Home Maatschappij Waterbeheer De verbinding met water, onszelf en elkaar herstellen

De verbinding met water, onszelf en elkaar herstellen

In samenwerking metRudy de Waele

Terwijl de wereld schreeuwt om meer actie tegen klimaatverandering en onze CO2-uitstoot, is onze watervoetafdruk net zo belangrijk. Water is voor de meesten onzichtbaar in alles wat we eten, dragen en gebruiken. Het zit in de teelt van gewassen, het delven van metalen, het verven van stof en de productielijnen die onze telefoons produceren. Zonder water houdt het algehele leven, zoals we dat kennen, op. 

Landbouwirrigatie is goed voor 70 procent van het watergebruik wereldwijd, vlees en gevogelte zijn de meest water-intensieve voedselproducten, samen met noten. Voor één kilo rundvlees is gemiddeld 15.000 liter water nodig. Een paar lederen laarzen gebruikt 14.500 liter water, een smartphone 12.500 en een eenvoudig T-shirt bijna 4.000 liter. Het is duidelijk dat dit water niet uit je kraan komt, maar uit landen zoals India, China, Turkije, Bangladesh… Het komt uit de rivieren en watervoerende lagen in enkele van de meest waterschaarse en arme regio’s ter wereld. 

Als we kijken water en zijn ecosystemen in onze oceanen en rivieren, hebben we door menselijk gedrag nu 90 procent van de grote vissen geëlimineerd. Een derde van de 78 miljoen ton plastic komt elk jaar in de oceaan terecht. De Rijn draagt een dagelijkse lading van meer dan 191 miljoen plastic deeltjes aan de Noordzee bij. Elk van die miljarden plastic artikelen (micro-plastics) worden door organismen ingenomen en komen terug in onze voedselketen, met negatieve effecten op onze gezondheid.

Genezing van menselijk potentieel is het belangrijkste erfgoed.

Hoewel ons industriële productie- en consumptiesysteem niet zo snel kan doorgaan, moeten we onze gewoonten radicaal veranderen. We zijn allemaal verantwoordelijk om bij te dragen aan een betere planeet en toekomst voor onze kinderen. Actie wordt al ondernomen door de jongere generaties van ondernemers die veel innovatie creëren in de watersector. Het Ocean Cleanup-project ontwikkelt bijvoorbeeld geavanceerde technologieën om de wereldzeeën van plastic te ontdoen. Een volledige inzet van hun systemen zal naar schatting 50 procent van de Great Pacific Garbage Patch binnen vijf jaar opruimen. Skipping Rocks Lab in Londen maakt afvalvrije alternatieven voor plastic flessen, kopjes en borden. Watergen in Israël bedacht een baanbrekende oplossing die luchtvochtigheid gebruikt om schoon en vers drinkwater te maken.

In ons eigen ‘Protect Water’-programma daagde een zesjarige onze opdracht ‘Hoe kunnen we water beschermen?’ uit voor een diepere zaak: ‘Mensen weten dat water leven is. Als ze het nog steeds vervuilen, zijn ze wellicht vergeten om van zichzelf te houden. Hoe kunnen we hen hieraan helpen herinneren?’ Hun voorstellen tot oplossingen omvatten meditatielessen in scholen en gezinnen. Misschien is het tijd om opnieuw verbinding met onszelf te maken. Dat we de natuur in eer houden en dat we allemaal eerst kinderen zijn. Misschien draait het tenslotte wel allemaal om onszelf lief te hebben. Luister naar kinderen, geef hun goede gewoonten een rol. Geef je frisse, liefdevolle gedachten weer in woorden, bewuste bedrijfsmodellen en dagelijkse acties. Genezing van menselijk potentieel en een gezonde planeet is immers het belangrijkste erfgoed dat we kunnen doorgeven aan onze volgende generaties.

MEER

Evoluties in de ICT-rekruteringsmarkt

ICT rekrutering Vandaag zit technologie in elke porie van de business. De impact op bedrijven is enorm. Maar hoe reageert de ICT-rekruteringsmarkt?

Gezelligheid troef tijdens winterbarbecue

WinterbarbecueEen stukje wild, spruitjes met spek, boschampignons, een glaasje glühwein en vooral heel veel sfeer. Barbecueën tijdens de winter is ‘hot’. En de populariteit blijft stijgen.

Zen in je eigen stukje groen

tuin Rust vinden in je eigen tuin volgens Pascal Naessens, Elvis Peeters en Roel Deseyn. Ga zen de zomer in met Fokus Online. Word ook zen buitenshuis.

Belgisch vastgoed, je anker in instabiele tijden?

Vastgoed De beurs zit opnieuw in woelige wateren. De aanhoudende spanningen tussen China en de VS helpen zeker niet. Is Belgisch vastgoed misschien nog een waardige optie op termijn? “De Europese Centrale Bank mag vooral geen bokkesprongen maken.”

Ik probeer mijn werk rond mijn kind te regelen

Ann Van ElsenOok voor een voormalige Miss België is de opvoeding van een kind geen evidente zaak. Met vallen en opstaan, maar vooral met heel veel liefde probeert Ann Van Elsen haar dochter June groot te brengen. “Niks weegt op tegen de verrijking die een kind in je leven brengt.”

‘Optimale zorg voor iedereen: een utopie?’

Lieven AnnemansDe zorgsector is een vat vol tegenstellingen. Aan de oppervlakte ervan zien we de meest beloftevolle innovaties verschijnen. Maar dieper in dat vat zien we echter een nood aan kwaliteitsvolle zorg.