waterbeheer
Maatschappij

Prof. Patrick Willems: Naar een duurzaam waterplan

02.10.2018
door Fokus Online

Afgelopen zomer was een goede ‘stresstest’ voor ons waterbeheer. Ze bevestigde wat al langer bekend is bij experts: Vlaanderen is zeer kwetsbaar voor de gevolgen van de wijzigende klimaatevoluties.

Wat zijn de drie belangrijkste gevolgen van de klimaatswijziging?

  1. wateroverlast als gevolg van intensere neerslag,

  2. waterschaarste als gevolg van langdurige droogte,

  3. en hittestress.

Onze hoge kwetsbaarheid is vooral het gevolg van de hoge bevolkingsdichtheid. Die leidt tot een hoge urbanisatiegraad met veel verharding en een zeer lage waterbeschikbaarheid per persoon.

Extreme weersomstandigheden

De trend naar meer extreme weersomstandigheden vraagt om een sterke bijsturing van ons watersysteem, waarbij men zowel het aanbod aan water optimaliseert, als de vraag reduceert. Dit kan door slim gebruik te maken van het beschikbare natuurlijk kapitaal. Het sponsgedrag van het land moet men herstellen waardoor het beter water kan bergen in tijden van een teveel aan water, en het vasthouden voor gebruik in tijden van droogte.

Ook open ruimtes richt men best klimaat- en water-robuust met veel groen in, laagteberging en infiltratie. Zo ontlast men rioleringen en waterlopen, bouwt men boven- en ondergrondse waterreserves op en creëert men hittestressbestendige zones. Particulieren en bedrijven dienen voldoende regenwater op te vangen voor toepassingen die geen drinkbaar leidingwater of zuiver grondwater vereisen. Hetzelfde water kan men ook meerdere keren hergebruiken, al dan niet na zuivering.

Op naar een Vlaanderen dat ‘wijs is met water’.

Initiatieven van bedrijven

Deze zomer waren er reeds mooie initiatieven van bedrijven die hun afvalwater ter beschikking stelden van de landbouw: dit kan men systematischer organiseren. Via het informatiseren van het waterbeheer en het toepassen van een meer integrale systeembenadering, kan men heel wat winst boeken.

De bedoeling is dus om het beschikbare water het meest optimaal in tijd en ruimte te krijgen. Technologie kan hierbij helpen. Waterbeheer is echter één van de sectoren waar informatica nog weinig ingang kent, maar waar de toepassing van smart systems, Internet of Things en big data voor uitgelezen opportuniteiten zorgt. Onze bedrijven, studie- en ingenieursbureaus, onderzoeksinstellingen kunnen die knowhow bovendien exporteren naar andere wereldstreken, waar dezelfde problematiek alsmaar nijpender wordt. Denk maar aan de groeiende steden…

Net zoals Nederland met zijn expertise in kustbescherming, kan Vlaanderen een trendsetter worden voor oplossingen in waterbeheer. De overheid kan en moet hier ondersteunend werken. De beste oplossingen zijn steeds degene die uit een co-creatie voortvloeien door de zakenwereld, overheden, onderzoekers én burgers. Zo zullen wij er ook in slagen om de negatieve bijklank die water vaak heeft, om te keren in een positief verhaal van kansen en opportuniteiten, met aandacht voor de enorme intrinsieke waarde die water als bron van leven en beleving heeft. Op naar een Vlaanderen dat ‘wijs is met water’!

Vorig artikel
Volgend artikel