinnen waar het kan, terwijl dagen korter worden, temperaturen kouder en straten, pleinen en weiden veel natter tonen. Regenwater wordt zo een compagnon voor de komende maanden, maar kan het gebruik ervan ook een aanzienlijk voordeel betekenen.

Stort je in regenwater

De regen, onze aardse vriend, maakt het de ene keer weer een frustrerende en droevige dag, de andere keer is het dan weer een gezellige soundtrack op de daken en ramen van ons leven. Het kletsnatte klimaat van België vind je in menig gidsenboekje en verwachtingspatroon van de gemiddelde toerist terug, en zelfs wij zijn nog niet echt gewend aan de hoeveelheid stortbuien die soms naar beneden klettert.

De voordelen van regenwater

Maar regenwater hoeft niet altijd kommer en kwel te zijn. Meer nog: het biedt tal van voordelen, als je er even bij stilstaat. De meeste mensen hechten belang aan hun drinkwater, dat ze voldoende per dag naar binnen krijgen, en dat het van de meest smakelijke, kalkloze variant is. Maar het natte spektakel speelt een grotere rol in ons dagelijkse leven dan je misschien beseft. En diens toepassing stroomt niet altijd uit je kraan.

Waterrijke routine

Vandaar enkele toepassingen van regenwater die je veilig kunt implementeren in je waterrijke routine. Zo leef je op termijn niet enkel goedkoper, maar bovendien ook veel duurzamer. Een win-winsituatie? Dat staat in ieder geval als een paal boven water.

Wasmachine: het triumviraat van voordelen

Niets beter dan de frisheid van vers gewassen kledij, toch? Als je thuis een paar koters hebt rondlopen, is het misschien minder fijn om aan deze huishoudelijke bezigheid te denken, maar de was doen kan mogelijks nét iets leuker worden als je regenwater recupereert. Niet enkel omdat een gemiddeld gezin van vier mensen zo’n 200 kubieke meter water per jaar verbruikt en je dat getal dankzij regenwater ongeveer met de helft kunt verminderen, maar ook omdat het veel, véél zachter water is.

Het gewoonlijke leidingwater zit namelijk vol kalk en regenwater is van nature uiterst zacht. Dat wil zeggen dat je kleren heel wat soepeler en aangenamer zullen aanvoelen, maar ook je wasmachine zal zich meer gekoesterd voelen door de intieme streling van het natuurlijke vocht der aarde. Je machine gaat minder snel stuk en bovendien kun je met gemak een pak minder wasmiddel toevoegen. Meer comfort die in de kleren kruipt én budgetvriendelijk én milieubewust: de drievuldige voordeligheid van regenwater is er eentje om over naar huis te schrijven.

Poetsen: schoon budgettair

En om in de sfeer van de huishoudelijke taken te blijven: ook kuisen kun je gemakkelijk met regenwater. Hetzelfde als met de wasmachine, want ook hier is een verminderde hoeveelheid schoonmaakmiddel en detergenten mogelijk dankzij het gebruik van het natuurlijk zachte regenwater. Bovendien is het misschien wel een van de meest effectieve manieren om je waterverbruik te verminderen. Tijdens het poetsen gebruik je vaak namelijk emmers en emmers, zonder dat je evenwel beseft hoeveel kostbaar water je erdoor jaagt. Dat telt door op je waterrekening, en waarom zou je dat doen als je weet dat de natuur in feite een gratis product schenkt? 1 druppel + een miljoen gratis, kom dat zien.

Tuin + wagen: vuile karwei, proper water

Oké, je hebt het door: de toepassingen van regenwater zijn vooral voordelig tijdens vervelende karweitjes die je thuis moet doen. Zo ook het besproeien van je tuin en het wassen van je wagen. Maar, wordt het niet iets fijner als je weet dat je tegelijkertijd iets terugdoet voor het milieu, en dus ook de medemens? Het recupereren van regenwater om je tuin te onderhouden houdt tevens ook in dat je een juistere methodiek toepast om planten en bloemen te bezorgen. Want nogmaals: leidingwater zit vol calcium, magnesium en andere restmineralen die niet meteen de beste kuur voor de natuur bezorgen.

No rain allowed, unless…

Nu kun je je afvragen of het dan niet mogelijk is om je met regenwater te wassen? Het antwoord is ja, maar enkel als je zeker weet dat het voldoende gefilterd is. Anders loop je het risico besmet te geraken door microben en zekere bacteriën. Ook binnen de categorie ‘hygiëne’: het toilet. Technisch gezien ook proper water, al zal je jezelf er niet meteen mee moeten besprenkelen. Hier kun je wel zonder twijfel regenwater gebruiken om door te spoelen: ook dan spaar je heel wat liters (cash) uit.

Even voor de fijnproevers: regenwater drinken is in België wel degelijk verboden, en wordt dus als niet-drinkbaar aanschouwd.

[td_smart_list_end]

Aankoop regenwater

Natuurlijk ga je niet met je handen regenwater opvangen en in potjes leggen. Je investeert best in een stevig en kwalitatief waterrecuperatiesysteem, dat vooral zal bestaan uit een regenwatertank, filter, elektrische pomp met keerklep en aparte leidingen. Zit gerust samen met iemand die je daarbij kan helpen en dan kun je met een gerust hart –voor jezelf en het milieu –geld verdienen als water, dankzij water.

 

 

 

 

Vorig artikel
Volgend artikel