technologieën
IT

De heilige drievuldigheid

09.12.2018
door Fokus-online.be

Internet Of Things, Artificial Intelligence en blockchain: het zijn drie sterk opkomende technologieën die vooralsnog vooral afzonderlijk van elkaar worden genoemd. Jammer, want als trio hebben ze het potentieel om écht revolutionair te zijn.

Combinatie met potentieel

De nieuwe ‘social, mobile and cloud’, zo worden IoT, AI en blockchain genoemd. Net zoals de eerste drie technologieën elkaar voedden en uiteindelijk samen een sociale revolutie in gang hebben gezet, zo overlappen de laatstgenoemde technologieën elkaar ook – een combinatie die, volgens experts, een ‘massief potentieel’ in zich draagt.

Wat IoT doet

Internet Of Things transformeert een wereld van dingen tot een wereld van data. Miljarden apparaten zijn continu aangesloten op het internet. Met een sensor verzamelen ze data over hun omgeving. Dat kan zo simpel zijn als een meting van de temperatuur of zo complex als een volledige video-feed. Maar denk ook aan sensordata in de vorm van locatie, geluid, of vochtigheid, en verschillende metingen van machines of ons lichaam.

IoT-upgrade

Inmiddels past men IoT toe op grote schaal: digitale technologieën transformeren de stedelijke ruimte onder de noemer Smart Cities. Dankzij ‘slimme’ apparaten, die data op de juiste manier verzamelen en uitwisselen, kan men verkeersopstoppingen, geluidsoverlast, criminaliteit en vervuiling verminderen. 

Dankzij AI worden IoT-apparaten ‘intelligent’
Danny Hughes

Van ‘smart’ naar ‘intelligent’

“Om de volledige voordelen van IoT-data te oogsten, moeten we de snelheid en nauwkeurigheid van de analyse verbeteren. Hier komt AI om de hoek kijken”, zegt Danny Hughes, professor Computerwetenschappen aan de KU Leuven. “AI verkent data en ontdekt hierin verbanden en patronen. Alle IoT-apparaten volgen de vijf bassistappen: meten, verzenden, opslaan, analyseren en acteren. Bij deze laatste stap speelt AI een cruciale rol, juist omdat het op basis van data zelfstandige beslissingen kan nemen.”

In elkaar passend paar

De combinatie van IoT-oplossingen met AI maakt real time reacties mogelijk, zoals via een op afstand gelegen videocamera die gezichten analyseert. Omdat AI gegevens achteraf kan verwerken en hierin patronen vindt, kan het voorspellende analyses uitvoeren. AI maakt hiermee de bulk aan gegevens van IoT-apparaten waardevol, terwijl IoT de beste bron is van gegevens die AI nodig heeft om te ontwikkelen. “Dankzij AI worden IoT-apparaten ‘intelligent’ ”, aldus Hughes.

Safety first

Een heikel punt bij de opkomst van al die data en ‘slimme’ apparatuur, is veiligheid. Stel, je rijdt binnenkort in een zelfsturende, door AI gedreven auto. Doordat AI sterk gecentraliseerd is (lees: deze technologie bevindt zich in de handen van slechts een paar bedrijven, zoals Google en Apple), is het zeer kwetsbaar voor misbruik. Als men jouw zelfsturende auto controleert vanuit één locatie, kunnen kwaadwillenden gemakkelijk inbreken in het systeem – met alle gevolgen van dien.

Blockchain bijstand

De oplossing hiervoor? Blockchain. Maka De Lameillieure, directeur Business Design & Innovatie aan Antwerp Management School: “Blockchain is een soort van database. Je zou blockchain kunnen visualiseren als een netwerk met daarin allemaal blokken informatie die met kettingen aan elkaar verbonden zijn. Elke keer als men een blok toevoegt dan neemt men hierin de gehele historie van het voorgaande blok mee en verrijkt met de informatie uit de nieuwe handeling. Zo wordt de lengte van alle blokken bij elkaar alleen maar groter en blijven alle voorgaande feiten onlosmakelijk verbonden met het nieuw ontstane feit.”

Ook al zijn deze drie technologieën nog prematuur, we moeten ze nu al gaan inzetten. Ze versterken elkaar enorm
Maka De Lameillieure

Onafhankelijk vertrouwensmodel

Belangrijker nog: de blockchain is gedistribueerd, wat wil zeggen dat het netwerk gevormd wordt door meerdere servers en apparaten, die verspreid zijn over de hele wereld. Inbreken is nagenoeg onmogelijk. Daarnaast wordt elk blokje voorzien van tijd en datum, én gekopieerd: iets wijzigen is uitgesloten. Mee hierdoor is het een behoorlijk veilig systeem.

Centrale check-up

Om de integriteit te garanderen van IoT-apparaten, die aan elkaar data doorsturen, was er tot nu toe een betrouwbare externe autoriteit nodig. Als twee machines met elkaar wilden communiceren, was er een derde partij nodig om dit in gang te zetten. Blockchain neemt deze noodzaak van een centrale autoriteit weg door zijn vertrouwensmodel. Een IoT-apparaat kan zo gemakkelijk verifiëren of een ander apparaat dat contact wil leggen, wel is wie hij zegt dat hij is.

Technologisch triumviraat

De Lameillieure: “Vergelijk IoT, AI en blockchain met het menselijk lichaam. IoT is het zenuwstelsel: door al die geconnecteerde toestellen, neemt het waar. AI is het denkende deel van je brein: het analyseert gegevens en neemt beslissingen. Blockchain is je geheugen: een betrouwbaar register aan informatie. Ook al zijn deze drie technologieën nog prematuur, we moeten ze nu al gaan inzetten. Ze versterken elkaar enorm.”

Vorig artikel
Volgend artikel