Home Maatschappij Waterbeheer De verbinding met water, onszelf en elkaar herstellen

De verbinding met water, onszelf en elkaar herstellen

In samenwerking metRudy de Waele

Terwijl de wereld schreeuwt om meer actie tegen klimaatverandering en onze CO2-uitstoot, is onze watervoetafdruk net zo belangrijk. Water is voor de meesten onzichtbaar in alles wat we eten, dragen en gebruiken. Het zit in de teelt van gewassen, het delven van metalen, het verven van stof en de productielijnen die onze telefoons produceren. Zonder water houdt het algehele leven, zoals we dat kennen, op. 

Landbouwirrigatie is goed voor 70 procent van het watergebruik wereldwijd, vlees en gevogelte zijn de meest water-intensieve voedselproducten, samen met noten. Voor één kilo rundvlees is gemiddeld 15.000 liter water nodig. Een paar lederen laarzen gebruikt 14.500 liter water, een smartphone 12.500 en een eenvoudig T-shirt bijna 4.000 liter. Het is duidelijk dat dit water niet uit je kraan komt, maar uit landen zoals India, China, Turkije, Bangladesh… Het komt uit de rivieren en watervoerende lagen in enkele van de meest waterschaarse en arme regio’s ter wereld. 

Als we kijken water en zijn ecosystemen in onze oceanen en rivieren, hebben we door menselijk gedrag nu 90 procent van de grote vissen geëlimineerd. Een derde van de 78 miljoen ton plastic komt elk jaar in de oceaan terecht. De Rijn draagt een dagelijkse lading van meer dan 191 miljoen plastic deeltjes aan de Noordzee bij. Elk van die miljarden plastic artikelen (micro-plastics) worden door organismen ingenomen en komen terug in onze voedselketen, met negatieve effecten op onze gezondheid.

Genezing van menselijk potentieel is het belangrijkste erfgoed.

Hoewel ons industriële productie- en consumptiesysteem niet zo snel kan doorgaan, moeten we onze gewoonten radicaal veranderen. We zijn allemaal verantwoordelijk om bij te dragen aan een betere planeet en toekomst voor onze kinderen. Actie wordt al ondernomen door de jongere generaties van ondernemers die veel innovatie creëren in de watersector. Het Ocean Cleanup-project ontwikkelt bijvoorbeeld geavanceerde technologieën om de wereldzeeën van plastic te ontdoen. Een volledige inzet van hun systemen zal naar schatting 50 procent van de Great Pacific Garbage Patch binnen vijf jaar opruimen. Skipping Rocks Lab in Londen maakt afvalvrije alternatieven voor plastic flessen, kopjes en borden. Watergen in Israël bedacht een baanbrekende oplossing die luchtvochtigheid gebruikt om schoon en vers drinkwater te maken.

In ons eigen ‘Protect Water’-programma daagde een zesjarige onze opdracht ‘Hoe kunnen we water beschermen?’ uit voor een diepere zaak: ‘Mensen weten dat water leven is. Als ze het nog steeds vervuilen, zijn ze wellicht vergeten om van zichzelf te houden. Hoe kunnen we hen hieraan helpen herinneren?’ Hun voorstellen tot oplossingen omvatten meditatielessen in scholen en gezinnen. Misschien is het tijd om opnieuw verbinding met onszelf te maken. Dat we de natuur in eer houden en dat we allemaal eerst kinderen zijn. Misschien draait het tenslotte wel allemaal om onszelf lief te hebben. Luister naar kinderen, geef hun goede gewoonten een rol. Geef je frisse, liefdevolle gedachten weer in woorden, bewuste bedrijfsmodellen en dagelijkse acties. Genezing van menselijk potentieel en een gezonde planeet is immers het belangrijkste erfgoed dat we kunnen doorgeven aan onze volgende generaties.

MEER

Jean-Pierre Blumberg: De zakenadvocatuur in tijden van disruptie en...

Vanuit zijn kantoor in Antwerpen begeleidt Jean-Pierre Blumberg, co-head Global M&A bij Linklaters, dagelijks belangrijke fusies en overnames met impact op wereldschaal. Innovatie, digitalisering en automatisering spelen hierbij een steeds belangrijkere rol.

Maak je zomer zzzoet

bij Dominique Persoone vertelt als peter van de bij over het belang van de bij. Leer bij over zijn favoriete diertjes ... En ook over zijn favoriete cocktail.

3 vragen aan… Financial Boardroom Amsterdam

Vermogensbeheer In hoeverre is vermogensbeheer anders dan voorheen? Ten eerste is er zeker binnen vermogende families, behoefte aan het verkrijgen van grip.

‘We staan aan de vooravond van explosieve groei’

Mobile commerceHet online kopen en verkopen via smartphone of tablet, kwam in België langzaam op gang. Wij Belgen hebben de boot lang afgehouden. “Maar als binnenkort ook mobile payment op punt zal staan, zal dat voor de grote doorbraak zorgen.”

‘Mobiliteit in verandering’

Denis GortemanAls leider in de autodistributie in ons land en als instituut met 200 jaar ervaring op onze palmares, formuleerden we binnen D’Ieteren Auto onze toekomstvisie op mobiliteit reeds in het witboek 'Mobility 2025'. Maar hoe deze toekomst er net uitziet? Een schets van de veranderingen van vandaag, voor morgen.

Het is weer pakjestijd!

Feestdagen Geen kerst zonder kerstboom. En geen kerstboom zonder cadeautjes! 3 bekende Vlamingen vertellen welk kerstcadeau hen steeds is bijgebleven en hoe het perfecte kerstgeschenk er voor hen uitziet.