studentenstad
België

Van kot naar eigen huis

30.03.2015
door Fokus Online

Diploma beet, eerste job binnen handbereik. Tijd voor een eigen huisje, tuintje, boompje. En waar zou je die anders vinden dan in je eigen studentenstad? Toch?

Veel jongeren blijven na hun studietijd graag in hun studentenstad hangen.Volgens een analyse van Vlaams parlementslid Mercedes Van Volcem steeg het aantal jongvolwassenen in Antwerpen tussen 2000 en 2013 met 24,3 procent. Mechelen en Gent tekenden allebei voor 17 procent extra jongeren, Leuven voor 11,7 procent. Ook bijna alle andere centrumsteden zagen het aantal jongeren in die periode stijgen, zij het iets minder snel dan de koplopers. Laat het dus geen toeval heten dat de steden die de meeste jongvolwassenen tellen, allemaal echte studentenhotspots zijn.

Huren of kopen?

Het rijke uitgaansleven, het ruime culturele aanbod, de nabijheid van hun job: jongeren hebben duizend-en-een redenen om het verblijf in hun studentenstad te verlengen. Voor Sven Keersse (29) had het vooral te maken met zijn vriendin Sarah – intussen zijn vrouw – die nog enkele studiejaren voor de boeg had. Dat hij niet naar zijn geboortestad Zoersel zou terugkeren, maar dat ze in Antwerpen samen een appartement zouden huren, was snel duidelijk. “We hadden nooit eerder samengewoond. Het appartement was een prima test.”

Kopen of huren is voor het koppel nooit een vraag geweest. Met één salaris en weinig spaarcenten was een aankoop niet aan de orde. Starters die wel al wat geld sprokkelden, moeten volgens Kevin Bauwens, vastgoedmakelaar bij Hansimmo, niet twijfelen. “Een huis kopen is momenteel de beste investering. De rente staat historisch laag, wat maakt dat je aan interessante tarieven kunt lenen. Bovendien ligt het rendement van een onroerend goed vele keren hoger dan het rendement van bijvoorbeeld een spaarrekening.”

Het rendement van een onroerend goed ligt vele keren hoger dan het rendement van een spaarrekening

Kevin Bauwens

Zoals de meeste jongeren in Vlaanderen kochten Keersse en zijn vrouw enkele jaren later wel een eigen huis. In het centrum van Antwerpen, want zijn vrouw werkte intussen bij een school in de buurt. Een extra auto moesten ze daardoor niet aanschaffen. Aangezien Keersse zelf met een bedrijfswagen rijdt, bespaart het gezin zo een aardige duit op mobiliteit. Nog een voordeel van wonen in de stad: ’s morgens rijdt Keersse tegen de stroom in de stad uit naar zijn werk in Rijkevorsel, ’s avonds doet hij hetzelfde in omgekeerde richting. Filerijden blijft zo binnen de perken. Behalve voor de woonwerkverplaatsingen halen ze de auto trouwens weinig van stal. Alles wat ze nodig hebben, vinden ze op wandel- of fietsafstand.

Energie Prestatie Certificaat

Ondanks de (soms) hoge vastgoedprijzen in Antwerpen vond het koppel een betaalbare woning. Ze wilden vooral meer ruimte: drie slaapkamers – want er kwam een kindje bij –, een aparte bureauruimte, een terras en een garage.  Daar ligt alvast een tip voor al wie een woning wil kopen of huren. Formuleer duidelijk je wensen en bepaal waarop je eventueel wilt inbinden. “En weet of je een handige Harry bent”, voegt Kevin Bauwens eraan toe. “Zoniet kijk dan uit naar een instapklare woning.” En nog meer gouden raad: wie een huis bezichtigt, schenkt best extra aandacht aan het dak, de isolatie, de beglazing en de verwarmingsketel. Het Energie Prestatie Certificaat (EPC) is daarbij een goede graadmeter. Hoewel het huis van Keersse en zijn vrouw al dubbele beglazing had, was de score op het EPC niet al te best. Dat had vooral te maken met de verwarmingsinstallatie en het dak. En dus lieten ze een nieuwe condensatieketel installeren en stripten ze de zolderruimte. “Het dak hebben we voorzien van isolatie en extra vensters. Daardoor hebben we nu een lichtere ruimte, met veel minder energieverlies.” Ook de badkamer en het terras namen ze onder handen. “We kozen voor een metalen constructie, bedekt met melkglas, zodat er voldoende natuurlijk licht binnenkomt.”

Toekomst

Maar hoe tevreden het koppel vandaag ook is, op termijn zou het graag een grotere tuin willen. “Maar dat zullen we wellicht buiten het centrum van Antwerpen moeten zoeken.” En ook dat ligt in de lijn der verwachtingen. Veel twintigers die na hun studies in hun studentenstad blijven hangen, trekken na verloop van tijd namelijk weg. Door bijvoorbeeld de komst van kinderen willen ze ruimer en groener wonen. Om toch iets betaalbaars te vinden, zoeken ze een huis in een omliggende gemeenten. Wie weet landen Sven Keersse en zijn vrouw zo op een dag toch weer in Zoersel.

Vorig artikel
Volgend artikel