Home Maatschappij Waterbeheer De verbinding met water, onszelf en elkaar herstellen

De verbinding met water, onszelf en elkaar herstellen

In samenwerking metRudy de Waele

Terwijl de wereld schreeuwt om meer actie tegen klimaatverandering en onze CO2-uitstoot, is onze watervoetafdruk net zo belangrijk. Water is voor de meesten onzichtbaar in alles wat we eten, dragen en gebruiken. Het zit in de teelt van gewassen, het delven van metalen, het verven van stof en de productielijnen die onze telefoons produceren. Zonder water houdt het algehele leven, zoals we dat kennen, op. 

Landbouwirrigatie is goed voor 70 procent van het watergebruik wereldwijd, vlees en gevogelte zijn de meest water-intensieve voedselproducten, samen met noten. Voor één kilo rundvlees is gemiddeld 15.000 liter water nodig. Een paar lederen laarzen gebruikt 14.500 liter water, een smartphone 12.500 en een eenvoudig T-shirt bijna 4.000 liter. Het is duidelijk dat dit water niet uit je kraan komt, maar uit landen zoals India, China, Turkije, Bangladesh… Het komt uit de rivieren en watervoerende lagen in enkele van de meest waterschaarse en arme regio’s ter wereld. 

Als we kijken water en zijn ecosystemen in onze oceanen en rivieren, hebben we door menselijk gedrag nu 90 procent van de grote vissen geëlimineerd. Een derde van de 78 miljoen ton plastic komt elk jaar in de oceaan terecht. De Rijn draagt een dagelijkse lading van meer dan 191 miljoen plastic deeltjes aan de Noordzee bij. Elk van die miljarden plastic artikelen (micro-plastics) worden door organismen ingenomen en komen terug in onze voedselketen, met negatieve effecten op onze gezondheid.

Genezing van menselijk potentieel is het belangrijkste erfgoed.

Hoewel ons industriële productie- en consumptiesysteem niet zo snel kan doorgaan, moeten we onze gewoonten radicaal veranderen. We zijn allemaal verantwoordelijk om bij te dragen aan een betere planeet en toekomst voor onze kinderen. Actie wordt al ondernomen door de jongere generaties van ondernemers die veel innovatie creëren in de watersector. Het Ocean Cleanup-project ontwikkelt bijvoorbeeld geavanceerde technologieën om de wereldzeeën van plastic te ontdoen. Een volledige inzet van hun systemen zal naar schatting 50 procent van de Great Pacific Garbage Patch binnen vijf jaar opruimen. Skipping Rocks Lab in Londen maakt afvalvrije alternatieven voor plastic flessen, kopjes en borden. Watergen in Israël bedacht een baanbrekende oplossing die luchtvochtigheid gebruikt om schoon en vers drinkwater te maken.

In ons eigen ‘Protect Water’-programma daagde een zesjarige onze opdracht ‘Hoe kunnen we water beschermen?’ uit voor een diepere zaak: ‘Mensen weten dat water leven is. Als ze het nog steeds vervuilen, zijn ze wellicht vergeten om van zichzelf te houden. Hoe kunnen we hen hieraan helpen herinneren?’ Hun voorstellen tot oplossingen omvatten meditatielessen in scholen en gezinnen. Misschien is het tijd om opnieuw verbinding met onszelf te maken. Dat we de natuur in eer houden en dat we allemaal eerst kinderen zijn. Misschien draait het tenslotte wel allemaal om onszelf lief te hebben. Luister naar kinderen, geef hun goede gewoonten een rol. Geef je frisse, liefdevolle gedachten weer in woorden, bewuste bedrijfsmodellen en dagelijkse acties. Genezing van menselijk potentieel en een gezonde planeet is immers het belangrijkste erfgoed dat we kunnen doorgeven aan onze volgende generaties.

MEER

Zen in je eigen stukje groen

tuin Rust vinden in je eigen tuin volgens Pascal Naessens, Elvis Peeters en Roel Deseyn. Ga zen de zomer in met Fokus Online. Word ook zen buitenshuis.

Verweven van leren, werken en leven

Te weinig Vlamingen volgen een opleiding en er is dringend nood aan een alomvattende en concrete visie rond levenslang leren.

‘Sinds ik begon, is de advocatuur onherkenbaar veranderd’

Dominique MatthysAls voorzitter van de Orde van Vlaamse Balies heeft Dominique Matthys een unieke kijk op het justitiële landschap. Hoe heeft hij het beroep van advocaat zien evolueren? Alles digitaal? “In de rechtspraak zal er altijd een menselijke factor nodig zijn”.

De luidsprekers worden slim (en kunnen praten)

Gebruiken we binnen tien jaar nog ons toetsenbord als belangrijkste methode om te communiceren met machines? Waarschijnlijk niet, denken de meeste tech watchers, futurologen en andere specialisten. In de toekomst zullen we vooral babbelen met machines. En de eerste tekenen daarvan zijn al zichtbaar.

‘Recht en Robots. De glorieuze toekomst, of een onwennig...

Het juridisch apparaat kampt met een aantal problemen en structurele tekortkomingen. De taak, het businessmodel en de uitdagingen van de advocaat zijn de laatste decennia vrij onveranderd gebleven. Een status quo die op termijn onhoudbaar is, want de cliënt – of dat nu een onderneming of een particulier mag zijn – is mondiger, vereist steeds vaker sneller, kwalitatiever werk, terwijl het ‘uurtje-factuurtje’-model steeds minder gesmaakt wordt.

Vermogensbeheer op maat van iedereen

Expertpanel Het klassieke spaarboekje brengt tegenwoordig nog weinig op. Gelukkig bieden de banken ook alternatieven aan in de vorm van vermogensbeheer. Voor ieder vermogen is er een gepaste oplossing.