waterlekken
Maatschappij

3 vragen aan… Anaïs De Moor, Evodis

29.11.2020
door Fokus Online

Hoe maken jullie het mogelijk om waterlekken op te sporen? 

Evodis verdeelt satelliettechnologie van het Israëlische bedrijf Utilis. De satelliet maakt foto’s van het aardoppervlak waarmee je als het ware “in de grond” kunt kijken en de samenstelling van die grond kunt analyseren, bijvoorbeeld op watergehalte, grondtype en conductiviteit. Doordat we weten waar de leidingen liggen, kunnen we zo snel veranderingen in de buurt van de leidingen detecteren. Zulke veranderingen kunnen er immers op duiden dat er iets mis is. Voor de detectie van de lekken maken we gebruik van speciale akoestische technologie. Je kunt een lek immers “horen”. De satelliet maakt heel dat proces een stuk sneller en efficiënter. Interessant weetje: deze technologie werd aanvankelijk eigenlijk ontwikkeld om water op te sporen op Mars. Maar ondertussen blijkt dus dat het ook op de Aarde prima werkt. 

Wie gebruikt deze technologie al?

Een van de eersten die het inzette was de watermaatschappij Waterlink, maar ondertussen hebben ongeveer alle watermaatschappijen in ons land er al tests mee uitgevoerd op waterlekken. We hopen dus dat de technologie binnenkort over heel België gebruikt zal worden. 

Zijn waterlekken een groot probleem in België? 

Het is niet evident om daar correcte cijfers over te vinden. Er zijn wel lekken, maar België springt er niet speciaal uit wat dat betreft. Het is natuurlijk wel zo dat elke waterlek er een te veel is. Zeker met de klimaatverandering en de droogteproblematiek moeten we zuinig zijn met water. Elke verspilde druppel is er een teveel. 

Vorig artikel
Volgend artikel